Eveniment

Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%

Prețurile la energia electrică au continuat să scadă săptămâna trecută pe toate piețele europene, cu excepția Greciei și Turciei. De fapt, pentru încă o săptămână, Grecia a avut energia electrică cea mai scumpă din Europa, transmite Energy Press, citată de Rador.

  • Scăderea prețurilor în Europa a venit ca urmare a diminuării cererii, precum și a creșterii producției din surse regenerabile de energie pe mai multe piețe. Toate piețele din sud-estul Europei au înregistrat pierderi semnificative, cu o scădere procentuală medie a prețului de -8,27%. Mai precis, Ungaria a înregistrat cea mai mare scădere săptămânală a prețului la energia electrică, cu -12,97%, urmată de Croația care a înregistrat o scădere a prețului energiei electrice cu -11,60% față de săptămâna precedentă. Şi Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%.

Prețurile medii spot săptămânale la energia electrică în Europa Centrală au urmat o tendință descendentă, scăzând sub 90 euro/MWh, cu excepția Elveției. Germania a fost țara cu cel mai scăzut preț al energiei electrice, la 76,25 euro/MWh, în scădere cu -18,59% față de săptămâna precedentă, pe fondul cererii mai slabe de gaze și a perspectivelor mai puternice ale energiei eoliene. Elveția a fost țara din Europa Centrală cu cel mai mare preț la 108 €/MWh, deși a înregistrat o scădere procentuală de -9,82% față de săptămâna precedentă. Franța a fost printre țările din Europa Centrală cu cel mai mic preț al energiei electrice, la 81,07 euro/MWh, în ciuda tensiunilor sociale pe fondul acţiunilor greviste.

În general, prețurile medii săptămânale ale energiei electrice în Europa de Sud-Est au înregistrat scăderi semnificative în ultimul an. Prețurile energiei electrice s-au tranzacționat în intervalul de 95 euro – 129 euro/MWh, prețurile angro ale energiei electrice fiind cele mai scăzute în Croația, cu o medie săptămânală de 91,95 euro/MWh. Urmează Ungaria, care a devenit a doua cea mai ieftină piață de energie electrică săptămâna trecută, cu un preț al energiei electrice de 94,6 euro/MWh.

Grecia a fost cea mai scumpă țară din Europa săptămâna trecută, cu 128,6 euro/MWh, o creștere cu 15,51% a prețului energiei electrice, urmată de Italia care a înregistrat o scădere a prețului energiei electrice cu -4,65% % față de săptămâna precedentă, ajungând la un preţ de 126,85 €/MWh.

Nici în Turcia prețurile nu au urmat, săptămâna trecută, tendința de scădere înregistrată la nivel european, întrucât au crescut cu 19,74% și au ajuns la 110,53 euro/MWh, din cauza producției mai scăzute din surse regenerabile de energie.

 

Sursa: Energy Press