Analiza

Are sau nu dreptate Vela despre salariile polițiștilor locali? Cât câștigă șeful Poliției Locale Cluj-Napoca și agenții din subordine

Un polițist local câștigă 8.000 – 9.000 lei/lună, potrivit declarațiilor ministrului Marcel Vela. Afirmațiile ministrului sunt adevărate într-o anumită măsură. Cel puțin, o parte din polițiștii locali din Cluj-Napoca ajung la astfel de sume lunare. În Primăria Cluj-Napoca, salariile sunt foarte mari, iar în cazul viceprimarilor și al primarului, sumele încasate le depășesc sau se apropie de cele ale președintelui țării și ale primul-ministru.

„În mod esențial ar trebui făcută o analiză cu privire la competențe, dincolo de uniformă sau inscripționare, competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție. În altă ordine de idei, Poliția locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, a spus ministrul, la Digi24.

Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale Cluj-Napoca, are un venit lunar exact cu cel pe care l-a estimat Marcel Vela. Bonțidean a declarat pentru 2018, un salariu anual de 99.865 lei, de unde reiese un venit lunar de 8.297 lei.

Un polițist local debutant, cu studii superioare, este încadrat cu sume cuprinse între 3.680 lei brut și 4.583 lei, în funcție de nivelul de studii. Cu cât vechimea și gradul profesional sunt mai mari cu atât și salariile sunt mai consistente. Salariile de încadrare maxime pentru polițiștii locali din Primăria Cluj-Napoca variază între 7.448 lei și 9.274 lei.

Un polițist local debutant, cu studii medii pornește de la un salariu de încadrare de 3.390 lei și poate ajunge la maxim 5.998 lei.

Acestor salarii de bază li se adaugă și diferite sporuri în funcție de studii și condițiile de muncă. Polițiștii locali se încadrează la o parte din aceste drepturi, care înseamnă bani în plus la salariile de bază. Așadar, sporurile din Primărie se acordă astfel:

Indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor: 950 lei /lună

Drepturi salariale pentru activitatea de control financiar preventiv: se acordă pe perioada de executare a activităţii de control financiar preventiv.

Drepturi salariale pentru activitatea prestată în proiecte finanţate din fonduri europene: se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect

Spor pentru persoanele cu handicap: 15% din salariul de bază pentru activitatea desfasurata în cadrul programului normal de lucru

Spor pentru munca de noapte: se acordă pentru munca prestată în intervalul 22-06

Indemnizaţie de hrană: 347 lei pentru lună completă

Spor pentru condiții de muncă: 15% din salariul de bază aferent lunii decembrie 2019

Ziar de Cluj a scris de mai multe ori despre salariile foarte mari din Primăria Cluj-Napoca. Vă reamintim că salariul primarului Emil Boc este comparabil cu al preşedintelui Klaus Iohannis. Primarul câștigă un salariu lunar brut de 23.400 lei, cu doar 1.600 lei mai puțin decât șeful statului.

Viceprimarii Olah Emese şi Dan Tarcea câştigă mai bine decât premierul României. Salariile brute ale celor doi viceprimari sunt de 20.800 lei, în timp ce primul-ministru este remunerat cu 15.950 lei. Premierul României este depăşit şi de administratorul public Gheorghe Şurubaru, care are 16.614 lei brut.

Citește și:

Salarii uluitoare în Primăria Cluj-Napoca. Viceprimarii câștigă mai bine decât primul-ministru, iar portarii se apropie de 5.000 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *