Din oras

O școală din Mănăștur, lăsată de izbeliște. Copiii nu au nici sală de sport, nici sală de informatică

Sute de elevi din Cluj-Napoca învață în condiții care nu sunt demne de secolul XXI. În timp ce în școlile din centru sunt investite sume de ordinul zecilor de milioane, școlile de cartier sunt date uitării, în ciuda faptului că sunt tot mai solicitate.

Școlile de cartier sunt din ce în ce mai căutate de către părinții care au înțeles că nu numai în centru se face școală la modul serios. Unul dintre dezavantajele școlilor de cartier este legat de condițiile în care învață elevii pentru că autoritățile locale au investit mai mult în școlile din centru. Un astfel de exemplu este la Școala Liviu Rebreanu din Mănăștur.

O simplă privire asupra școlii în care învață sute de elevi este suficientă ca să ne dăm seama că elevii au condiții improprii de studiu, ca pe vremea comunismului. Școala este curată, responsabilii cu curățenia se străduiesc să le păstreze copiilor condiții cât de cât decente, dar se observă clar că nu s-au mai făcut reparații de foarte mulți ani și că totul este vechi. Coridoarele și sălile din școală sunt decorate cu ajutorul desenelor făcute de copii, pentru a mai înveseli și a face o atmosferă mai călduroasă pentru elevii mănăștureni.

Cu toate că toți elevii sunt dotați cu smartphone de ultimă generație, școala nu le oferă săli de informatică modernizate.

Conducerea școlii spune că a cerut finanțare pentru săli de informatică și pentru termoficare, dar deocamdată nu au primit niciun leu.

„Noi am cerut o finanțare de 100.000 lei, pentru sălile de informatică și săli interactive, pentru că de anul viitor, vor începe orele de informatică. Pe lângă asta mai avem nevoie de termoficare pentru ambele blocuri ale Școlii Liviu Rebreanu. Sala de sport nu există din păcate în corpul 1-4. Copiii fac ora de sport în două săli mici improvizate. Încă, nu am cerut finanțare pentru sala de sport, dar dispunem de un teren sintetic”, a declarat Dănuț Bumbu, directorul școlii.

Potrivit directorului școlii, trebuie insistat mult la Primărie cu proiecte serioase ca să obțină fonduri.

„Desigur că problema nu este în Primărie, este problema directorilor de școli, care trebuie să solicite finanțări sau fonduri europene. Eu acum sunt în stadiul în care analizez nevoile Școlii Liviu Rebreanu pentru a se găsi în viitorul apropiat o finanțare de la Primărie. Se pare că trebuie stabilit un plan de proiect bine făcut, și de presat mai mult la Primărie. Disponibilitate față de fonduri există, chiar dacă sunt spații improprii.Trebuie să fim conștienți că tot ce cerem poate fi și un proiect multi-anual, adică sa nu să se rezolve neaparat anul ăsta. Ce am cerut până acum, ni s-a aprobat”, a mai spus Dănuț Bumbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *