Proiectul imobiliar al familiei senatorului Alin Tise starneste nemultumiri in randul celor care locuiesc in apropiere. Mai exact, blocul de 12 etaje, care se construieste pe Strada Ploiesti, e ridicat in conditii mizerabile. Opreste lumina soarelui sa ajunga in casele vecinilor si le otraveste aerul. Majoritatea locatarilor sunt oameni batrani, unii sunt bolnavi, altii pur si simplu nu mai au energie sa lupte. Sunt ei impotriva senatorului si se simt neputinciosi in fata colosului de 12 etaje, care creste pe zi ce trece.
Pana in vara anului trecut, la numarul 9, pe strada Ploiesti se afla o vila unde functiona biroul notarial al sotiei senatorului PNL, Camelia Tise. Acesta a fost mutat pe strada Ploiesti nr.1, iar in locul lui a inceput, treptat, sa creasca gigantul bloc de 12 etaje.
„Atunci cand toarna, atunci este iadul pe pamant”
Isi incepe marturisirea induiosatoare doamna Maria, locatar al blocului vecin. Sotul ei e bolnav, trebuie sa primeasca oxigen pe cale artificiala. De cand au inceput lucrarile de constructie a cladirii, stau mai mult cu geamul inchis. Aerul e inecacios, curtea blocului e mizerabila si zgomotul interminabil.
„E ceva de nedescris. Opresc circulatia, ocupa strada. E vorba de turnul pe care-l construieste Alin Tise, senatorul si familia lui, fratele dansului, nu stiu ce autorizatie au, pentru ca eu sunt doar un om, un cetatean care sufera direct pentru ca sub geamurile noastre se petrec toate aceste lucruri. Curtea blocului e invadata de masinile lor, de materialele lor de constructie. Cred ca absolut toate legile in constructie sunt incalcate. Distanta pana la locuinte, macaraua care penduleaza pe deasupra capetelor noastre, mizeria care se face”, se plange aceasta.
Deocamdata, constructia are doar doua etaje, dar a inceput deja sa fure din lumina care ajungea candva in micul bloc de vizavi. In curte e mizerie, iar pendularile macaralei sunt la ordinea zilei.
Doamna Maria numeste blocul neterminat o ,,monstruozitate”. Mai mult, spune ea, deja s-au scos viitoarele locuinte la vanzare la pretul de 1.500 de euro pe metru patrat, plus TVA. Primeaza interesul lor personal, asta e concluzia la care ajunge femeia. Restul oamenilor nu conteaza, caci, se pare, familia Tise nici macar nu-i considera vecini.
„Sotul meu e foarte bolnav. El are oxigen cu care traieste si, acolo, sub geamurile noastre, e in permanenta pompa aceea cu care se toarna si cifa aceea uriasa, care lasa gaze. Noi am stat si ieri opt ore cu geamul inchis, fara sa putem macar o gura de aer sa luam. Este foarte, foarte greu. Se poate vedea deranjul pe care-l fac. Oamenilor care stau gard in gard cu ei, despre care senatorul spunea ca nu sunt vecini, ca stau pe partea cealalta, pe strada cealalta, le-a luat lumina. Si le va lua toata lumina. Noua ne-a luat deja oxigenul si lumina”, spune ea.
Strada Ploiesti va fi umbrita curand de blocurile gigant care au inceput sa rasara printre casele si blocurile de patru etaje din zona. Suprafata detinuta de familia Tise este de 886 de metri patrati, iar vecinul de la nr. 11, are o suprafata de 712 metri patrati. Pe intreaga suprafata de teren ar urma sa fie ridicata o cladire de 12 etaje, cu 38 de apartamente, 600 de metri patrati de spatii comerciale, 4.127 de metri patrati de birouri si 92 de locuri de parcare, dintre care 63 subterane, potrivit proiectului initial. Practic, un bloc de 12 etaje, jumatate cu birouri si jumatate cu apartamente. Deocamdata, cladirea e in faza incipienta, insa de pe acum a inceput sa le creeze proprietarilor din zona probleme. Nu i-a ascultat nimeni, nu-i baga nimeni in seama, iar blocul ii arunca si mai mult in umbra, cu fiecare etaj cu care creste.
„Nu le pasa, nu le pasa de nimic. Domnul vrea sa candideze la Consiliul Judetean, nasul lui la Primarie. Se pare ca oamenii astia din Cluj nu vad o realitate, nu vad ca orasul e degradat, ca a ajuns un oras mizerabil in ultimii ani. Omul asta n-a facut nimic, absolut nimic”, incheie doamna Maria.