Sanatate

Bolnavii de epilepsie din Cluj riscă să rămână fără tratament. Prin ce chinuri trece zilnic o tânără

Singura alternativă la medicamentele ieftine pentru epilepsie sunt medicamente scumpe, de câteva sute de lei, bani pe care mulți bolnavi nu îi au.

În farmacii se găsesc tot mai greu unele medicamente pentru boli cronice. Distribuitorii de medicamente refuză să mai importe medicamentele pentru că sunt prea ieftine. Aceste produse au ajuns să aibă prețuri mici, după ce în 2015, a fost luată o măsură populistă de ieftinire a medicamentelor. Acum, pacienții au de umblat dintr-o farmacie în alta sau, și mai rău, să cumpere din străinătate.

Iulia Chifor este o clujeancă de 62 de ani, a cărei fiică, Carmen, în vârstă de 27 de ani, este bolnavă de o formă gravă de epilepsie. Tânăra are crize atât de dese încât a ajuns să fie dependentă de diazepam. Pe lângă chinul pe care trebuie să îl îndure zilnic din cauza crizelor dure ale bolii, tânăra riscă oricând să nu mai aibă medicamentele care o țin pe linia de plutire. Diazepamul se găsește foarte greu, iar Rivotrilul, medicamentul principal pentru epilepsie, este pe cale să dispară de tot de pe piață.

“Ea este dependentă de Diazepam rectal și vin să cerșesc la farmacii să îmi dea ce mai au pe stoc pentru că numai de luna viitoare primesc, dar pentru că ne cunosc deja la unele farmacii îmi dă câteva bucăți până când aduc eu rețeta de la medicul de familie. Fata este dependentă deja de Diazepam. Îmi este foarte greu pentru că în fiecare zi face crize. Când are dureri de cap toată se înroșește și îi curg lacrimi de durere. A spus să fie eutanasiată că nu mai poate de dureri de cap”, a povestit Iulia Chifor, mama tinerei.

Carmen a fost diagnosticată cu epilepsie anul trecut și de atunci se luptă cu boala.

“Eu eram la Revelion în Dubai și m-a sunat că e paralizată, că a căzut jos în baie și că a ajuns la spital. În scrisoarea medicală de la ieșirea din spital i-au scris că probabil este epilepsie. De câteva ori când am dus-o la spital a făcut nouă crize într-o zi. Se plângea de dureri de cap și când era mică, dar nimeni nu a știut să îi pună diagnosticul acesta până anul trecut”, a mai spus Iulia Chifor.

Viața Iuliei și a lui Carmen ar fi mult mai ușoară dacă medicamentele s-ar găsi mai ușor. Din cauza prețului prea mic, distribuitorii nu mai importă medicamente și pacienții sunt nevoiți să le cumpere din străinătate.

„Problema este că nu găsim Rivotrilul, un medicament care se fabrică în Germania și este pentru epilepsie. Acesta ar trebui să îl aducă Ministerul Sănătății pentru că sunt foarte mulți bolnavi de epilepsie. Eu am o cunoștință în Germania și sper să îmi trimită de acolo, dar numai pentru sfârșitul lui mai îl primesc. La Cluj s-a mai găsit prin unele farmacii, dar acum se găsește tot mai greu. Nu se mai aduce pentru că e foarte ieftin, 50 de bucăți costă în jur de 7 lei. Sunt și medicamente mai scumpe, de exemplu ne-a recomandat un medicament mai scump, nu îmi permit să îl cumpăr pentru că costă peste 200 lei, compensat”, a conchis Iulia Chifor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *