Analiza

Boc la raport! A făcut nefăcute și a nefăcut chiar mai multe

Primarul Emil Boc și-a prezentat raportul de activitate pentru perioada iunie 2016 – iunie 2017. Dintr-o sclipire de sinceritate, a mărturisit ce i-a fost imposibil să realizeze. Desigur, cu promisiunile de rigoare că în cel mai scurt timp totul va fi realizat, iar Cluj-Napoca va fi un oraș fără nicio problemă. 

„S-a amenajat cea mai mare parte a Pieţei Unirii” 

Cea mai mare parte a Pieței Unirii cu a cărei modernizare se laudă primarul Emil Boc a fost finalizată la 10 ani de la aprobarea proiectului. Nouă ani mai târziu, doar insula centrală a pieței a fost modernizată în timp ce laturile de vest și de est erau ocupate de mașini, terase și chioșcuri. Domnule Boc, ținem să vă amintim că în iulie 2016 ați promis că până la sfârșitul anului clujenii se vor putea bucura de o piață pietonală cu arbori și pavaje. Ați depășit termenul cu încă o jumătate de an și ați anunțat cu surle și trâmbițe că a fost nevoie de un deceniu pentru o treabă ce putea fi făcută în 2-3 luni. 

Parcare în loc de Filarmonică

În raportul de activitate, primarul Emil Boc scrie și despre parcarea de pe locul fostei cazarme militare. Primarul spune că parkingul are caracter temporar. Domnule Boc, când vom avea Centru Cultural în loc de parcare din moment ce sunteți încă la stadiul de hârțogăraie, iar investitorul privat întârzie să apară? 

„Parcarea are intrare și ieșire din/spre str. Năvodari și o a doua ieșire pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Ea are un caracter temporar, până la construcția viitorului parking din cadrul proiectului Centrului Cultural Transilvania, proiect ce presupune și construcția noii clădiri a Filarmonicii clujene”, scrie Boc în raport.

20 de troleibuze noi ca să mascheze erorile sistemului de ticketing? 

În același document, primarul vorbește și despre înnoirea parcului auto al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Vă întrebăm, domnule primar, cele 20 de troleibuze sunt noi și sclipitoare pentru a atrage atenția clujenilor să uite de troleibuzele și autobuzele care cad de pe roți și care, ocazional, iau foc? Cele 20 de troleibuze noi ar trebui să închidă gura clujeanului atunci când ia amendă pentru că sistemul de ticketing nu funcționează și ori nu pot cumpăra bilete, ori nu le pot composta?

Baza Sportivă din Gheorgheni, obiectiv achitat de Ministerul Dezvoltării Regionale 

Mult lăudata Bază Sportivă care a dorit să fie un „omagiu” clujenilor interesați de sport, la nici jumătate de an, a început să se degradeze pe alocuri. Dumneavoastră de câte ori ați fost să jucați paint-ball de când s-a deschis Baza Sportivă din Gheorgheni să vedeți că sârma care împrejmuiește zona este găurită, domnule primar? De câte ori ați fost la alergat să vedeți câți stâlpi de iluminat au fost puși la pământ sau firele electrice rupte? Când ați fost ultima dată să vedeți cum investiția de 20 de milioane de lei începe să ruginească?
Ca să nu mai spunem faptul că baza sportivă a fost achitată de Ministerul Dezvoltării Regionale. 

Legenda spune că e meritul Primăriei că a crescut numărul turiştilor

În raportul de activitate, primarul nu a uitat să scrie și că a crescut numărul de turiști în Cluj-Napoca. Uită însă faptul că Primăria nu are o strategie concretă pentru promovarea orașului din punct de vedere turistic. Avem două centre de informare turistică, dar în rest, ce avem? Muzeele sunt aproape toate închise, Cimitirul Central nu este inclus în trasee turistice, casele memoriale sunt inexistente și lista ar putea continua.  
Domnule Boc, în afară de festivaluri de muzică și concerte cu nume mai mult sau mai puțin mari, ce a făcut municipalitatea pentru a merita să se laude cu această creștere a numărului de turiști? Câte muzee au fost redeschise? Câte case memoriale au fost revendicate? Câte obiective turistice au fost valorificare în ultimii ani? Sau turiștii care vin la Cluj se vor plimba prin Baza Sportivă din Gheorgheni până alte măsuri vor fi luate? 

Ne mișcăm bine doar online, dar suntem blocați în trafic

Lucrurile se mişcă mult mai bine în mediul virtual: s-au creat aplicaţii, s-a creat posibilitatea ca unele documente să poată fi depuse on-line. Asta e poate cea mai importantă realizare a primului an de mandat.  
În timp ce lucrurile se mișcă în mediul virtual, clujenii rămân blocați în trafic. Se trezesc dimineața prea devreme și ajung seara prea târziu acasă pentru a putea petrece câteva ore în mașină, încercând să traverseze orașul. Primarul nu a găsit încă soluția pentru decongestionarea traficului, deși vorbește despre acest lucru de ani de zile. Plus că există un studiu de trafic. Ce se întâmplă cu acel document? Zace într-un sertar în Primărie? 

Avem soluţia câştigătoare pentru Turnul Pompierilor, însă mai avem de aşteptat până la execuţie 

Despre reabilitarea Turnului Pompierilor, conducerea Primăriei a vorbit ani la rând, dar totul a rămas la stadiul de proiect până anul acesta când a fost organizat concursul de soluții. A fost aleasă ideea câștigătoare în februarie, dar de atunci s-a așternut liniștea. 
Cât vom avea de așteptat, domnule Boc, până când Turnul Pompierilor va arăta frumos ca în poze? Cât timp vor fi privați clujenii și turiștii cu care vă lăudați de ocazia de a vizita unul dintre cele mai importante puncte istorice al municipiului? 

Podul Traian este aproape finalizat, cu întârzierile obișnuite

După cum era de așteptat, în raport apare și podul Traian. 

„În 30 iunie 2017 se vor finaliza lucrările pentru noul pod Traian, care va fi un pod potrivit centrului istoric, care să răspundă nevoilor de stabilitate şi de trafic”, scrie în document.

Domnule Boc, chiar va fi respectat acest termen? Nu ne-am mira dacă ar fi depășit pentru că Primăria este obișnuită să încheie proiecte cu mare întârziere, chiar de ani de zile.
Dacă podul Traian va fi gata în 30 iunie, atunci copiii vor face desene pe asfalt cu o lună întârziere? Va fi Ziua Copilului Reloaded? 

Barajul de plutitori de pe Someș pe sub care trec PET-urile

Domnule Boc, barajul de plutitori, această mască pentru adevărata problemă a gunoaielor și a poluării de pe Someș s-a stricat la nici 24 de ore după ce a fost amplasat. V-ați scuzat că e în perioada de testare. Dar după o săptămână a fost pus iar de-a curmezișul râului… degeaba. Ați fost să vedeți cum trec gunoaiele lin pe sub investiția de 48.000 de euro?

S-au asfaltat străzi şi s-au creat câteva spaţii de plimbare a câinilor

S-au asfaltat câteva străduțe în timp record pentru a demonstra eficiența autorităților locale în timp ce pe strada Veseliei și Speranței oamenii încă au WC în curte în anul 2017 din cauza lipsei unui sistem de canalizare? Ce ziceți domnule Boc? Când ați folosit ultima dată un WC în curte? 

S-a extins sistemul de iluminat public

Bravo, domnule primar, ne bucurăm pentru această investiție, mai ales că iluminatul public este pornit și ziua în amiaza mare. De asemenea, ce le-ați putea spune locuitorilor de pe strada Mehedinți, care au stat mai bine de două săptămâni fără lumină pe stradă?

S-au reabilitat cu întârziere trei şcoli 

Felicitările noastre, era, într-adevăr, nevoie ca unele școli să fie reabilitate. Mai ales Liceul Mihai Eminescu, a cărei modernizare a durat trei ani. Și în timp ce vă lăudați cu aceste succese, copiii din Bună Ziua trebuie să se trezească mai devreme cu cel puțin o oră pentru a putea ajunge la școală, în cartiere alăturate. 

Lista „NU-urilor” lui Boc

Nu, parkinguri sub sau supraterane „proaspete” nu avem; aşteptăm în 30 noiembrie să se termine unul pe strada Negoiu, care trebuia finalizat în 2015. 

Nu, drumul Lomb nu s-a făcut. 

Nu, centura metropolitană e departe de a se realiza; aici, ca să fim cinstiţi, municipalitatea şi-a jucat cartea cât a putut de bine. 

Nu, benzile dedicate pe relaţia est-vest nu s-au realizat; ultimul termen promis este 15 august. 

Nu, nu s-au cumpărat încă alte zece de autobuze şi tramvaie noi; din flota de tramvaie, doar patru sunt noi, restul zdrăngăne zi lumină. 

Per ansamblu, nu, problema traficului nu e rezolvată deloc. 

Nu, concursul de soluţii pentru Someş nu s-a realizat în primul an de mandat; procedura s-a demarat cu întârziere şi vom afla probabil câştigătorul în octombrie. 

Nu, celelalte concursuri de soluţii, pentru Cetăţuie, Kogălniceanu, Parcul Feroviarilor, nici nu se văd în zare; deocamdată, parcul nici nu se află în domeniul public al municipiului. 

Nu, încă nu avem un aquapark. 

Nu, în primul mandat al primarului nu s-a realizat patinoarul din Parcul Central; există un termen de finalizare fixat pentru 1 decembrie.  

Nu, cimitirul Moş Ion Roată nu s-a realizat; încă nici nu s-au început lucrările. 

Nu, un cabinet stomatologic pentru clujenii cu probleme materiale nu s-a creat. 

Nu, refaţadizarea clădirilor din centrul istoric nu s-a făcut; au fost supraimpozitaţi proprietarii şi aşteptăm ca măsura să îşi facă efectul. 

Nu, până acum nu s-au introdus în subsol punctele gospodăreşti; suntem abia la faza de proiectare pentru primele 18.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *