In vizor

Averile din Urbanism: Legea le permite membrilor Comisiei de Urbanism să nu își publice declarațiile de avere. Cristian Urcan, arhitectul care a participat la proiectarea Cluj Arena, iar acum își va aproba singur propriile proiecte

Urbanismul reprezintă o avere la Cluj. Pe construirea de blocuri și case, de blocuri între case, se fac averi colosale. În orașul „smart”, pentru a-și înălța imperiile imobiliare, dezvoltatorii trebuie să obțină mai întâi aprobări de la Comisia de Urbanism. Este interesant ce avere au făcut sau dețin cei care au în pixul lor puterea de a aproba sau respinge proiecte de zeci de milioane de euro. Din Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din Primăria Cluj-Napoca fac parte și arhitecți care au propriile firme de arhitectură, fără să fie angajați la stat. Potrivit legii, în cazul lor, declarațiile de avere nu sunt publice, deși poate nu ar strica să aibă loc o modificare legislativă prin care și ei să își facă publice averile din moment ce sunt membri ai Comisiei de Urbanism.

După ce anterior v-am prezentat averile și CV-urile unor membri ai Comisiei de Urbanism, astăzi vă aducem în atenție profilul arhitectului Cristian Urcan, reprezentant al Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania. Acesta este primul său mandat în Comisia de Urbanism din Primărie.

Acum, în calitatea sa de membru al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, Cristian Urcan, la fel ca ceilalți colegi ai săi, va ajunge să își voteze propriile proiecte. Acest lucru este perfect legal, dar nu tocmai moral.

Cristian Urcan este absolvent al Universității Tehnice Cluj-Napoca, promoția 2006. În perioada 2012 – 2014 a fost doctorand în Ingineria Construcțiilor, în cadrul aceleiași universități. În perioada 2006 – 2013, a fost arhitect în cadrul Dico & Țigănaș, iar din 2013 are propria firmă de arhitectură: SQM Architecture.

Putem spune că Urcan și-a început activitatea sub îndrumarea lui Șerban Țigănaș, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din Cluj. Dico & Țigănaș a făcut parte din echipa de proiectare a Cluj Arena, deci Cristian Urcan a muncit la unul dintre cele mai importante proiecte din oraș.

SQM Architecture are doi asociați: Cristian Urcan (50%) și Bakos Ferencz (50%). Conform ultimelor date financiare disponibile, firma celor doi arhitecți a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 270 mii euro, un profit net de 5.000 euro și 11 angajați. În perioada 2016-2018, SQM Architecture a avut însă profit mai mare: 48 mii euro, 53 mii euro, respectiv 18 mii euro.

Cristian Urcan este asociat la mai multe firme:

  • SQM Realty Turda (agenție imobiliară, deține 30% din acțiuni, cifră de afaceri zero, pierderi de 1500 euro și zero angajați)
  • Cub Design Turda (activități de arhitectură, deține 33% din acțiuni, cifră de afaceri zero, profit zero, angajați zero)
  • SQM Design SRL Turda (activități de arhitectură, deține 50% din acțiuni, cifră de afaceri 3000 euro, profit 2200 euro, angajați zero)

Prin SQM Architecture, Cristian Urcan și colegii săi au avut mai multe proiecte, printre care: construire hypermarket Kaufland Piatra Neamț; construire liceu reformat cu 13 clase în Huedin; proiectarea ansamblului rezidențial 88 North Plaza de pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Prin intermediul SQM Realty, acum sunt vândute apartamentele din 88 North Plaza.

Din portofoliul SQM Architecture face parte și proiectul de arhitectură a spațiului public Piața Habermann Sibiu.

De remarcat faptul că în 2019, firma lui Cristian Urcan și a colegului său Bakos Ferencz a fost premiată la Bienala Transilvania la secțiunea „Arhitectura locuințelor colective” pentru câteva proiecte de imobile cu funcțiuni mixte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *