Primarul Emil Boc a prezentat mereu concursurile de soluții drept o idee inovativă, model de bune practici pentru alte orașe ale țării. Adevărul este că Boc se folosește de aceste concursuri de soluții pentru a tergiversa o serie de proiecte. De la demararea acestei practici de către administrația publică locală, niciun proiect nu a fost încă realizat. În ciuda acestui fapt, Boc continuă să promoveze aceste concursuri ca fiind mari realizări.
”Subliniez că acest demers al nostru pune accent pe calitate în detrimentul cantității. Avem şase concursuri de soluții ale căror proiecte sunt în derulare și alte cinci concursuri de soluții care se află în pregătire. E vorba despre două parcuri pe care le amenajăm în zone deficitare, unul în zona Bună Ziua, iar celălalt este Parcul Est. De asemenea, mai avem încă trei proiecte în pregătire pentru exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene, două pentru școli și unul pentru un Science Museum. Pentru prima dată în România vorbim despre proiecte pentru școli pornind de la concursuri de soluții”, menționează primarul Emil Boc în raportul de activitate aferent anului 2019.
În urma concursurilor desfăşurate în anii anteriori, Parcul Feroviarilor, reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu și a zonei adiacente şi reabilitarea malurilor Someşului se află în faza de proiectare, iar reabilitarea Turnului Pompierilor se află în faza de execuţie a lucrărilor.
Primul concurs de soluții inițiat în 2016 de municipalitate a fost pentru Turnul Pompierilor, iar câștigătorul a fost anunțat în februarie 2017. În noiembrie 2018 Primăria a semnat contractul de finanțare din fonduri europene, iar execuția lucrărilor ar urma să fie finalizate în 24 de luni. Ovidiu Câmpeanu declara că sunt șanse ca acest proiect să fie finalizat până la sfârșitul anului 2019. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, la finalul anului nu era țipenie de muncitor pe șantier. Constructorul mai are însă timp până în ianurie 2021 să finalizeze acest obiectiv.
Citește și:
Turnul Pompierilor a devenit loc de belvedere spre nemuncă și impotență administrativă
În ceea ce privește Malurile Someșului, câștigătorul proiectului a fost anunțat în 2017. Abia în 2019, au fost aprobate în Cosiliul Local cheltuielile legate de acest proiect, aproximativ 35 de milioane de euro. Primăria și-a propus să atragă fonduri europene pentru acest proiect. În acest moment proiectul se află în faza de evaluare, deci mai durează până vor fi demarate lucrările.
Concursul pentru Parcul Feroviarilor a fost finalizat în 2018. După un an și jumătate, adică în noiembrie 2019, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate. Urmează acum licitația pentru execuția proiectului și lucrările propriu-zise care ar urma să dureze 22 de luni. Practic reabilitarea Parcului Feroviarilor nu va fi finalizată înainte de 2022.
Citește și:
10 milioane de euro pentru modernizarea Parcului Feroviarilor
Pentru reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu câștigătorul concursului de soluții a fost anunțat în septembrie 2018. În iulie 2019 a fost aprobat proiectul în valoare de 10 milioane de euro. Și pentru acest proiect Primăria speră să obțină fonduri europene.
În 2019, au fost desemnați câștigătorii pentru alte două proiecte, amenajarea ansamblului urban Cetățuia și Masterplan pentru noul cartier Sopor.
Dealul Cetățuii se amenajează încă din 2004, de la primele promisiuni electorale azvârlite în spațiul public de către Emil Boc. În 2017, conducerea Primăriei anunța organizarea unui concurs de soluții pentru realizarea unui teatru de vară pe Cetățuie și pentru amenajarea restului zonei. Concursul a fost organizat abia în 2019. Între timp, acolo se amenajează vile. Dar Boc continuă să prezinte acest proiect pe care îl anunță de 15 ani, ca o reușită nu ca un eșec.
Citește și:
100 de lucruri penibile în Cluj-Napoca: Istoria Concursurilor “de soluții” pentru Cetățuie
După ce a permis dezvoltarea imobiliară haotică în Bună Ziua sau Borhanci, Boc crede că își poate spăla păcatele prin amenajarea cartierului Sopor după anumite reguli clare. Locuitorii din această zonă cer de ani de zile asfaltarea străzii, Boc i-a tot dus cu zăhărelul, iar acum sunt nevoiți să aștepte impelementarea marelui proiect.
Citește și:
Proiectul modernizării pe datorie a străzii Soporului, amânat la nesfârșit
Practic, după obiceiului lui binecunoscut, Boc le ia ochii clujenilor cu planșe frumos colorate, cu proiecte bombastice care sună bine pe hârtie, însă nu știm cum arată în practică deoarece până acum niciun concurs de soluții nu s-a transformat într-un proiect finalizat. Boc se ascunde în spatele unor promisiuni și a unor desene, fără să prezinte însă nimic concret.