De cartier

Boc începe războiul cu șoferii din cartiere. După Observatorului, urmează desființarea de locuri de parcare și în Gheorgheni și Mănăștur

Primăria nu a construit decât un singur parking de cartier în ultimii cinci ani, dar cu toate acestea desființează locuri de parcare pe bandă rulantă. După ce a desființat 109 locuri de parcare pe strada Observatorului, primarul Emil Boc are în plan să îi lase cu ochii în soare și pe locuitorii de pe bulevardul Nicolae Titulescu și Calea Florești. În acest mod, edilul șef spune că decongestionează traficul. 

Înțelegem să se lupte cu părinții care merg cu mașina până în poarta unității școlare ca să își ia copiii de la școală și astfel blochează toate arterele principale din centru, dar din moment ce nu s-a construit niciun parking nou în ultimii ani și mai mult au fost desființate locuri de parcare decât să fie create altele noi, războiul pe care îl declară conducerea Primăriei locuitorilor din cartiere este unul nedrept. 

Emil Boc consideră că traficul este mai lejer în Zorilor de când s-au desființat cele 109 locuri de parcare. 

„Faptul că am redat circulației pietonale și auto patru benzi de circulație, nu două așa cum erau înainte, se simte. Dacă ne uităm pe strada Titulescu sau pe Calea Florești, o parte din benzi este ocupată de mașini. Să ne gândim, dacă acele benzi ar fi date transportului în comun, cât de bine s-ar circula. Avem vreo 300-360 de mașini acolo din care doar vreo 160 cu abonamente. Pentru aceste mașini avem două benzi blocate care ar putea fi date transportului public.
Am decis să restructurăm prin sensuri unice circulația pe străzile din cartier și să găsim noi locuri de parcare, așa cum am făcut în cartierul Zorilor. Încetul cu încetul, mașinile au fost scoase de pe carosabil, dar nu putem controla numărul de mașini care vin în oraș, Guvernul a scos aceea taxă de mediu și toată lumea cumpără câte mașini vrea. Vom putea doar să reglementăm, să spunem «aici așa se circulă»”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.

Citește și:

Protest în Zorilor. 240 de familii de pe strada Observatorului rămân fără locuri de parcare

Primarul este conștient că nu are unde să le ofere alte locuri de parcare celor care rămân cu buza umflată, dar cu toate acestea nu îl doare gura să le promită că vor primi alte noi. Unde? Nu se știe. În parkingurile care se construiesc pe hârtie de câțiva ani. De exemplu, locuitorilor de pe Observatorului le-a oferit ca alternativă locuri de parcare în parkingul Hasdeu, care acum este abia la stadiul de licitație pentru execuția lucrărilor. 

„Cei care au contract legal cu Primăria, vor avea locul de parcare asigurat. Oameni buni, aveți un loc de parcare plătit, nu veți mai putea parca pe strada asta, dar veți avea locul asigurat pe o altă stradă lăturalnică. Trebuie să ne gândim, în primăvara asta, să prioritizăm transportul în comun, măcar pe un fir de sens pe strada Nicolae Titulescu.
În primul rând va trebui să ne folosim de infrastructura rutieră existentă pentru a decongestiona traficul. S-au identificat sensurile unice pe străzile pe care s-a făcut studiul de circulație, acum se numără bucată cu bucată fiecare loc de parcare. Nu o facem abuziv, arbitrar, peste noapte, întotdeauna oferim oamenilor o alternativă, fie prin parkinguri, fie prin restructurarea circulației.
Din păcate, pe Titulescu nu există un spațiu care să poată fi identificat pentru a crea mai multe locuri de parcare, măcar dublu față de cele existente. Anul trecut au dispărut sute de garaje, vor dispărea sute și anul acesta, potrivit proiectului de restructurare urbană. Din două garaje poți crea circa trei locuri de parcare”, a mai spus Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *