In vizor

Sfatul medicului de familie: Ce trebuie să știe BOLNAVII CRONICI care au nevoie de asistență medicală în pandemia de COVID-19

Bolnavii cronici au fost printre cei mai afectați de pandemia de coronavirus. Dincolo de faptul că reprezintă o categorie de risc, acești bolnavi au avut dificultăți reale în a beneficia de tratament, iar accesul lor în spitale a fost restricționat. Cei mai mulți însă au fost nevoiți să se prezinte la medicul de familie sau la ambulatoriu de specialitate, expunându-se astfel peicolului infectării cu COVID-19.

Medicul de familie Dciana Toma, secretar al Societății Naționale de Medicina Familiei oferă câteva sfaturi pentru bolnavii cronici astfel încât eceștia să se expună cât mai puțin unei eventuale infectări cu coronavirus. 

APELAȚI LA TELECONSULTAȚII

S-a păstrat posibilitatea teleconsultațiilor inclusiv pentru pacienții cronici. Pot să oferi prin teleconsultație rețeta pentru pacienții cronici. Sigur că s-a introdus cardul pentru pacientul care vine la cabinet. Atunci când sună pacienții pentru programare îi întrebăm ce au nevoie și tot ce pot să fac prin teleconsultație prefer să o fac așa decât să îi adunăm grămadă la cabinet și să așteptăm momentul fericit când funcționează cardul. Mai sunt blocaje în sistem, depinde de ore și nu e o perioadă optimă să stea pacienții pe hol sau în stradă. Încercați să solicitați teleconsultații.

NU NEGLIJAȚI CONTROALELE PERIODICE

Asta nu înseamnă că trebuie să neglijați controalele periodice pe care este obligatoriu să le faceți: consultul la cardiolog, diabetolog, hematolog.  Perioada asta nu va trece degrabă, faceți pentru bolile de bază ceea ce trebuie să faceți da încercați să găsiți soluții pentru deplasările inutile.  

NU LUAȚI MEDICAMENTE CARE NU SUNT PRESCRISE DE MEDICUL DE FAMILIE 

În ceea ce privește tratamentul pentru COVID-19 care circulă pe internet. Sunt tratamente care trebuie urmărite de medicii de familie pentru că pot apărea efecte adverse, mai ales în cazul pacienților cornici. Nu există o rețetă universal valabilă și nu e cazul să facem stocuri și să încep să iau o schemă de tratament. Nu luați medicamente după rețeta altui pacient, fiecare pacient este o entitate distinctă. Nu există tratamente universal valabile. Nu putem gândi politicile sanitare astfel încât să avem două direcții, pacienți COVID și pacienți non COVID. Acești pacienți COVID provin din ceilalți pacienți. Tu stat trebuie să ai grijă de pacienții cronici pe care îi ai, astfel încât să nu ajungă la forme severe de coronavirus.  

Chiar dacă autoritățile și-au amintit abia recent de medicii de familie pe care i-au inclus în lupta împotriva virusului SARS CoVID-19, aceștia și-au asumat acest rol încă de la debutul pandemiei. Ei au fost cei la care pacienții au apelat și până acum. Nu vorbim doar de pacienții cronici ci și de cei care au fost depiostați pozitiv cu coronavirua, Includerea medicilor de familie nu a făcut decât să reglementeze o normalitate care exista deja. În cele mai multe cazuri între pacienți și medicii lor de familie există o legătură apropiată și ei reprezintă prima persoană din sistem pe care pacienții o contactează. Statul i-a uitat pe ceilalți bolnavi în reocuparea lor să gestioneze pandemia de coronavirus, însă trebuie să își amintească de ei măcar acum în ultimul moment și să se asigure că au medicamentele de care au nevoie, că au acces la servicii medicale. Pacienții COVID nu sunt mai importanți decât ceilalți pacienți, toți au aceleași drepturi. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *