Sanatate

Sume ridicole pentru hrana zilnică a bolnavilor din spitalele din Cluj. Unele unități sanitare alocă bani mai puțini decât prevede legea

Sistemul sanitar este șubred și scârțâie din toate încheieturile. Banii pentru hrana bolnavilor sunt foarte puțini, iar meniurile din unele spitale din Cluj sunt de-a dreptul „indecente”: o lingură de unt, una de dulceață, crenvuști, parizer, varză, mămăligă etc. Așa vrea statul să îi facă bine pe bolnavi. Cu bani puțini și cu mâncare sărăcăcioasă. 

Suma stabilită de Ministerul Sănătății pentru mâncarea zilnică a unui pacient internat este de 10 lei pe zi pentru un adult și 12 lei pe zi pentru un copil cu vârsta între 3 și 6 ani. Cu așa de puțini bani, porțiile alocate pentru un pacient sunt extrem de modeste și rareori bolnavii au parte de o masă bună. 

Meniurile din cele 10 spitale din Cluj-Napoca nu diferă foarte mult, iar prețul alocat pentru un pacient pe zi nici atât. Nici nu ar avea cum să fie altfel din moment ce legea spune clar că trebuie să aloce minim 10 lei/zi. Culmea, foarte puține spitale sar pragul de 10 lei, iar unele chiar alocă sub limita prevăzută de lege. De exemplu, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, 7 lei pe zi sunt cheltuiți cu hrana unui bolnav. Managerul spitalului spune că este o adevărată „artă” să asiguri trei mese pe zi cu această sumă. 

„La bolnavul comun e 7 lei/zi, la TBC, 13 lei/zi/trei mese pe zi. Avem mâncare destul de bunicică față de alte spitale, deși e destul de neplăcut la 7 lei să ai trei mese pe zi. E foarte greu. Mai dăm unt, dulceață, pe urmă la prânz, supă, tocăniță de cartofi, orez, varză, mămăligă. Obligatoriu cu carne la prânz. E o mare artă să faci o mâncare cu 7 lei pe zi, să te descurci să faci trei mese pe zi. Dar asta nu depinde de noi, trebuie doar să ne încadrăm”, a declarat Vasile Mureșan, directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello. 

La Institutul de Gastroenterologie e „ospăț” cu 10-15 lei/zi

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor le servește pacienților mâncarea clasică de spital: supă de pui, cartofi piure, orez, cușcuș, mezeluri. Meniurile sunt de două tipuri. 

„Noi avem două tipuri de meniuri, de 10 lei și de 15 lei pe zi. Noi, fiind cu profil digestiv e important să diferențiem meniurile pe afecțiuni. De exemplu, la micul dejun în lista de meniuri scrie din care face parte: din 10 lei sau 15 lei. Nu înseamnă că atât e mic dejunul, face parte din regimul de 10 lei/pacient pe zi. S-a modificat alocația, e 10 lei acum regimul minim prin lege”, a spus Mihai Mleșnițe, directorul Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor.

15 lei/zi pentru un bolnav de cancer

Statul nu e mai darnic nici când e vorba de mesele pacienților care au boli extrem de grave. De exemplu, un bolnav de cancer primește hrană în valoare de 15 lei/zi.
„Pentru afecțiune benignă avem 10 lei/pacient pe zi, 15 lei pentru pacientul malign și pentru un copil 16,4 lei”, a precizat Patriciu Achimaș Cadariu, directorul Institutului Oncologic prof. dr. Ion Chiricuță. Bolnavii internați primesc diverse feluri de mâncare, unele total neadecvate unui regim oncologic: carne, sarmale, griș cu lapte, biscuiți, supe de carne, crenvuști. 

Hrana bolnavilor, subiect tabu 

Se pare că pentru unii manageri de spitale, alocația de hrană pentru bolnavi este un subiect sensibil. Se codesc când trebuie să dea explicații cu privire la acest lucru. De exemplu, la Institutul Inimii alocația este conform legii. Atât ne-au declarat cei din conducere. 
“Avem alocație de hrană conform legii, ca la oricare alt spital. Nu suntem un spital cu un regim special. Este legislație, este publicată. Avem bolnavi obișnuiți, nu suntem un spital cu un regim preferențial”, au afirmat reprezentanții Departamentului Administrativ din cadrul Institutului Inimii.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, managerul nu știe ce meniuri se pregătesc pentru bolnavi. Răspunsul pe care ni l-a dat a fost rece și evaziv.

„E dificil pentru că noi avem mai multe meniuri. Există un ordin al ministrului. Noi, din fondurile spitalului avem dreptul să consumăm până la un anumit nivel pentru fiecare categorie de pacienți, în funcție de meniul pe care putem să i-l administrăm. Avem cel puțin zece meniuri pe zi, fiecare are prețuri diferite. De exemplu, 10 lei pentru meniurile care se dau la comun. Vorbiți cu un nutriționist. Dvs. nu ați fost în spital? Nu-i secret, dar nu mă ocup eu de meniuri. Ce meniuri vreți să vă spun? Nu-mi puneți întrebări de genul acesta. În fiecare zi se face o listă separată de meniuri”, ne-a spus Ioan Mureșan, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

La Spitalul de Copii, un copil de un an primește meniul unui adult

Pacienții care au fost internați în spitalele din Cluj nu sunt deloc încântați de hrana primită. O tânără mamă care a trecut prin saloanele a două spitale clujene povestește că la una din secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, meniul era adecvat afecțiunilor gastrice ale unui adult, nu ale unui copilaș de un an.

„După ce am născut la Stanca (Clinica de Ginecologie Dominic Stanca – n.r.), am stat timp de 5 zile în spital și mâncarea a fost decentă, cantitate îndestulătoare și bună la gust. În schimb, când am fost internată cu copilul la Spitalul de Copii, el având o problemă gastrică, am primit la micul dejun două felii de pâine și 5 cm de salam și un cub de unt, iar la prânz o fiertură de orez cu o pulpă de pui, total nepotrivită pentru un copil de 1 an. Dar era meniul corect pentru probleme gastroenterologice pentru un adult, nu pentru un copil. Era același meniu zilnic, seara cu siguranță nu putea fi mâncată mâncarea”, a spus Sonia.

Ziar de Cluj a contactat conducerea Spitalului de Copii pentru a cere lămuriri cu privire la meniu și a vedea ce sumă se alocă unui pacient pe zi, dar am fost plimbați de la un departament la altul fără să primim un răspuns pertinent.

„Mașina care transportă deșeurile periculoase duce și mâncarea”

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, mesele de prânz ale pacienților sunt transportate cu aceeași mașină care transportă și deșeurile periculoase. Un cititor Ziar de Cluj, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ne-a semnalat zilele acestea cum e plimbată hrana pacienților.

„În fiecare zi, absolut toate secțiile merg la bucătărie după mâncare. Profesorul Florian (Ștefan Florian – șeful Clinicii de Neurologie – n.r.) nu le dă voie la infirmiere să meargă după mâncare,  responsabilitatea asta o are șoferul și una dintre bucătărese. Și de aici pornește tot răul, neuro având prioritate la preluatul mâncării, toate secțiile așteaptă după ei. La prânz, normal la palatul nou ar trebui să se dea mâncarea la 11.30-11.45, iar de multe ori mâncarea pe secțiile palat nou ajunge la 13.13.20. Să nu mai vorbim de ceilalți, care preiau mâncarea după Neuro și palat nou.
Încă un lucru ce nu mi se pare normal. Mașina cu care se transportă deșeurile periculoase – seringi folosite, sânge, ace, tot felul de infecții – transportă zilnic și materialele sanitare ce trebuie aduse de la magazie, care e sus, în curte la Neuro, lângă Imogen. Zilnic, dimineața mașina merge și preia toate infecțioasele de pe secții, le duce la neutralizare, iar după aceea vine să preia marfa de la magazie. Deși după ce transportă infecțioasele se spală mașina, nu cred că e ok”, ne-a scris cititorul nostru.

Managerul Spitalului Județean, Petru Șușcă nu a răspuns apelului nostru telefonic pentru a ne spune cum se gospodăresc lucrurile în bucătăria spitalului.

Ce putem cumpăra cu 7 lei? 

Să facem un exercițiu de imaginație și să vedem ce putem mânca de 7 lei într-o zi. Un sandwich costă între 5 și 10 lei, o supă cremă variază între 7 și 10 lei, o salată este pe puțin 10 lei.

Este evident că nu poți să mănânci de 7 lei pe zi oricât ai încerca. Trebuie precizat faptul că mâncarea pe care o cumpără un spital este mult mai ieftină pentru că vorbim de cantități mari, achiziționate pe bază de licitație, la prețuri mici, dar chiar și în aceste condiții, crenvuștii, salamul, o lingură de unt și o lingură de gem nu sunt alimente potrivite pentru bolnavii care trebuie să se refacă după anumite intervenții chirurgicale și tratamente. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *