Din oras

Bloggerii clujeni vor sa-si faca asociatie

Bloggerii clujeni s-au intalnit sambata la ClujBlogMeet, intalniri periodice in care oamenii din online se aduna sa discute si sa schimbe idei. Una dintre principalele teme abordate a fost infiintarea “Asociatiei bloggerilor clujeni”.

Razvan Dragos, cunoscut ca Zicu de la TVdece, explica astazi intr-o postare de ce o astfel de decizie nu este oportuna deocamdata:

Chiar daca e al doilea oras din Romania, Clujul nu e suficient de relevant in blogging-ul national

Suntem in online din 2009, timp in care nu s-au mai ridicat voci relevante din Cluj pentru blogging-ul national, atat ca trafic, cat si ca influenta. Multi au inceput puternic si s-au pierdut pe parcurs, altii au lasat-o mai moale, din lipsa de timp, altii nu vor sa creasca, multumindu-se cu nivelul la care sunt (nu-i judec, unii pur si simplu nu-si doresc mai mult). Veti spune ca sunt chestii irelevante, atata timp cat exista oameni care scriu. Eu zic ca sunt importante pentru forta unei comunitati si, intrinsec, a unei piete. S-a discutat sambata ca o asociatie ne-ar da o voce comuna mai puternica. Ce putere ar avea o voce comuna, daca vocile care o compun nu sunt suficient de puternice?

Chiar daca exista o piata de blogging de 10 ani, Clujul nu e suficient de relevant pentru aceasta piata

Chestie strans legata de prima: mai putini bloggeri relevanti, mai putine campanii. Nu de putine ori am fost rugati sa propunem bloggeri clujeni pentru campanii si am constatat, cu tristete, ca n-avem pe cine. Pentru ca nu poti propune in campanii oameni care scriu din an in Pasti pe blog. La ce pol economic e Clujul, cu accent puternic pe IT, ar trebui sa fie o piata cel putin la fel de importanta ca Bucurestiul si, totusi, nu contam in ecuatia distribuirii bugetelor de online la nivel national.

Sa fim sinceri: bloggerii clujeni nu mai sunt de mult o comunitate

Andrei Crivat a pus bazele comunitatii de bloggeri de la Cluj, prin primele blog/tweet meet-uri. si, un timp, chiar am fost o comunitate, batandu-ne cu Timisoara pentru titlul de “cea mai frumoasa comunitate de bloggeri din Romania”. Cu toata modestia, am pus si noi umarul la consolidarea comunitatii. Dar, cu timpul, pasiunea s-a stins, fiecare vazandu-si de proiectele personale. Cu totii, inclusiv noi, avem partea noastra de vina pentru ca am lasat comunitatea asta sa moara. Ei, inainte de a ne gandi la o asociatie, trebuie sa (re)devenim o comunitate.

O asociatie presupune dedicare si implicare

Sambata am ridicat problema constantei in scris, ca ingredient principal al succesului in blogging, mentionand ca majoritatea celor prezenti nu scriu zilnic pe blog. Concluzia unanima a fost: “nu avem timp”. Deci oamenii nu au timp sa scrie pe bloguri, dar vor avea timp sa se implice 100% in proiectele unei asociatii?

Asociatie profesionala? Asociatie civica?

Ce vrem, de fapt, de la aceasta asociatie? O asociatie profesionala presupune, logic, o profesie si, din cate stiu eu, blogging-ul nu e profesia principala pentru nimeni din Cluj. O asociatie civica nu prea se pupa cu aspectele materiale. Se vor derula si proiecte care vor genera venituri? Ce tipuri de proiecte se vor derula? Scopuri? Obiective?

Mai e mult pana departe

In primul rand, ar trebui sa ne apucam serios de scris pe bloguri, daca tot vrem “asociatia bloggerilor clujeni”. in al doilea rand, ar trebui sa reinvatam ce inseamna o comunitate. Doar apoi sa ne gandim la planuri mai mari. Altfel, vom face o asociatie care, dupa entuziasmul initial, risca sa cada in derizoriu.”

Sursa: TVdece
Foto: Anca Dinu Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *