Editorial

Opoziția lui Cîtu și Orban de la Cluj. Emil Boc, mai vocal ca PSD

Scris de 130

Noul grup de la Cluj, de această dată unul de dreapta, condus de liderii PNL Cluj, Boc, Tișe și Buda, este printre cei mai vocali contestatari ai Guvernului Cîțu și ai președintelui partidului, Ludovic Orban. PNL Cluj a ajuns să își blameze propriul Guvern. Nici când aveam o guvernare PSD, cei trei nu au fost atât de vocali din opoziție.  

Ruptura dintre conducerea centrală a partidului și liderii organizației de la Cluj este gravă și pare că se va rezolva doar prin schimbarea lui Ludovic Orban, pe care Alin Tișe pare că o anticipează cu nerăbdare.  

Deciziile luate de Ludovic Orban în cadrul alianței care asigură Guvernarea au fost de la început contestate de PNL Cluj. Boc, Buda și Tișe nu au fost deloc de acord nici cu negocierea ministerelor și nici cu miniștri care au fost aleși. Din acest motiv, Boc a fost printre cei care nu au votat lista de miniștri propusă de PNL. A fost însă doar începutul unui lung șir de contre și de declarații.  

Punctul culminant și cea mai mare umilință și sfidare, după cum s-au grăbit să declare Boc și Tișe, a fost numirea unui prefect UDMR la Cluj. Lipsa susținerii organizației de la Cluj se pare că i-a supărat atât de tare pe liderii de la București încât au fost dispuși să renunțe la funcția de prefect, pentru „a-i pedepsi” pe răzvrătiți.  

Umilire, sfidare, lipsă de respect pentru cea mai performantă organizație din țară s-a auzit de la Cluj, din gurile celor trei lideri. Alin Tișe, cel mai vocal contestatar a anunțat chiar că va lansa o platformă în interiorul partidului în jurul căreia să adune oamenii cu valoare din partid și să pregătească viitoarea conducere a PNL. 

Chiar dacă Tișe a fost cel mai vizibil contestatar, Emil Boc nu s-a lăsat nici el mai prejos. Primarul Clujului ar fi sugerat indirect că prefectul UDMR ar putea avea derapaje în ceea ce privește respectarea valorilor naționale. O declarație venită din sufletul său de mândru clujean român născut la Răchițele.  

Boc însă nu s-a oprit aici, a ajuns să conteste măsurile adoptate de Guvernul Cîțu din postura sa de președinte al Asociațiilor Municipiilor. Boc este primar de 15 ani, este fost premier și un politician apreciat la nivel național. Dincolo de atitudinea celor de la București, care par că nu sunt atinși de revolta de la Cluj, cu siguranță că nici Cîțu și nici Orban nu sunt tare fericiți să se afle în conflict cu liderii celei mai puternice organizații PNL.  

Boc și-a găsit vocea de contestatar al puterii în mod ironic când la Guvernare se află chiar propriul său partid. PSD nici nu mai e nevoie să facă opoziție, se ocupă Boc, Tișe și Buda de asta. Boc salvează imaginea organizației PSD Cluj, una foarte slabă, a cărui voce nu s-a mai auzit de mult timp. La Cluj se face opoziție, doar că nu de cei la care te-ai fi așteptat. Fix din municipiul Cluj-Napoca, de unde Orban ar fi așteptat liniște, s-au ridicat cei mai mari contestatari ai săi. Fix de la Cluj, unde PNL și UDMR au o alianță locală ce datează de mulți ani, este contestată alianța aflată la Guvernare formată din PNL, UDMR și USRPlus.  

Nu cred că este o coincidență faptul că liderii organizației de la Cluj au fost nucleul fostului partid PDL, care apoi s-a lăsat înghițit de PNL cu scopul de a-l prelua din interior. La Cluj asta a reușit de minune, acum se pare că PNL își cam vrea partidul înapoi, drept urmare are nevoie să îi marginalizeze pe cei veniți din PDL, să îi pună la colț. Doar că aceștia sunt răi și mușcă și nu sunt dispuși să renunțe la partid. Până acum aripa liberală din PNL s-a lăsat dominată de foștii pedeliști care erau mai bine organizați și mai uniți. Cel mai probabil la următorul Congres PNL se va vedea cel mai bine în mâinile cui este de fapt acum partidul. Cine a reușit să se impună în organizațiile din teritoriu. Tișe a anunțat deja că vrea să reformeze partidul, rămâne de văzut câți adepți va reuși să adune. În funcție de cine va ajunge să conducă acest partid vom vedea cine s-a impus: vechii liberali sau vechii pedeliști. 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 1 hour In vizor
    PE REPEDE ÎNAINTE: La 15.30, liderii sindicali au fost primiți de Iohannis la discuții. La 15.54, aceștia au părăsit discuțiile. Cu tot cu strânsul de mâini, atâta timp a putul aloca Președintele discuțiilor despre Educație
  • Acum 2 hours Straineze
    Lovitură pentru Viktor Orban: Parlamentul European și mai multe țări vor ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a UE
  • Acum 3 hours Politica
    Ciolacu și Rafila merg la guvern la întâlnirea premierului Ciucă cu sindicaliștii din sănătate
  • Acum 4 hours Eveniment
    Peste 20.000 de profesori au plecat în marș spre Cotroceni: ”Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!” Negocierile cu premierul Ciucă au eșuat. La Cluj, Piața Unirii este plină ochi de sindicaliști
  • Acum 5 hours Sport
    Ioan Ovidiu Sabău părăsește U Cluj. Poziția Clubului
  • Acum 6 hours General
    AUTOSTRADA MELCULUI: CNAIR a deblocat contractul pentru lotul început de Bechtel
  • Acum 7 hours Sport
    După ce a ratat titlul cu CFR Cluj, Dan Petrescu părăsește ”forbalul” românesc (că, ce se întâmplă în România, numai fotbal nu e)
  • Acum 8 hours In vizor
    Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!
  • Acum 8 hours Politica
    Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară
  • Acum 9 hours Editorial
    Legea pensiilor și pensionărilor nesimțite este DOAR pentru personalul auxiliar, nu pentru ”baștanii” sistemului. Guvernanții au impresia că toată lumea e făcută la apelul CV-urilor falsificate
  • Acum 9 hours Politica
    Guvernul încearcă să amețească sindicatele din Învățământul preuniversitar cu ”suta de lei”: primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. Plus semnarea unui acord pe Legea salarizării
  • Acum 10 hours Politica
    Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD de Cluj, despre ”boala plicului” și ”apucăturile de umefistan” ale lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Mărul discordiei: Planul de Combatere a Cancerului
  • Acum 11 hours Eveniment
    SEZONUL GREVELOR: Profesorii fac miting marți la Cotroceni, urmează sindicaliștii din sănătate, penitenciare, poliție, CFR Călători dar și transportatorii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE