Anchete

Boc si Vuscan isi BAT JOC de clujeni! Rampa temporara a Salprest, “gura de oxigen” in problema gunoaielor, e doar o fumigena a autoritatilor locale

E putin probabil ca solutia temporara aruncata in joc de autoritati in problema gunoaielor sa ii salveze pe clujeni pana in 14 iulie, data limita pana la care deseurile pot fi transportate in judetul Alba. Rampa temporara Salprest de 4.000 de metri patrati e doar un iepure scos din jobenul autoritatilor incapabile de a gasi solutii adevarate. Mai mult, pe langa faptul ca aceasta rampa se va umple in doar cateva luni, nici nu are autorizatie de mediu asa cum au anuntat autoritatile ca are de astazi. Pana sa poata fi depozitate pe aceasta rampa deseurile, este nevoie de parcurgerea unei serii de proceduri.

Autoritatile anuntau ieri ca de astazi deseurile pot fi depozitate pe o noua rampa temporara, operata tot de Salprest, langa groapa veche.

“E o gura de oxigen, trebuie sa recunoastem asta, nu-i o solutie, Doamne fereste! Solutia definitiva era terminarea proiectului de management integrat al deseurilor. Cei 4.000 de metri patrati a cerut Salprest Rampa spre autorizare pentru vreo sapte luni, atat are capacitate de primire, timp in care Consiliul Judetean si Primaria Cluj-Napoca pot sa stea sa gaseasca un alt teren, in afara celui destinat proiectului, pe acolo prin apropiere, sa-l autorizeze, ca sase luni dureaza o autorizare din asta si sa se apropie si mai mult de zona in care se vor procesa deseurile menajere si acel teren sa-l coordoneze RADP-ul, sa nu stea la mana unor privati care oricand se pot supara. Ei fac afaceri, nu-i poate obliga nimeni sa faca afaceri, numai cat ei sunt dispusi sa faca. Asta e solutia, mai buna decat sa le caram prin nu stiu ce gropi care nu vor sa ne primeasca. Satu Mare nu ne mai primeste, la Alba pana in 15 iulie, n-avem prea multe variante. Noi trebuie sa ne bucuram ca e solutia asta imediata, care oricum deblocheaza un pic situatia la nivelul Clujului si dupa aceea, vorbind foarte serios Consiliul Judetean sa se gandeasca si la ce se va intampla peste sase luni si ce se va intampla pana se termina groapa. Si CMID e o solutie tehnica invechita, care in scurt timp va fi sufocata si va trebui sa ne gandim in 4-5 ani ce solutie, de crematoriu, vom gasi la nivelul Clujului asa cum e in lumea civilizata, nu sa stam la sortare manuala, ca de cand se face s-a uzat moral solutia tehnica”, a declarat pentru Ziar de Cluj Gheorghe Vuscan, prefectul judetului Cluj.

Sursele Ziar de Cluj arata ca daca deseurile nu sunt compostate, spatiul de mai putin de jumatate de hectar se va umple mult mai repede de 7-8 luni, in conditiile in care operatorii colecteaza 400 de tone de deseuri pe zi.

Bogdan Costea, seful Garzii de Mediu Cluj, crede ca aceasta groapa nu va fi singura temporara pana la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor.

“Undeva prin data de 2-3 spuneau ca ajunge autorizarea la zi, dar nu pot sa va spun daca au dat-o sau nu inca. Dupa cele 7-8 luni solutia e sa se autorizeze alta rampa, ori sa se termine SMID-ul, ceea ce este putin probabil, sau sa ducem in alte localitati unde sunt autorizate depozite finale. Teoretic nu sunt probleme, se pot face rampe temporare daca este spatiu pana la finalizarea CMID-ului”, a aratat Costea.

In realitate rampa temporara a Salprest mai trebuie sa parcurga niste etape pana la autorizarea de mediu si nu exista nicio garantie ca va fi gata in 10 zile, cand deseurile clujenilor nu se vor mai putea transporta in Alba.

“Au fost depuse documente si s-a dat decizia de incadrare. Aceasta decizie a stat pe site pana azi. Daca nu avem nicio sesizare, reclamatie, atunci luni dimineata aceasta decizie se poate emite. In momentul in care are decizia de incadrare, cu aceasta decizie se duce si scoate autorizatia de constructie. Dupa ce are autorizatia de constructie, poate sa faca constructia a rampei de stocare temporara, adica sa betoneze, ca asta vor sa faca acolo, sa nu credeti ca e cine stie ce constructie. Daca se straduiesc in 3-4 zile pot face 4.000 de metri patrati. In momentul in care are autorizatia de constructie, a facut betonarea si noi mergem pe teren si facem procesul verbal, din acel moment depun actele pentru autorizare de mediu. Aceasta este procedura”, a explicat Grigore Craciun, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj.

“Este o gura de aer pentru cateva luni, pana se gaseste o solutie pentru a putea sa functionam in continuare pana la terminarea CMID. Nu se poate asa la nesfarsit. Orice rampa de stocare temporara este data cu o anumita capacitate pe un an si trebuie continuu sa se elimine, sa nu ajunga la capacitatea maxima. Daca ajunge la capacitatea maxima e terminata”, a adaugat acesta.

Reprezentantii Salprest Rampa nu au putut fi contactati pentru a ne oferi detalii despre acest proiect. Societatea este infiintata in 2001 si este administrata de Vasile Fratean, Adriana Vadean si Gilda Bruchental. In 2013 a avut o cifra de afaceri de peste 6 milioane de lei si un profit de peste 200.000 de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *