Din oras

Boc către cei care construiesc fără autorizație: Se aplică amenzi și se demolează tot, “de la cel cu țâța-n gură până la cel cu barba sură”. Primarul a mai avut vorbe mari și anul trecut, dar cu vorba a rămas

În Cluj-Napoca, încă se construiește fără autorizație, deși amenzile sunt mari și conducerea Primăriei afișează toleranță zero. Cel puțin la nivel declarativ, primarul Emil Boc este foarte pornit pe cei care îndrăznesc să ridice imobile ilegal. Pe platforma de sesizări adresate Primăriei, apar frecvent reclamații referitoare atât la cei care construiesc fără autorizații cât și la cei care au deja șantiere, dar nu au rampe de spălare a roților camioanelor și umplu străzile de noroi.

Problema construcțiilor ilegale și a inexistenței rampelor de spălare de pe șantiere a fost discutată într-o emisiune online după ce o clujeancă a reclamat faptul că bulevardul Nicolae Titulescu este plin de noroi de pe roțile camioanelor care ies de pe șantiere.

“Există niște reguli atâta de clare, transparente și precise încât numai cine este inconștient nu respectă aceste obligații legale de a avea șantier autorizat, de a avea rampă de spălare a roților pentru a nu ieși pe carosabil cu mizerie. Fără mamă, fără tată, de la cel cu țâța-n gură până la cel cu barba sură, indiferent despre cine este vorba, indiferent despre ce șantier, aceste reguli se verifică, se aplică și se închid șantiere pentru faptul că nu ai rampă de spălare. Am inclus obligativitatea rampei de spălare în autorizația de șantier. Cu alte cuvinte, dacă nu ai rampă îți închid tot șantierul.

Deci aviz amatorilor. Unii cred că pot să fie mai șmecheri și să fie deasupra legii. Nu, cu respect față de toată lumea, dar și cu fermitate în respectarea și aplicarea legii. Și asta e valabil atât pentru șantiere cât și pentru lucrări fără autorizație. A scăzut dramatic numărul acelora care încearcă să mai construiască fără autorizație.

Repet: fără patimă, fără ură, doar de informare, aplic amenzi între 50.000 lei și 100.000 lei pentru oricine începe construcție fără autorizație în Cluj-Napoca”, a spus Boc.

Moderatorul emisiunii a întrebat ce fac cei care vor să își construiască o casă dar nu primesc autorizația în doi-trei ani?

“Dragii mei, dacă au condițiile legale pot să vină direct la autorizare și să își construiască casa. Noi am creat culoar special, rapid pentru cei care construiesc case în raport cu cei care au ansambluri imobiliare. Le dăm autorizațiile mult mai repede, cu condiția să vină în baza documentelor legale.

Vă rog să îmi arătați o casă când cineva are îndeplinite condițiile legale și nu i s-a dat în termen foarte scurt emiterea autorizației de construcție. Evident că dacă de acolo încolo începe să își extindă dincolo de cadrul legal, atunci demersurile sunt încetinite până când se pune în conformitate cu legea. În fața legii toți sunt egali. Dar nu voi abdica de la acest principiu, oricât de multe argumente ar fi invocate pentru că altfel scap orașul de sub control. Ce ar însemna ca fiecare să construiască unde dorește?”, a declarat primarul.

Boc a explicat că sancțiunea este demolarea pentru cei care construiesc fără autorizație.

“Nu numai că avem o problemă cu aglomerarea, dar să construiești fără autorizație, asta înseamnă că vei compromite orice proces de sistematizare de a putea avea bulevarde, alei sau trotuare, parcuri, creșă sau grădiniță. Dacă ai construit ceva aiurea care nu se încadrează într-un plan aprobat, evident că până la demolare nu mai poți să faci străzi de șase metri, de opt metri, de 12 metri.

Repet, înțeleg multe situații sociale că sunt multe familii cu copii, ajutăm pe ce putem noi pe partea socială, dar asta nu înseamnă că trebuie să permitem lucrări fără autorizație. Amenda este foarte mare și sancțiunea este demolarea, care este valabilă pentru toată lumea. Nimeni nu este scăpat de acest principiu și toți trebuie să știe că indiferent cine sunt, ce culoare a pielii au, ce ochi au, ce bani au în buzunar, ce relații au în lumea mondenă sau nemondenă, în fața legii toți sunt egali”, a explicat primarul.

Redăm mai jos o parte din sesizările scrise de cetățeni pe platforma mycluj.e-primariaclujnapoca.ro:

  1. Lipsă platformă de spălare pneuri, pământ adus de excavatoare în drum. Strada Frunzișului după Fortech cum se coboară.
  2. Doresc să vă informez de un bloc construit fără autorizație pe strada Șerpuitoare nr 21A. Construcția e abandonată din lipsă de acte în 2010 însă deși a primit proprietarul amenzi chiar și de la Primăria Cluj, aceeași Primărie nu a făcut demersurile legale pentru demolare deși această construcție nu avea autorizația necesară unui bloc. Doresc să vă rog să faceți toate demersurile pentru a demola această construcție deoarece primarul Emil Boc a declarat public toleranță zero pentru asemenea ilegalități. Chiar și după 12 ani nu e târziu să aplicați legea. Legea e aceeași și acuma ca atunci. Acel imobil nu respectă nici înălțimea, nici distanța de vecini și nici regulile zonei. Să nu mai spun că e o zonă sensibilă pentru construit din punct de vedere geologic. Așteptăm de 12 ani să puneți legea în aplicare pentru toată lumea chiar și pentru acest tip de investitor privilegiat și tolerat până acuma. Așteptăm rezolvarea situației precum spune legea nu altfel: demolarea acestui imobil ca să nu mai încurajeze pe alții că se poate și fără autorizație.
  3. Paralel cu strada Odobești, spre Auchan, există o stradă mică pe care se construiesc ilegal case. Una e deja ridicată, cu acoperiș pe ea, se vede din Odobești. Lângă se construiește alta. Cred că ambele sunt fără autorizație, nu cred că este PUZ în zonă. Strada pleacă din strada Bacalbașa.

Citește și:

Celebrele garaje de pe Calea Someșeni, transformate în apartamente sunt tot în picioare la un an de la sentința definitivă. De ce nu au fost desființate. Boc spunea că este o crimă imobiliară