General

Presa de chitanțier ne dă știri triumfaliste despre ”noul punct de belvedere al Clujului, Turnul Pompierilor”. ȘAPTE ANI A DURAT REABILITAREA UNUI FLEAC. Între timp, adevăratul ”punct de belvedere”, Cetățuia, zace în paragină

Scris de 379

Vorba colegului Dan Ielciu: ”Și când te gândești că a fost construit în mai puțin de un an, în 1574.”

Deh, pe vremea aceea sifonatul banilor publici se lăsa cu decesul sifonatorului…

Revenind, dincolo de ce ”mumos” este la Cluj-Napoca și de cum această nevolnică administrație publică locală spoiește adevărul, să dea bine la imagine, ȘAPTE ANI A DURAT reabilitareaTurnului Pompierilor, după cum urmează:

Nici nu mai punem la socoteală faptul că, din 2011, de când a fost preluat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, autoritățile locale au promis, an de an (din gura lui Moisin, cu voleu către cea a lui Boc), că vor introduce Turnul Pompierilor în circuitul cultural și turistic.
2015 – Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor (cu ”reabilitarea” Funar) şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului. Cu această ocazie, Boc promitea că, din aprilie 2021, tot clujeanul va admira panorama orașului din acest turna reabilitat din fonduri europene. Nu-l durea gura să azvârle cu niște vorbe.
2016 – competiția: organizată.
2017 – câștigătorul: anunțat.
2018 – În ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 3 octombrie, a fost aprobat demersul de reabilitare a Turnului Pompierilor din centrul municipiului prin intermediul fondurilor europene. Finanțarea a fost atrasă prin POR 2014-2020, axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban. Atunci s-a aprobat contribuția proprie a Primăriei Cluj-Napoca, 922.000 de lei, reprezentând suma cheltuielilor neeligibile ale proiectului, în cuantum de 700.000 de lei, precum și cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, 189.000 de lei. Proiectul presupunea restaurarea monumentului istoric, dotări interioare, precum și promovarea ulterioară a obiectivului. Așa că lucrările au fost demarate. Să vă traducem: valoarea integrală a proiectului se ridica la 10,2 milioane de lei (inclusiv TVA), din care 9,3 milioane de lei erau fonduri nerambursabile, în timp ce contribuția din bugetul local era de doar 0,9 milioane de lei.
2020 – deadline: nerespectat
2021 – contract: reziliat
2021 – nou contract: semnat
2021 – deadline: nerespectat
2022 – finalizare: anunțată de primar. Luna decembrie, luna cadourilor pentru clujeni. ”Decât” că s-a amânat, că mai erau niște 0,00000001% de finalizat din finalizarea anunțată.
2023 – dare în funcțiune: încă nu s-a întâmplat. S-a reportat către finalul lunii martie. Reportarea, reportării. După cum vă tot ziceam, cei 0,0000001% din lucrare care nu reușesc să fie finalizate (procentele).
PE CÂT PUNEM PARIU CĂ SE VA DA ÎN FOLOSINȚĂ, FĂRĂ RECEPȚIA LUCRĂRILOR, ca de obicei? Că mai avem de discutat și cu niște proprietari din zonă cărora bocalăii din bocărie le-au făcut praf proprietatea cu ”reabilitarea”, apoi au avut tupeul jegos să îi amenințe cu diverse pe acești proprietari dacă se plâng. Că așa funcționează bocăria: prin amenințări, șantaj, mușchii primarului, voință politică, pile, cunoștințe, relații, comenzi prin sms.
Vorba lui Szakats Istvan: ”În 7 ani Clujul construia două metrouri și jumătate. Ce ghinion a avut municipiul nostru cu proiectul asta, ceva extraordinar.”
Ziar de Cluj a scris și a criticat minciunile lui Boc (care deja minte după cum respiră), inclusiv pe acest eșuat proiect care a înlocuit o piramidă cu un paralelipiped. Degeaba, că bocalăii sunt extrem de încântați de nițel Untold și de niște vopea verde în centrul urbei. Este de plâns cum 25% din populația cu drept de vot a Clujului (bocălăii), țin captiv acest oraș (fix cum l-au ținut 12 ani funarioții, că erau încântați de nimicuri), că restul de 75% mimează indiferența și preferă înjurătura în trafic…
În ceea ce privește și această ratare cu brio a unui proiect prea trâmbițat, pe care-l scoate Emil Boc mai curat, mai uscat din condeiul vorbelor, cu ajutorul presei de chitanțier, realizat în șapte ani și restul zile, trebuie citită în cheia banilor dați înapoi Uniunii Europene (pentru ratare de termene). Că, la fel ca și cei de la 1,5 kilometri de drum de acces la CREIC, și cu banii dați înapoi (din ratare) se laudă Împăratul Minciunilor că sunt bani europeni atrași la Cluj cu mânuțele alea ale lui două…
În ceea ce ne privește, noi, la Ziar de Cluj, ne mirăm că Emil Boc nu a făcut o AGA și pentru turn, să dea pită din banul publc la toți frecătorii lui de mentă din PDL al PNL. Căci noi nu mai locuim de peste 15 ani în Cluj-Napoca, ci în Cluj-PeDeLopa SRL, acum PeNeLopa SRL, unde se țese frumos valul de minciuni cu care sunt îmbrobodiți bocălăii.
Aceștia sunt politicienii clujeni care se folosesc de banul pulic numai în interesul personal al găștii lor de interese. Nimic pentru România, totul pentru ei!
În ceea ce privește cum OSĂ avem metrou în Cluj-Napoca, având în vedere ”performanțele” administrației de sinecuriști Boc, incapabile să facă 1,5 kilometri de drum decât în 5 ani, incapabile să facă un turn, în 7 ani, vă rugăm să urmăriți emisiunea de mai jos:


ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 2 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 14 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 15 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 18 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 20 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 21 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 22 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 23 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 23 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 24 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 1 day Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE