In vizor

Boc se plânge că bugetul a fost văduvit de 7,5 milioane de euro, dar continuă să arunce bani pe lalele, aparate de fitness sau iluminat festiv

Scris de 273

Primarii se plâng de faptul că le-au scăzut foarte mult veniturile, dar asta nu îi împiedică pe unii dintre ei să facă unele cheltuieli care nu reprezintă o prioritate în acest moment. Boc s-a lăudat cu dotarea școlilor cu aparate cu dezinfectanți, dar elevii nu se mai întorc la școală, a continuat să planteze copaci și flori de care nu s-a putut bucura nimeni, a montat aparate de fitnes în parcurile închise, și are în derulare licitații pentru taletarea copacilor și pentru iluminatul festiv. 

Primarul Emil Boc a apărut la posturi de radio și TV plângându-se de faptul că este o perioada grea pentru bugetul municipiului Cluj-Napoca. Măsurile luate împotriva coronavirusului și scăderea veniturilor colectate a determinat un efort bugetar de 7,5 milioane de euro. Aceasta sumă cuprinde costurile pentru carantinarea persoanelor sosite la Cluj-Napoca din zonele roșii, dezinfectarea scărilor de bloc și montarea dispozitivelor cu dezinfectanți. De asemenea, au existat alocări supliemntare făcute către Spitalul Clujana. Boc a precizat și faptul că în martie, veniturile obținute din taxe și impozite au fost mai mici cu aproximativ, 7 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

„Tot ce plătim pentru carantină ar trebui să plătească la un moment dat Ministerul Sănătății, și partea de bani care vizează sprijinul și ajutorul pentru medici ar trebui să fie returnați. Și să sperăm că și o parte din banii care i-am alocat pentru echipamente medicale vor fi returnați pe fonduri europene. Dar mai întâi acești bani trebui să îi ai, să îi plătești ca să poți să îi returnezi și să îi aduci înapoi în bugetul local. Este o perioadă bugetară complicată, pentru a putea face față la toate aceste cheltuieli. A trebuit să modificăm foarte multe capitole, pentru a ne putea păstra în limitele funcționării orașului, de asigurare a serviciilor de bază, salubritate, iluminat public și alte cheltuieli care țin de asigurarea funcționării sistemului de sănătate și de siguranță publică”, a spus Emil Boc.„În principiu, două treimi din acești bani ar trebui să îi recuperăm”.

În timp ce se plânge cât de puternic este afectat bugetul și ce perioada grea este pentru municipiu, Boc continuă să își ducă mai departe campania de imagine: plantează copaci, umple orașul de lalele, face vizite pe șantier și face exerciții pe aparatele din pacuri, deși acestea sunt închise. 

Unii clujeni au început deja să remarce faptul că Boc își continuă activitățle acestea menite să dea bine în poze, în timp ce situația creată de pandemie este foarte gravă. Zeci de firme și afaceri și mii de clujeni au avut de suferit după ce activitatea a fost întreruptă, iar recuperarea va dura mult timp. 

Contract de  5,2 milioane de lei pentru copacii și florile ce sunt plantate în oraș

Municipalitatea a încheiat în noiembrie un contract în valoare de 5,2 miloane de lei cu PAUL FLOWERS S.R.L. pentru o perioadă de 24 de luni. În această perioadă, PAUL FLOWERS urmează să livreze arbori, arbuști, iarba decorativă, gazon și flori anuale. PAUL FLOWERS este una dintre firmele care șși în trecut a obținut bani de la bugetul Primăriei Cluj-Napoca.

În 2010 SC Paul Flowers SRL, din localitatea Lopadea Noua, a incheiat contracte cu Primaria Cluj-Napoca in valoare totala de 3.370.000 lei. Ulterior, în 2013 a avut alte două contracte în valoare de aproximativ 700.000 de lei. Firma este înregistrată în Lopadea Nouă, județul Alba.

Între timp, Primăria Cluj-Napoca mai are demarată o licitație în valoare de 1, 7 milioane de lei pentru toaletarea de arbori și încă o licitație în valoare de 5,5 milioane de lei pentru iluminatul de sărbători. 

Astfel că porimarul Emil Boc nu prea are motive să se plângă de lipsa banilor, având în vedere că își permite să cheltuie bani pe toaletare de arbori și pe iluminat festiv. 

Primarul Șulea din Florești cumpără nocturnă în valoare de 93.000 euro

Nici comuna Florești, considerată cea mai mare comună din țară, nu pare să aibă probleme financiare, în condițiile în care primarul Horia Șulea tocmai a achiziționat o instalație de nocturnă în valoare de 93.000 de euro.

Asociația Orașelor din România a demarat o serie de discuții cu primarii și cu miniștri în vederea identificării soluțiilor pentru problemele cu care se confruntă edilii. 

”Din cauza situaţiei dramatice prin care trecem, creată de pandemia de COVID-19, bugetele unităţilor administrativteritoriale vor suferi scăderi semnificative, care nu vor putea fi compensate prin măsurile pe care le pot lua autorităţile administraţiei publice locale. Primarii de orașe îşi sporesc îngrijorarea că nu vor putea să îşi îndeplinească atribuţiile prevăzute de Constituţie şi legile în vigoare, fiind în dificultate vizibilă privind asigurarea funcţionării, cât şi în imposibilitatea de a finaliza proiectele începute şi, mai ales, a iniţierii altor proiecte”, potrivit Asociației Orașelor din România.

Cu siguranță că există primării ale căror bugete au fost puternic afectate de aceste chetuieli neprevăzute cauzate de coronavirus și de diminuarea veniturilor, însă Primăria Cluj-Napoca și Primăria Florești nu se regăsesc printre acestea. Resursele lor financiare sunt suficient de mari astfel încât să nu dufere daune foarte grave, asta în ciuda declarațiilor primarului Emil Boc. Doar ca faptele primarului care se pozează relaxat la plantat de copaci sau în parc nu prea susțin afirmațiile sale alarmiste privind greutațile financiare cauzate de pandemie. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 14 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 19 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE