Din oras

Boc “joacă” în digital green și dă bani pentru clădiri verzi

Clădirile verzi vor fi susținute de administrația locală prin intermediul unei impozitări reduse începând de anul viitor și până în 2023. În acest mod se are în vedere creșterea performanței energetice a clădirilor prin proiectarea noilor clădiri cu consum redus de energie, aspecte ce se reflectă în îmbunătățirea cadrului urban, dar și în perspectiva protecției mediului. 

Obiectivul schemei lansate de administrația locală în dezbatere publică vizează susținerea și stimularea contribuabililor în vederea construirii de clădiri „verzi”. 

„Văzând faptul că în perioada aplicării schemelor precedente numărul clădirilor „verzi” de înaltă performanță energetică a crescut cu peste 500% la nivelul municipiului Cluj-Napoca, propunem aprobarea unei noi scheme de ajutor de minimis pentru acordarea unor facilități de natura reducerii la plata impozitului/taxei pe clădire datorat de persoana juridică, în funcție de nivelul de sustenabilitate al acesteia”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre. 

Schema propusă de Primărie se adresează contribuabililor bugetului local al municipiului Cluj-Napoca, persoane juridice, care dețin clădiri aflate „în clasă energetică A” și au certificare oficială recunoscută la nivel mondial (BREEM, LEED, DGNB, CASBEE ȘI Green Star) drept „clădire verde”, emisă până la data de 31 decembrie a anului precedent depunerii cererii de scutire. 

„Aceasta este direcția Clujului și orașul ca o platformă, cu cele trei componente: green, digital și resilient. 

Sunt cuvinte magice și românești, și europene”, a declarat recent Emil Boc în cadrul unei dezbateri on-line pe tema Smart Cities. 

De altfel, perspectiva adoptată de curând de către edilul clujean se situează în jurul a trei concepte: green, digital, resilience și reprezintă una dintre temele preferate ale administrației locale. 

„Nu se va putea fără regiuni și orașe care să ajungă neutre din punct de vedere climatic. 

Ori asta înseamnă inovare și digitalizare, asta înseamnă dimensiunea verde, și asta înseamnă că avem și resurse europene pe care le putem atrage pentru prima dată”, a mai adăugat primarul Emil Boc.  

După aprobarea în Consiliu local, schema propusă va fi valabilă de la 1 ianuarie 2021 – 31 12 2023. 

Numărul estimat de beneficiari este de 30 de întreprinderi, cu posibilitatea de extindere până la epuizarea bugetului schemei. 

Valoarea totală a ajutorului de minimis este de 3.600.000 lei, echivalent în euro curs BNR din 31 decembrie a anului precedent pentru anul fiscal următor, fără a putea depăși 20.000 euro la cursul valutar din aceeași dată, pentru fiecare solicitant a cărui cerere a fost aprobată:

Pentru anul 2021 – 1.200.000 lei/echivalent euro curs valutar din 31 decembrie 2020, fără a depăși 20.000 euro curs lei din aceeași dată pentru fiecare solicitant a cărui cerere a fost aprobată 

Pentru 2022 – 1.200.000 lei lei/echivalent euro curs valutar din 31 decembrie 2021, fără a depăși 20.000 euro curs lei din aceeași dată pentru fiecare solicitant a cărui cerere a fost aprobată 

Pentru 2023 – 1.200.000 lei/ echivalent euro curs valutar din 31 decembrie 2022, fără a depăși 20.000 euro curs lei din aceeași dată pentru fiecare solicitant a cărui cerere a fost aprobată.

La acordarea reducerii se va avea în vedere existența cumulativă a certificatului de sustenabilitate al clădirii – certificat emis în sisteme voluntare de certificare administrate de instituții internaționale prin care este evaluat impactul clădirii asupra factorilor de mediu, economici și sociali, certificările fiind diferite în funcție de standardele sistemelor de evaluare – și a certificatului de performanță energetică al clădirii care trebuie să fie clasa A, emise până în 31 decembrie a anului fiscal anterior depunerii cererii. 

Reducerea impozitului pe clădiri se situează la 50% din valoarea impozitului datorat, reducerea cu 35% și reducerea cu 20% a impozitului pe clăridre datorat în urma deținerii unui certificat de performanță clasa A, plus un certificat care atestă sustenabilitatea clădirii. 

Proiectul de aprobare a schemei de ajutor de minimis pentru contribuabilii bugetului local al municipiului Cluj-Napoca, persoane juridice, beneficiari în anii fiscali 2021-2023 de cotă de impozitare redusă la impozitul pentru clădirile aflate „în clasă energetică A” se află în dezbatere publică în perioada 12 – 27 noiembrie 2020.

Proiectul urmează să fie adoptat de consilierii locali după avizul Consiliului Concurenței. 

Clădirile „verzi” prin construcție sunt concepute să reducă definitiv impactul asupra mediului natural. Prin adoptarea strategiei de construire a acestui timp de clădiri poate fi maximizată performanța economică și cea a mediului înconjurător. 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: watexgreenliving.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *