Din oras

Boc vrea Super-Block: „Se diminuează radical traficul poluant și crește calitatea vieții…”

După seria de concepte promovate la nivel declarativ de autoritățile PNL-iste clujene, precum walkable city, green, digital și resilience ori cel de calitate a vieții, edilul Emil Boc a mai lansat un concept pe care îl dorește implementat la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Emil Boc vrea superblock. 

„Vă lansez o provocare urbană – conceptul de superblock!

Sunt sigur că dumneavoastră cunoașteți foarte bine conceptul de „superblock”, de la Barcelona, care prinde tot mai mult în Europa.

Și vă invit s-aveți curajul să-l propuneți și la Cluj!”, s-a adresat Boc arhitecților.

în imagine: captură emilboc/facebook.com 

„Riscurile și greutățile ni le asumăm noi, municipalitatea. 

Și anume, dialogul cu cetățenii și greutățile pe care le implică, prin reducerea traficului și prin încurajarea spațiilor pietonale, și crearea unor spații de agrement, verzi și spații publice. 

Asta înseamnă că ansambluri de străzi sunt transformate în spații pietonale, cu trafic local, și se diminuează radical traficul poluant și în același timp crește calitatea vieții”, a declarat edilul Emil Boc în cadrul unei intervenții. Acesta i-a îndemnat pe arhitecții clujeni să dea dovadă de „curaj” pentru implementarea conceptului de superblock la Cluj. 

„Acest drum și acest parcurs, oricât ar fi el de greu, al dimensiunii verzi, walkable city și nepoluante are susținere la Primărie”, a adăugat Boc. 

în imagine: strada Constantin Brâncuși, cartierul Gheorgheni, o zonă de restructurare urbană 

Conceptul de superblock (super-block) vizează amenajarea unei arii urbane, mărginite de artere de circulație, dar în interiorul căreia pot circula, pe o singură direcție, doar riveranii, fără acces pentru alte autoturisme. Conceptul a fost aplicat în Barcelona, pentru două zone cu o rețea de străzi cu profil medieval, La Ribera și Gràcia. 

Așa-numita provocare urbană a fost anunțată de Emil Boc în cadrul concursului de soluții pentru modernizarea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” și a străzilor adiacente. Municipiul Cluj-Napoca este lider la nivel national în organizarea concursurilor de soluții, potrivit autorităților PNL-iste clujene. 

Până în prezent au fost organizate nu mai puțin de 7 concursuri de soluții pentru diverse obiective de dezvoltare, precum amenajare maluri Someș, modernizare Parcul Feroviarilor, modernizare ansamblu Cetățuia, modernizare str Mihail Kogălniceanu, cartier Sopor, Parcul Est ori Turnul Pompierilor. 

Toate proiectele enumerate sunt în diverse faze birocratice de realizare, în etape de derulare a studiilor de fezabilitate, analize, eliberare avize de mediu ori, chiar blocate, precum este cazul modernizării Turnului Pompierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *