In vizor

Contrar legii, la Primăria Cluj-Napoca, unele casiere poartă masca sub bărbie, expunându-i pe contribuabili riscului infectării cu noul coronavirus

Cu toate că taxele și impozitele locale datorate municipalității se pot achita și online, în general, persoanele în vârstă, dar și tinerii mai neîncrezători în plățile online (care uneori mai dau și eroare), preferă să plătească la ghișeu.

La Cluj-Napoca, taxele și impozitele se pot achita la ghișeele primăriilor de cartier, la sediul Primăriei din Piața Unirii nr. 1, precum și la Centrul de Informare pentru Cetățeni, de pe Calea Moților nr. 7.

Dacă plătind online taxele și impozitele riscăm cel mult ca plata să nu fie procesată corect și să ne trezim la anul cu impozitul restant, la ghișeu riscăm să primim nu doar chitanță, ci și noul coronavirus.

În acest sens, Ziar de Cluj a primit o sesizare pe care astăzi a și verificat-o pe teren:

„Vreau să sesizez un aspect foarte neplăcut. Am fost la Primărie pe Moților nr.7 să-mi plătesc o taxă, la casierie la etajul 2, și am văzut cum funcționarii de acolo, mai precis o doamnă care era așezată în colț la casierie și scria Parcări, nu poartă mască. Nici colegele ei nu o poartă regulamentar. Am deschis geamul și doamnele de la Serviciul Parcări erau foarte iritate, s-au ridicat și au închis geamul. Am fost de două ori într-o săptămână și era la fel.

Aceste doamne nu au un șef să vadă? Ce face șeful lor, chiar nu observă nimeni, într-o instituție așa mare?

Am făcut o sesizare și la Primărie, dar degeaba, nu am primit niciun raspuns”, ne-a scris Traian pe adresa de email florin@ziardecluj.ro, pe care vă invităm să ne semnalați în continuare neregulile din acest oraș.

Ziar de Cluj a mers în această dimineață la sediul Primăriei Cluj-Napoca de pe Calea Moților nr. 7, unde sesizarea cititorului nostru s-a adeverit întocmai. La etajul 2, două casiere purtau masca mult sub bărbie. Casiera din colț, unde scria „Parcări”, și angajata de la casieria din mijloc. Celelalte casiere purtau masca corect, peste nas și gură, în semn de respect pentru contribuabili, pentru colegele lor, pentru legile acestui stat.

Faptul că la casieria unde se achită taxe și impozite unii angajați refuză să poarte mască este foarte grav, casierii fiind zilnic în contact, din spatele ghișeului, prin fanta largă din geam, cu zeci sau sute de persoane. Cu persoane care fac parte din grupele de risc, multe fiind în vârstă, probabil și cu diverse afecțiuni de sănătate.

Ziar de Cluj a sesizat IPJ Cluj, DSP Cluj și Primăria Cluj-Napoca privind nepurtarea măștii de către unii angajați ai Primăriei. Vom reveni cu răspunsurile autorităților.

Potrivit „Hotărârii nr 967 a Guvernului României privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19”, anexa 2,  Art. 1, „în condiţiile art. 5 alin. (2) lit. d) și al art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare”.

Art. 5 prevede: „Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 1 şi 3 alin. (1) și (2) se urmăreşte de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne.”

Aceeași hotărâre prevede faptul că „regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în anexele nr. 1-3 este cel stabilit la art. 64-70 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”.

În prezent, incidența cazurilor de coronavirus la Cluj-Napoca este de 9.04 la mie. Astăzi, în județul Cluj, autoritățile au raportat 606 noi cazuri confirmate. Nu este de mirare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *