Jos palaria

Avocatul Gheorghita Mateut are castig de cauza intr-un nou dosar spectaculos

Cosmin Dragu Flueras, reprezentat de Mateut, gasit nevinovat la fond si in apel, dar condamnat la 15 ani inchisoare de Curtea de Apel Timisoara, a fost achitat definitiv la revizuire. Curtea de Apel Timisoara a respins recursul Parchetul de pe langa Tribunalul Arad impotriva hotararii de achitare dispuse in 2003 de Tribunalul Arad. In 2013, CEDO a condamnat Romania in cauza Flueras, pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, potrivit luju.ro.

Flueras fusese acuzat de trafic de droguri, declarat nevinovat de Judecatoria Arad si de Tribunalul Arad, dar condamnat in recurs la 15 ani inchisoare, in 2003, de Curtea de Apel Timisoara. Recent, acesta a fost achitat definitiv la revizuire. Curtea de Apel Timisoara, adica instanta care il condamnase definitiv, a respins, marti 9 iunie 2015, recursul declarat de Parchetul de pe langa Tribunalul Arad impotriva deciziei Tribunalului Arad, mentinand astfel solutia de achitare dispusa in 2003 de instanta de apel.

“In baza art. 385 ind. 15 pct. 1 lit. b C.p.p. vechi, respinge ca nefondat recursul declarat de Parchetul de pe langa Tribunalul Arad impotriva deciziei penale nr. 496 din 17 septembrie 2003 a Tribunalului Arad, pronuntata in dosar nr. 1929/2003. In baza art. 192 al. 2 C.p.p. vechi, cheltuielile judiciare ocazionate cu recursul procurorului raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din 9 iunie 2015”, se arata in minuta Curtii de Apel Timisoara.

“La 5 ani de la condamnare, cauza a fost redeschisa, in 2008, dupa ce Flueras a formulat o contestatie in anulare in lumina noilor dispozitii procesual penale (art.385/16 Cpp). Barbatul a invocat faptul ca a fost condamnat fara a fi audiat si fara ca instanta de recurs sa administreze vreo proba care sa rastoarne solutiile de achitare dispuse de instantele inferioare. In 2011, Curtea de Apel Timisoara a admis contestatia in anulare, a casat decizia Tribunalului Arad si sentinta Judecatoriei Arad – hotarari pronuntate in 2003 -, iar la rejudecare a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor. Cu toate acestea, Cosmin Dragu Flueras a fost din nou condamnat la 15 ani inchisoare, pentru organizarea, conducerea sau finantarea faptelor de introducere sau scoatere din tara, precum si importul ori exportul de droguri de mare risc”, arata sursa citata.

Cosmin Dragu Flueras, sprijinit in demersurile sale judiciare de celebrul avocat Gheorghita Mateut, a avut insa castig de cauza la CEDO. In 2013, Curtea de la Strasbourg a condamnat statul roman pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, garantat de art. 6 din Conventie. Judecatorii europeni au atras atentia Romaniei ca „un nou proces sau o redeschidere a procedurii, la cererea persoanei interesate, reprezinta, in principiu, un mijloc adecvat de reparare a incalcarii constatate”, subliniind, totodata, ca „art. 408/1 Cpp permite revizuirea unui proces pe plan intern in cazul in care Curtea a constatat o incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale reclamantului”.

Pentru abilitatea si perseverenta cu care a reusit din nou sa isi dovedeasca profesionalismul si in acest caz, ii spunem Jos Palaria! avocatului clujean Gheorghita Mateut.

Foto: jurnalul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *