Din oras

BOC: Centura metropolitană este prioritatea majoră a anului în care trăim. Proiectul a evoluat de la 150 la 800 de milioane de euro, de la drumuri cu o bandă la drumuri cu două benzi

Scris de 340

„Am lucrat de aproape 5 ani de zile la acest proiect. E un proiect care a evoluat de la 150 de milioane de euro la 600-800 de milioane euro, de la 5 noduri la 20 de noduri de centură, de la drumuri cu o bandă la drumuri cu două benzi, cu piste de biciclete”, a declarat Emil Boc. 

Clujul rămâne blocat în trafic în lipsa centurii ocolitoare.

Administrația locală este somată de clujeni să se țină de treabă și să prioritizeze proiectul centurii metropolitane. Tot mai mulți clujeni semnalează urgența acestui proiect. 

Primarul Emil Boc susține că centura ocolitoare rămâne prioritară, iar momentan totul depinde de proiectanți. În plus, liniile de finanțare nu sunt încă accesibile…

„Bineînțeles. V-am spus că este prioritatea majoră a anului în care trăim!

Acum mingea este în terenul proiectanților. Le-am dat termen public, termen deschis de care știe toată lumea. 

Acum este în procedura de obținere a avizului de mediu, care, din nefericire, are un interval de timp prevăzut în lege. Nu poți să-l sari. 

Dar de departe este proiectul la care ne mobilizăm cel mai consistent în perioada actuală, pentru că trebuie să intre în faza de aprobare în Guvern și de organizare a licitației. 

Partea, dacă poate fi plină, este că nu s-au deschis încă liniile de finanțare, pentru că programele structurale europene, din care se finanțează centura, nu au plecat încă la drum.

Noi am lucrat de aproape 5 ani de zile la acest proiect.

E un proiect care a evoluat de la 150 de milioane de euro la 600-800 de milioane euro, de la 5 noduri la 20 de noduri de centură, de la drumuri cu o bandă la drumuri cu două benzi, cu piste de biciclete”, a declarat Emil Boc în cadrul intervenției de la Napoca FM. 

CITEȘTE ȘI: Centura ocolitoare a Clujului, un proiect tot mai complicat: Cu metroul te duci pe sub pământ și acolo nu mai ai nici un fel de opreliște. În cazul centurii avem un delay, dar care nu este imputabil Primăriei

Proiectul centurii ocolitoare a Clujului ar putea fi susținut financiar prin fondurile disponibile din Programul Operațional de Transport, iar proiectul metroului ar urma să fie finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Și viceprimarul Dan Tarcea a recunoscut că proiectul centurii metropolitane înregistrează „un delay, o întârziere”. 

De curând, proiectul centurii metropolitane a primit avizul siguranței circulației din București. Din păcate, proiectul are o întârziere de 3 luni de zile, iar termenul limită al proiectului este martie 2022. 

În continuare este necesară obținerea acordului de mediu, iar ulterior a avizului de la ministerul Transporturilor, avizul comisiei interministeriale, aprobarea studiului de fezabilitate și lansarea licitației. 

Estimarea optimistă a autorităților este că anul acesta ar putea fi lansată licitația de proiectare și execuție a centurii metropolitane. 

Execuția propriu-zisă a lucrărilor ar putea rămâne pentru 2023-2024 în funcție de modul în care se vor derula etapele, cu eventuale contestații în cazul licitației. 

Proiectul Centurii Metropolitane este dezvoltat de asocierea EXPLAN (lider de asociere), CADSIL SRL – TRANSINVEST BUDAPEST kft. –SPECIÁTERV  ÉPITOMÉRNOKI kft.ULTIMA ORĂ

 • Acum 16 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 18 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 20 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 21 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 22 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 22 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 24 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 1 day Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE