Focus

Cluj-Napoca, cea mai scumpă piață imobiliară din țară. De ce apartamentele din centru se vând la prețuri exorbitante

Prețul ridicat al locuințelor din Cluj-Napoca nu mai miră pe nimeni. De câțiva ani, piața imobiliară locală rupe topurile. Cele mai piperate apartamente sunt în clădiri istorice sau în arealul protejat al monumentelor istorice. Cum se explică prețurile foarte mari din centrul orașului? 

În Cluj-Napoca, tranzacțiile imobiliare cu apartamente situate în centrul istoric sau în clădiri istorice sunt pe val anul acesta. În funcție de zonă și suprafața clădirii se vând apartamente cu prețuri exorbitante: între 2.000 și 2.500 euro/mp. Vechimea clădirii nu este primul criteriu pe care agenții îl iau în calcul – cum ne-am aștepta. Agenții imobiliari spun că valoarea e dată de zonă și suprafață.

”În primul rând, prețul nu este dat de vechimea clădirii, ci de localizarea ei. Cum e și normal, tot centrul istoric e în centrul orașului. De aceea și prețurile foarte mari. Nu este vorba neapărat de vechimea unui spațiu, ci de faptul că e situat central și ultra-central. Încă ceva ce se mai adaugă e arhitectura și modalitatea de construire pentru că de obicei avem de-a face cu încăperi mult mai mari decât standardul, mai înalte pentru că așa era stilul arhitectural în trecut și sunt foarte atractive. Și pentru locuință, și mai ales pentru activități comerciale”, a declarat agentul imobiliar Bogdan Petrovai, de la Blitz Imobiliare.

Apartamentele situate în clădiri istorice au și un paradox în ce privește suprafața. O suprafață mai mică înseamnă preț de vânzare mai ridicat.

“Argumentul principal e că sunt poziționate într-o zonă foarte, foarte bună, de aici vine prețul mare. Depinde și de suprafața lor. Dacă vorbim de suprafață mai mică, prețul pe metru pătrat este într-adevăr foarte mare. Dacă suprafața crește, prețul pe metru pătrat se diluează un pic. Am tranzacționat și la 2.000-2.500 euro/mp. Mai ales dacă e vorba de o cameră-două, se pot duce prețurile și la 3.000 de euro/metru pătrat. Un spațiu pe Eroilor cu ieșire la stradă ar putea să treacă și de 3000 de euro. De fapt, valoarea nu ne-o dă trecutul, ci tot prezentul și viitorul”, a punctat Bogdan Petrovai.

Informațiile care vin de pe piața imobiliară arată că cele mai scumpe apartamente tranzacționate în clădiri istorice anul acesta s-au ridicat la 2500 de euro pe metru pătrat. Nu doar vânzările sunt ascendente, ci și închirierile merg bine. În Cluj-Napoca au început să vină tot mai mulți turiști străini care închiriază apartamente în regim hotelier.

”Din punct de vedere al clădirilor monumente istorice, am constatat că e un mic trend al persoanelor care doresc să investească pentru închiriere, în special în regim hotelier. Dacă până acum am avut o cerere pe lună, acum avem 3-4 cereri. Eu cred că se explică prin faptul că sunt multe evenimente culturale în Cluj, e multiculturalism. Am constatat o creștere foarte mare a turiștilor străini. Faptul că o clădire e foarte veche și e un monument s-ar putea să ridice prețul dar depinde și ce vrei să faci cu ea”, ne-a explicat Tudor Marc, agent imobiliar la Welt Imobiliare.

Pe piața imobiliară clujeană, prețurile la clădirile istorice sunt fixate și în funcție de proprietățile clădirii. Agenții imobiliari spun că e mai rentabil să achiziționezi o întreagă clădire monument decât un singur apartament. Renovarea lui s-ar putea să îți dea mari bătăi de cap, dacă ai și vecini.

“Dacă cumperi o clădire istorică pe care o poți transforma într-un restaurant, pub, sală de expoziții, în ceva ce aduce venituri, ai un anumit preț. Dacă cumperi un singur apartament într-o clădire unde sunt mai mulți locatari, chiar dacă ea e clădire istorică, fără ceilalți locatari, mare lucru nu prea ai ce face. Costurile pentru renovare sunt mult mai mari decât la un bloc comunist.

Trebuie să folosești anumite materiale, firme avizate de comisia de monumente istorice etc. Nu poți face ce vrei tu. Clădirea de la Boema cred că a fost o renovare foarte fericită în Cluj. Din punctul meu de vedere. S-a păstrat aerul boem, este un exemplu de reabilitare foarte reușit. Nu au cumpărat clădirea doar ca să stea să se uite la ea. Au redat-o circuitului și scot și bani. Atunci e clar că o astfel de clădire costă 2.000-2.500 euro metru pătrat”, a declarat agentul imobiliar Tudor Marc.

Tot centrul Clujului, începând de la Gară până la strada Paris, Piața Cipariu și până la clinici și strada George Coșbuc e inclus în arealul protejat al monumentelor istorice. În arealul protejat, prețurile celor mai scumpe locuințe sunt în clădiri și vile istorice, cu prețuri care variază între 1.500 și peste 2.500 de euro metru pătrat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *