Vocea ta

Boc a băgat „metroul” cu ranga în PNRR, și acum vrea să se scoată

de Szakats Istvan
Boc a băgat „metroul” cu ranga în PNRR, și acum vrea să se scoată. Dar nici măcar nu metroul l-a băgat, ci „metroul” – adică acel lucru la care îi zice dumnealui „metrou”. Dar care nu e un metrou. E o gogoașă gonflată în discursuri, îngrășată periodic ca preț și subțiată periodic ca realizare.
Nu uităm acel măreț enunț al primarului cu „metrou cu 14 stații, funcțional, ultima lopată în 2026, prins în PNRR” care în 2 ani a devenit „9 stații, nefuncționale, finanțat 1/8 din PNRR, poate va merge ceva în 2030, dar nici aia nu mai e sigur”. Și mai urmează din dezumflare.
Zice, cică, Boc azi: „Cei care critică cel mai mult problema aglomerării și a congestiei sunt cei care critică cel mai mult proiectele de descongestionare, cum ar fi metrou, centură, tren metropolitan sau legătura Clujului cu autostrada. Mi-am dat seama că eu îmi consun energie inutil să încerc să-i convig pe unii, care oricum sunt setați în direcția asta, doar să nege tot, să dărâme tot. Cei care se plâng că este aglomerație sunt cei care se plâng de ce se face”.
Mvaai.
Scriam în 2021: „Cetățenilor Clujului nu trebuie să li se explice că au nevoie de un sistem de transport public performant. Noi suntem cei care stăm cu orele în ambuteiaje, care devin din ce în ce mai lungi pe an ce trece. Noi suntem primii care vedem cum sub ochii noștri, orașul se sufocă în trafic și poluare. Noi suntem cei care cerem soluții de ani de zile. Oricare ar fi acestea – tramvai, centură ocolitoare sau metrou, administrația locală este datoare să ni le prezinte și să le susțină în dezbateri publice reale.”
Iar primăria ce a făcut? A organizat prima dezbatere publică despre “metrou” la 3 săptămâni după parafarea proiectului în PNRR. Și-a băgat omu’ proiectul în PNRR, cu ranga? A băgat-o. Cât respect denotă asta față de cetățenii orașului?
Iar acum că se rupe malul, încearcă omul să se scoată – că dară n-a hi el de vină. Și ghici surpriză, în cine dă? Fix în cetățean, făcându-l inamic public. Bună strategie.
În 2021 am dat aici pe grup o scrisoare publică către primar, în care ziceam f ă c e n t u r ă e m i l e c ă a i a n e t r e b u i e n u p r o s t i a l a c a r e î i z i c i m a t a l e m e t r o u, da’ Emil a înțeles-o cum a vrut.
Poate îl ajută un poll făcut în 2021 pe E Fain la Cluj, care dădea dintre cei 2000 de clujeni care s-au exprimat pe sondaj, 70% optau pentru centură.
Îi frumos ca cu aceași rangă cu care ți-ai băgat delirul în PNRR, acum să dai în cetățean? Amu frumos n-o fi, da’ bine da.
P o l i t i c, sper că se citește.