In vizor

Avertismentul unui arhitect: "De cand a iesit PUG-ul, tot Clujul este blocat"

In timp ce somnul autoritatilor naste monstri urbani, clujenii care doresc sa isi construiasca o casuta sunt blocati din motive discutabile sa isi duca la capat proiectul. Arhitectul Adrian Domnita atrage atentia asupra acestui fenomen din ce in ce mai prezent in urbea de pe Somes, ilustrandu-si demersul cu un caz concret petrecut in aceste zile la primarie, la Comisia de Urbanism: autorizatia de construire a unei case de 112 metri patrati a unei tinere familii a fost oprit in ultimul moment de catre primarul Clujului, pe motiv ca trebuie sa se cunoasca termenul de finalizare a bretelei de acces aferente locuintei. Asta ar mai insemna ani de asteptare, motiv pentru care cei doi au decis sa renunte la visul lor si sa isi vanda terenul. 

Arhitectul ne-a relatat cele petrecute recent in Comisia de Urbanism a primarului Emil Boc. 

“Doi tineri si-au cumparat un teren de 1.000 metri patrati in Cluj-Napoca, pe strada Colonia Sopor nr. 29. Deoarece prin Planul Urbanistic General (PUG), era prevazuta pentru aceasta strada o bretea de circulatie cu o latime de 15 metri, s-a cerut prin Certificatul de Urbanism elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). Dupa ce au fost indeplinite toate cerintele PUG si de sase luni asteapta sa se avizeze PUD-ul, fiind facute toate demersurile de consultare a populatiei si dezmembrarile cerute pentru drum, azi a fost discutat PUD-ul in Comisia  de urbanism. Toti specialistii prezenti, in frunte cu doamna director Corina Ciobanu, arhitectii Serban Tiganas si Adrian Iancu au fost de acord ca PUD-ul respecta cerintele PUG. La sfarsit a intervenit domnul primar Emil Boc, care a cerut ca avizarea PUD sa cuprinda o cerinta: autorizatia de construire sa fie eliberata doar dupa ce se va stii exact termenul de finalizare a drumului respectiv. Mentionez ca drumul respectiv nu are nici proiectul facut, nici sursa de finantare aprobata, asa ca termenul respectiv este de minim doi-trei ani, dupa spusele d-lui Primar. Ce vina au cei doi tineri care-si doreau o casa de 112 metri patrati pe acest teren si care si-au investit micul lor capital in acest teren? De ce primarul isi permite sa-si bata joc de oamenii respectivi”, se intreaba arhitectul Adrian Domnita, cel care a realizat planul pentru locuinta pe care cei doi si-o doreau. 

Specialistul a relatat apoi si continuarea dialogului de la primarie. 

“In momentul cand i-am spus in sedinta, primarului, ca eu ca arhitect ii voi sfatui sa-si vanda terenul, fiindca nu putem avea niciun termen in care sa poata fi construit , acesta a confirmat ca aceasta ar fi solutia. Mai sunt si alte exemple de acest fel si din pacate nici acolo unde lucrurile sunt clare, nu exista reguli care sa poata fi urmate fiindca suntem la discretia functionarului public, adica a primarului in acest caz. Mai sunt 103 zile si desi nu stiu cu cine voi vota, sunt doar sigur pe cine nu-l mai doresc la primari”, a mai spus arhitectul.

Specialistul a mai avut un caz, in urma cu 6-7 ani, in care s-a cerut sa se elibereze autorizatia de construire dupa ce se proiecteaza drumul.

“Terenul se afla undeva in Borhanci, e cunoscut ca Drumul Palincariei. Clientul a cedat si a renuntat, nu a mai construit, pentru ca treaba asta poate sa dureze oricat. Oamenii isi cumpara terenuri in baza unui PUG care spunea ca se poate construi si acum ii blocheaza cu o cerinta care este complet ilegala”, a spus Domnita. 

Arhitectul atrage atentia ca nu este indicata nici ignorarea deciziilor autoritatilor. 

“In nici un caz nu e bine sa construiasca fara autorizatie. Consecintele pot sa ajunga pana la demolarea locuintei. E cea mai proasta solutii. Eu, in general, merg pe ideea legatitatii si intotdeauna cand am fost la comisii am fost cu lucruri care sunt legale si posibile, fapt pentru care lumea de acolo mi-a dat dreptate. In afara de primar, care acum s-a pomenit ca trebuie facut si drumul. A impus sa se mentioneze in aviz ca autorizatia se va elibera dupa proiectarea  si cunoasterea unui termen exact cand va fi gata drumul, in functie de prioritatile Clujului, ceea ce nu este normal. Asta nu este normal, nu era prins in PUG. In PUG se arata ca e zona LID adica,  Locuinte Individuale cu Densitate Mica in care se spune exact ce ai voie sa construiesti. Oamenii acestia isi doreau o casa de 112 metri patrati, asta era toata casa pe care o voiau, nu aveau posibilitati pentru mai mult. Si-au investit toti banii, tot ce au avut ei, intr-un teren. Nu e normal sa ii amani cu cativa ani si sa nu isi mai poata ridica o casa”, este de parere Domnita. 

Arhitectul a evitat sa speculeze o posibila cauza a atitudinii autoritatilor de la Cluj in aceste cazuri. 

“Nu stiu, eu cred ca e lipsa de profesionalism, ca sa zic cel mai bine, fiindca, in momentul in care ai o comisie in care toti membrii spun ca e corect ce am cerut noi, nu e normal sa vina primarul si sa se spuna primarul ca e corect, dar se va contrui dupa ce stim noi cand vom face drumul. E aberant! Mai ales ca proprietarii au fost pusi spe drumuri, au fost trimisi sa isi intocmeasca acte peste acte, pentru ca la final sa li se spuna ca au facut asta degeaba”, a atras atentia arhitectul. 

Ca urmare a deciziei din Comisia de Urbanism, cei doi tineri au decis sa renunte la demersul lor si sa isi vanda terenul. 

“Binenteles ca in momentul in care se afla ca terenul are probleme si nu se poate construi, pretul terenului va scadea. Primaria are peste 2.000 de procese, nu cred ca e oportuna o actionare in instanta, ar insemna ani de judecata”, a spus el, cu amar. 

Mai sunt multe cazuri similare in Cluj-Napoca, potrivit acestuia. 

“Eu, cel putin, mai am blocat un proiect blocat de vreo 7-8 luni. E un PUZ facut pe zona Bulevardului Muncii. Acolo era trasata o bretea de circulatie si nimeni nu ne da o solutie. Stam cu proiectul blocat. Proprietari sunt tot doi tineri care se gandesc sa renunte. Nu se poate sa te trimita de colo-colo luni si ani la rand pentru ca apoi sa te blocheze. Ce se intampla acum in primaria Cluj este aberant. Asta se intoarce si impotriva noastra, a arhitectilor. Practic, oamenii spun ca noi le-am zis ca se poate construi, cum nu se mai poate acum? Ne discrediteaza si pe noi ca profesiune. De cand a iesit PUG-ul, tot Clujul este blocat. Peste tot se cere PUZ, acestea se pot face doar pe suprafete foarte mari si, uite asa, au reusit sa blocheze tot municipiul. Nu se mai poate construi aproape nicaieri. Cu toate acestea, in Cluj apar o groaza de ineptii. Acelasi lucru e posibil la unii, in timp ce la altii nu este”, atrage el atentia. 

Vom reveni cu pozitia reprezentantilor Primariei Municipiului Cluj-Napoca in acest context.

foto: olx.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *