In vizor

Bla-bla-urile sunt prioritățile anului 2021 pentru Primăria Cluj-Napoca. Vezi care sunt cele mai importante

Zilele acestea, clujenii au început să primească în cutiile poștale tradiționalul plic primăvăratic de la Primărie, care conține decizia de impunere a cuantumului impozitelor și taxelor locale datorate în anul 2021, precum și scrisoarea electorală a primarului Boc.

Anul acesta, scrisoarea edilului se întinde pe o întreagă foaie A4, față-verso, pe față fiind prezentate mărețele realizări din anul 2020, iar pe verso promisiunile pentru 2021.

Ieri, Ziar de Cluj a analizat „realizările” de anul trecut: noi parkinguri (construite de mântuială), străzi modernizate vicios, noi mijloace de transport în comun achiziționate (dar prea puține), studii de fezabilitate pentru metrou(l cu care nu vom circula în această viață), programe sociale de tipul „nimeni nu e uitat și nu e abandonat”, numai cei 1500 de clujeni de la Pata Rât ș.a.m.d.

„Realizările” din 2020, enunțate de primarul Boc în epistola sa către clujeni, chiar dacă sunt înflorite din condei, au o anumită concretețe. Prioritățile anului 2021 însă, care se întind pe o întreagă pagină (pe verso-ul realizărilor), sunt pur și simplu bla-bla-uri, ceea ce ne face să credem că în acest an ne putem aștepta ca orașul să evolueze doar din vorbe:

„Contribuția Dumneavoastră la constituirea bugetului local va fi valorificată și în acest an pentru continuarea proiectelor asumate de municipalitate. Vă prezentăm o parte din prioritățile anului 2021:

1. Menținerea sub control a pandemiei Covid-19 și revenirea treptată la normalitate în toate domeniile. Susținerea investițiilor și a locurilor de muncă. Solidaritate și incluziune socială. Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat – continuarea programelor sociale derulate de Primărie. Accentul pe modernizarea infrastructurii și creșterea calității vieții în toate cartierele orașului.

2. „Clujul pe primul loc”. Consolidarea avantajelor competitive ale Clujului: centru universitar, inovare, IT, industrii creative, calitatea vieții, servicii medicale, bancare, alte servicii suport.

3. Continuarea și prioritizarea politicilor publice legate de dimensiunea verde, nepoluantă, digitalizare, educație, sănătate, inovare și incluziune socială. Creșterea calității tuturor serviciilor publice oferite cetățenilor.

4. Digitalizare: emiterea online a tuturor avizelor, acordurilor și autorizațiilor emise de Primărie și plata online a tuturor serviciilor furnizate de Primărie (acolo unde legislația permite acest lucru).

5. Absorbția fondurilor europene.

6. Viziunea și dezvoltare metropolitană integrată în domeniile fundamentale care vizează calitatea vieții cetățenilor: transport, educație, locuire (urbanism), sănătate, locuri de muncă, mediu.

7. Creșterea alocărilor pentru educație prin investiții în școli, creșterea cuantumului burselor școlare, programul de autobuze speciale pentru transportul copiilor la școală sau programul „Școală după școală”.

8. Sprijinirea Spitalului Clinic Municipal pentru achiziția de materiale și echipamente prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene și sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene.

9. Menținerea tuturor facilităților la transportul public pentru elevi, studenți, pensionari etc. Sprijin și susținere financiară pentru ONG-uri”, scrie Emil Boc în epistola sa.

Cu alte cuvinte, Primăria își propune, ca priorități pentru acest an, „sănătate, că-i mai bună decât toate!”, „pace în lume”, „să fie bine, ca să nu fie rău” și alte asemenea sloganuri frumoase ca formă, dar lipsite de un conținut concret. „Absorția fondurilor europene”, de pildă, prioritatea numărul 5, sună bine, dar nu se precizează a căror fonduri europene, în ce cuantum, pentru ce proiecte.

„Revenirea treptată la normalitate” e un alt deziderat al omenirii pandemice, care nu depinde însă de Primăria Cluj-Napoca decât într-o infimă măsură.

„Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat”, o deviză sonoră, împrumutată din filmele americane cu Navy Seals, pare generoasă în urechile clujenilor cu bani, însă nu le spune nimic celor abandonați la Pata Rât.

„Clujul pe primul loc”, „calitatea vieții”, alte deziderate utopice, sunt bune în campania electorală, dar invizibile pe teren. Boc promite și „servicii bancare”, de parcă Primăria ar fi bancă de investiții sau autoritate de supraveghere financiară ș.a.m.d.

Dacă luăm la puricat bla-bla-urile enunțate de primarul Emil Boc drept prioritățile anului 2021, ajungem la concluzia că tocmai bla-bla-urile sunt prioritățile.

De la punctul 10 însă primarul ne enumeră și „principalele obiective de investiții”. Ele se împart în mai multe categorii, niciuna cu obiective începute și finalizate în acest an:

„10.1 Lucrări și obiective de investiții care se finalizează în anul 2021”, lucrări de mult întârziate. De pildă, locuințele sociale de pe strada Ghimeșului, începute în anul 2018, un parter și 3 etaje care ar fi fost finalizate de un dezvoltator privat în 6 luni. Sau Baza sportivă și de agrement „La Terenuri”, la care lucrările au pornit și au înghețat în iarna aceasta.Ori Parkingul Hașdeu, promis din 2012, cu finalizarea întârziată anul trecut. Și exemplele pot continua. Întârzierile și tergiversările multianuale sau ale anului trecut, în general, sunt promise pentru finalizare anul acesta.

La punctul 10.2 avem ”Lucrări și obiective de investiții în execuție sau cu procedura de licitație proiectare/execuție încheiată și care continuă implementarea în 2021, cu termen de finalizare în anii următori”, așadar lucrări care se realizează sub coordonarea celebrului diriginte de șantier cunoscut și sub numele de Sfântul Așteaptă. Aici este inclus noul pod Oașului – Răsăritului (despre podul Porțelanului, poticnit într-un drob de sare, nemaipomenindu-se nimic), reabilitarea Bulevardului 21 Decembrie 1989, modernizarea Parcului Ștefan cel Mare ș.a.

La 10.3, primarul ne enunță lucrări care ar putea sau care ar putea să nu înceapă în 2021: „Lucrări și obiective de investiții pentru care se va organiza/finaliza în 2021 procedura de licitație de proiectare/execuție și vor începe lucrările (dacă licitațiile de execuție vor fi finalizate la timp)”. Vor mai avea, așadar, cel mai probabil, de așteptat: „reabilitarea Parcului Feroviarilor, reabilitarea Parcului Armătura, reabilitarea malurilor Someșului din zona Grigorescu-Plopilor, modernizarea platoului Sălii Sporturilor, reabilitarea Parcului Caragiale, modernizarea Parcului Farmec, modernizarea Parcului Primăverii, modernizarea Seminarului Teologic Ortodox și a Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga”, creșă nouă strada Câmpului, reabilitarea zonei străzii Mihail Kogălniceanu, regenerarea urbană a zonei străzilor Mărginașă, Calea Mănăștur, parking Trotușului nr. 5, parking Gheorghe Dima 39B, Parking Cipariu.”

La punctul 10.4, primarul enumeră lucrări pentru care se realizează doar hârtiile, nimic concret pe teren: „Lucrări și obiective de investiții pentru care se realizează documentațiile tehnice necesare (concurs de soluții, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentații de urbanism, exproprieri etc.) în vederea organizării procedurilor de licitație proiectare/execuție lucrări”. Aici este inclus și metroul, și trenul metropolitan, „cel mai mare parc din istoria orașului” (Parcul Est), „obiective din programul de investiții «Orașul pentru pietoni» în cartierele orașului” și alte asemenea fantezii electoralo-urbanistice.

Contribuția dumneavoastră la constituirea bugetului local va fi cheltuită, așadar, și în acest an, pentru continuarea bla-bla-urilor declamate de municipalitate și pentru șantierele fără sfârșit, a căror finalizare este promisă an de an, iar când se termină, în final, constatăm că obiectivele mult promise au fost inaugurate doar din gură finalizate. Că așa-i la Cluj, fain semifinisat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *