In vizor

Boc își ascunde incompetența în spatele concursurilor de soluții: proiecte bombastice, doar pe hârtie

Scris de 154

Primarul Emil Boc a prezentat mereu concursurile de soluții drept o idee inovativă, model de bune practici pentru alte orașe ale țării. Adevărul este că Boc se folosește de aceste concursuri de soluții pentru a tergiversa o serie de proiecte. De la demararea acestei practici de către administrația publică locală, niciun proiect nu a fost încă realizat. În ciuda acestui fapt, Boc continuă să promoveze aceste concursuri ca fiind mari realizări.

”Subliniez că acest demers al nostru pune accent pe calitate în detrimentul cantității. Avem şase concursuri de soluții ale căror proiecte sunt în derulare și alte cinci concursuri de soluții care se află în pregătire. E vorba despre două parcuri pe care le amenajăm în zone deficitare, unul în zona Bună Ziua, iar celălalt este Parcul Est. De asemenea, mai avem încă trei proiecte în pregătire pentru exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene, două pentru școli și unul pentru un Science Museum. Pentru prima dată în România vorbim despre proiecte pentru școli pornind de la concursuri de soluții”, menționează primarul Emil Boc în raportul de activitate aferent anului 2019.

În urma concursurilor desfăşurate în anii anteriori, Parcul Feroviarilor, reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu și a zonei adiacente şi reabilitarea malurilor Someşului se află în faza de proiectare, iar reabilitarea Turnului Pompierilor se află în faza de execuţie a lucrărilor.

Primul concurs de soluții inițiat în 2016 de municipalitate a fost pentru Turnul Pompierilor, iar câștigătorul a fost anunțat în februarie 2017. În noiembrie 2018 Primăria a semnat contractul de finanțare din fonduri europene, iar execuția lucrărilor ar urma să fie finalizate în 24 de luni. Ovidiu Câmpeanu declara că sunt șanse ca acest proiect să fie finalizat până la sfârșitul anului 2019. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, la finalul anului nu era țipenie de muncitor pe șantier. Constructorul mai are însă timp până în ianurie 2021 să finalizeze acest obiectiv.

Citește și:

Turnul Pompierilor a devenit loc de belvedere spre nemuncă și impotență administrativă

În ceea ce privește Malurile Someșului, câștigătorul proiectului a fost anunțat în 2017. Abia în 2019, au fost aprobate în Cosiliul Local cheltuielile legate de acest proiect, aproximativ 35 de milioane de euro. Primăria și-a propus să atragă fonduri europene pentru acest proiect. În acest moment proiectul se află în faza de evaluare, deci mai durează până vor fi demarate lucrările.

Concursul pentru Parcul Feroviarilor a fost finalizat în 2018. După un an și jumătate, adică în noiembrie 2019, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate. Urmează acum licitația pentru execuția proiectului și lucrările propriu-zise care ar urma să dureze 22 de luni. Practic reabilitarea Parcului Feroviarilor nu va fi finalizată înainte de 2022.

Citește și:

10 milioane de euro pentru modernizarea Parcului Feroviarilor

Pentru reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu câștigătorul concursului de soluții a fost anunțat în septembrie 2018. În iulie 2019 a fost aprobat proiectul în valoare de 10 milioane de euro. Și pentru acest proiect Primăria speră să obțină fonduri europene.

În 2019, au fost desemnați câștigătorii pentru alte două proiecte, amenajarea ansamblului urban Cetățuia și Masterplan pentru noul cartier Sopor.

Dealul Cetățuii se amenajează încă din 2004, de la primele promisiuni electorale azvârlite în spațiul public de către Emil Boc. În 2017, conducerea Primăriei anunța organizarea unui concurs de soluții pentru realizarea unui teatru de vară pe Cetățuie și pentru amenajarea restului zonei. Concursul a fost organizat abia în 2019. Între timp, acolo se amenajează vile. Dar Boc continuă să prezinte acest proiect pe care îl anunță de 15 ani, ca o reușită nu ca un eșec.

Citește și:

100 de lucruri penibile în Cluj-Napoca: Istoria Concursurilor “de soluții” pentru Cetățuie

După ce a permis dezvoltarea imobiliară haotică în Bună Ziua sau Borhanci, Boc crede că își poate spăla păcatele prin amenajarea cartierului Sopor după anumite reguli clare. Locuitorii din această zonă cer de ani de zile asfaltarea străzii, Boc i-a tot dus cu zăhărelul, iar acum sunt nevoiți să aștepte impelementarea marelui proiect.

Citește și:

Proiectul modernizării pe datorie a străzii Soporului, amânat la nesfârșit

Practic, după obiceiului lui binecunoscut, Boc le ia ochii clujenilor cu planșe frumos colorate, cu proiecte bombastice care sună bine pe hârtie, însă nu știm cum arată în practică deoarece până acum niciun concurs de soluții nu s-a transformat într-un proiect finalizat. Boc se ascunde în spatele unor promisiuni și a unor desene, fără să prezinte însă nimic concret.ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 16 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 17 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 17 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 18 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 18 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 20 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 21 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 21 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 22 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 24 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE