Necategorizat

Boc despre prețurile nesimțit de mari la imobiliare în Cluj-Napoca: „Oamenii sunt liberi să decidă unde să trăiască. Nu suntem ca pe vremea comuniștilor când erau orașe închise”

Cluj-Napoca este renumit în toată România pentru prețurile exagerat de mari la imobiliare, atât la vânzarea de case și apartamente, cât și la închirierea acestora. Primarul Emil Boc a fost întrebat, într-o emisiune online, dacă Primăria poate interveni în vreun fel pentru a opri această avalanșă a creșterii prețurilor în mod constant. Edilul șef nu a spus direct că Primăria nu are ce să facă, dar a lăsat să se înțeleagă acest lucru.

„Aici este un joc al economiei de piață. Când este cerere este și ofertă. Dacă foarte mulți oameni doresc să vină la Cluj, evident că și cererea este foarte mare. Important este ca noi să nu distrugem calitatea vieții și la asta am ținut foarte mult și voi ține în continuare ca aici la Cluj să se trăiască cel mai bine cu putință din România, raportat la Uniunea Europeană. În rest, oamenii sunt liberi să decidă unde să trăiască. Nu suntem ca pe vremea comuniștilor când erau orașe închise. După ’80, orașele mari erau închise și nu puteai să îți stabilești domiciliul decât dacă partidul decidea.

Deci nu suntem în perioada în care să declarăm orașe închise, dar evident că noi nu putem face acum cum cer unii arhitecți – nu mai cereți studii de trafic ca să construim în neștire, să omorâm orașul. Am o presiune extraordinară în fiecare zi pe mine pentru a da drumul la tot felul de proiecte nu au bază reală din perspectiva studiilor de trafic, a fundamentărilor viitoare și am spus că totul trebuie făcut în manieră egală pentru toți. Toți aveți dreptul să construiți, dar cu respectarea regulilor prin care să nu distrugem calitatea vieții”, a declarat Boc.

Primarul a vorbit și despre infrastructura care este solicitată foarte mult acum și despre faptul că trebuie să existe un control riguros asupra modului în care se construiește.

„În Borhanci așteptăm să se termine centura și până atunci vă puteți face studiile tehnice, puteți construi lucruri care nu țin de locuire. Dacă vreți să faceți un magazin alimentar care să îl utilizeze cei de acolo și să nu vină în oraș se poate face, dar partea de locuire numai după 2026. La fel și în celelalte părți ale orașului – doar sub control și menținerea calității vieții a ceea ce avem.

Oricum infrastructura este solicitată foarte mult în clipele acestea. Pur și simplu dacă nu aș avea grijă ca acest lucru să rămână sub control am distruge calitatea vieții, iar Clujul este ceea ce este astăzi datorită calității oamenilor de aici”, a mai spus Emil Boc.

Potrivit edilului șef, este un lucru foarte bun faptul că foarte mulți oameni vor să se mute și să locuiască în Cluj-Napoca. Bineînțeles că a reamintit și despre cartierul Sopor, care va fi creat de la zero pe baza unui Master Plan.

„Faptul că foarte mulți vor să vină la Cluj este un lucru bun pentru noi. Înseamnă că orașul este atractiv, dar pe de altă parte nu putem decât controlat să permitem dezvoltarea și de aceea facem un nou cartier cu 360 de hectare unde Primăria s-a implicat direct. Ce dovadă mai directă puteți să aveți decât că pentru prima dată în România, Primăria face de la zero un cartier pe teren privat? Și îl pregătește cu toate utilitățile astfel încât acolo să existe calitatea vieții, să aibă școală, creșă, grădiniță, parc, bulevarde, străzi, conectivitate, transport public”, a afirmat Boc.

Din discursul primarului nu au lipsit nici metroul, trenul metropolitan și centura metropolitană, subiecte pe care Boc le deszvoltă la fiecare apariție publică.

„La fel, centura metropolitană cu cele 20 de noduri de legătură ca să aibă acces în orice colț al orașului. Ca să nu mai vorbim de metrou, de trenul metropolitan. Sunt tot proiecte ale acestei perioade care pregătesc viitorul Clujului. Dar totul pe baza unei viziuni. Nu vreau să scape nimic de sub control. Tot ce se întâmplă în acest oraș se face pe baza unei strategii, care are la bază o viziune”, a precizat Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *