In vizor

Biroul de presa al Primariei Floresti face uz de discursuri flegmatice a la Sulea. Despre minciuna cu rampa inchisa si tentativa de a prosti Institutia Prefectului sa instituie stare de alerta in Floresti

Modalitatea inedita prin care primarul florestiului, Horea Sulea, alege de multe ori sa se adreseze cetatenilor, nu mai e demult o noutate. De la discursuri flegmatice pana la apelative ironice, uneori chiar jignitoare la adresa celor care l-au votat, Sulea le-a spus pe toate. Caracterul sau, de multe ori pus la indoiala de vobele acide pe care a ales sa le arunce in public, a fost si este transmis mai departe, ca o invatatura de valoare, micilor functionari publici care se afla in subordinea sa.

Primaria Floresti isi ia locuitorii de prosti. Fetele din Primarie, probabil intre doua sedinte de Solitaire la birou, raspund de cele mai multe ori in scarba solicitarilor. Mai mult, pentru angajatii platiti din buzunarele noastre, informarea corecta si intocmai a cetatenilor prin intermediul mass media este motiv de flegma. Nu conteaza ca locuitorii din Floresti se scalda in gunoaie, las’ sa putrezeasca, ei sa fie sanatosi – cand se face ora de mers acasa, rup usa biroului si pleaca. Ce conteaza ca dezinformeaza publicul in cel mai execrabil mod cu putinta?

Prima dezinformare cu privire la deseurile menajere a aparut acum 4 zile cand reprezentantii Primariei, contactati de cetatenii comunei Floresti, au declarat ca din cauza situatiei dezastruoase din judet, in Cluj nu se vor mai ridica gunoaiele incepand cu data de 22.07.2016, o informatie cat se poate de falsa, asa cum am dovedit in articolul publicat vineri pe Ziar de Cluj.

A doua dezinformare a venit cateva zile mai tarziu, printr-un comunicat dat ieri de Primaria Floresti care mentioneaza urmatoarele:

„La mijlocul acestei luni, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, a fost notificat de catre Salprest Rampa de suspendarea contractului care permitea operatorului depozitarea deseurilor in rampa agentului economic amintit. Acesta a motivat suspendarea contractului prin faptul ca rampa pe care o opereaza s-a umplut si nu mai poate primi noi transporturi.”

O declaratie cat se poate de mincinoasa in conditiile in care azi, colegii de la Ziua de Cluj au primit o declaratie a celor de la Salprest Rampa prin care acestia spun ca rampa e cat se poate de functinala dar ca Quatro Eco Salub a fost somata pentru neplata unei datorii de circa 244.000 de lei.

„Reprezentantii Salprest Rampa au informat, pentru ZIUA de CLUJ, ca, daca cei de la firma de salubritate Quatro Eco Salub isi platesc datoria restanta, de circa 244.000 de lei, pot sa depoziteze in continuare deseurile menajere din Floresti si din celelalte localitati unde presteaza asemena servicii, rampa fiind umpluta in procent de doar 15 % din capacitate.” se mentioneaza in articolul publicat de reporterii Ziua de Cluj

Intre timp, Primaria Floresti a solicitat institutiei Prefectului Cluj, declararea starii de alerta pe raza Comunei Floresti, solicitare care nu a primit curs din partea prefectului Gheorghe Vuscan, pe motiv ca nu sunt respectati pasii legali. Si, oricum, Sulea incerca sa minta Institutia Prefectului cu privire la situatia reala din comuna.

Concluzionand, pe langa faptul ca Primaria Floresti a constituit o sedinta de indata a Consiliului Local in data de 21 iulie, sedinta la care nu s-a discutat deloc despre problema deseurilor desi ea incepea sa devina tot mai acuta pentru comuna, aceasta incearca acum sa se scoata basma curata, cersind ajutor Prefecturii pentru o datorie pe care firma de salubritate nu e in stare sa o plateasca. 

Mai mult, dezinformarea si luarea peste picior caracteristica primariei florestene, nu se opreste aici. Intr-o sesizare facuta in cursul diminetii, Ziar de Cluj a adresat cateva intrebari cu privire la o informatie potrivit careia, Oana Tripon, despre care Ziar de Cluj a mai scris cum stie sa nu-si faca datoria, ar avea relatii de rudenie cu conducerea firmei de salubritate Quatro Eco Salub. Biroul de presa al primariei l-a pastisat cu obraznice pe Sulea intr-un raspuns demn de clasele primare – deh, erau deranjati de intrebarile simple la care puteau raspunde cu da sau nu, in rest sa puna la dispozitie datele cerute. Dar cand iti bazaie musca indolentei de-asupra capului, o dai in glumite intr-un raspuns oficial. Pe langa posibilele relatii de rudenie ale angajatei Primariei (din raspunsul ofuscat am inteles ca nu exista legaturi cu patronii firmei de salubritate, multumim), am cerut sa ne puna la dispozitie sursele publice legate de statutul Quatro Eco Salub. Din raspunsul acestora reiese faptul ca trebuie sa cautam noi acele informatii.

„Oana Tripon este angajata in urma unui concurs in cadrul Politiei Locale Floresti. Persoana in cauza are un tata si o mama. Nici una din cele doua persoane nu este patron la Quatro Eco Salub si nu detine vreo functie de conducere la Quatro Eco Salub. Va invitam a va informa din surse publice legat de statutul Quatro Eco Salub si managementul acestei persoane juridice.”

Eram convinsi ca angajata provine dintr-o mama si un tata si nu dintre o floare si o albina. In rest, avand informatii cu privire la faptul ca, desi Salprest Rampa a dat interzis la depozitarea de gunoaie pentru firma Quatro Eco Salub, in unele zone din comuna s-ar fi ridicat gunoiul, i-am intrebat pe scriitorasii comunei Floresti unde s-a dus acel gunoi. Si ni s-a raspuns, demn de cascadorii rasu-plansului:

„Primaria Floresti, ca de altfel nici o institutie publica din cadrul administratiei publice locale sau judetene nu are competente in ceea ce priveste serviciile de salubritate. Nu ridica deseuri o primarie, nu transporta deseuri o primarie, nu depoziteaza o primarie  deseuri. Acesta este apanajul unei firme private. In cazul Florestiului, Quatro Eco Salub care este o persoana juridica de sine statatoare. Actiunile sale, contractele sale, sunt specifice relatiilor comerciale dintre prestator si beneficiar. Pentru informatii si detalii privind aceste aspecte adresati-va direct Quatro Eco Salub.”

Asa-i cand incerci sa faci pe prostul: risti sa ramai chiar asa. Iar ne lovim de o dezinformare. S-or fi molipsit toti cei din Primaria Floresti de boala dusului cu zaharelul, asa cum cam fac de ani de zile cu locuitorii comunei si or fi crezut ca le merge si cu mass media. Conform datelor publice (acelea pe care Primaria Floresti ne-a pus sa le cautam si le-am gasit – si in timp ce le-am gasit, ne-au mai cazut sub ochi cateva „minuni” pe care le vom documenta, sa avem ce informa), firma Quatro Eco Salub are in conducere ca „asociati persoane juridice” Comuna Floresti, Comuna Gilau, Comuna Capusu Mare si comuna Maguri Racatau. Firma de salubritate a fost infiintata de primariile acestor comune.

Firma a fost infiintata in 2009 in urma unui Proiect finantat prin programul Phare 2005. In cazul de fata, intrebam frumos si public Primaria Floresti unde au fost si sunt duse deseurile colectate in ultimele zile? Suntem absolut convinsi ca stiu, in fond, Florestiul este in board-ul de conducere a societatii. Iar daca ei ne-au sugerat sa intrebam conducerea, atunci conducerea o intrebam. Mai mult, ne intrebam retoric, in nerusinarea functionarilor ei, cand are de gand Primaria Floresti sa recunoasca faptul ca gunoaiele nu se ridica pentru ca firma de salubritate are datorii la Salprest Rampa si cum isi permit de altfel, sa instaureze o stare de urgenta pe informatii mincinoase? Pentru fals in declaratii oare cine trebuie sa se autosesizeze? Din documentele furnizate de colegii de la Ziua de Cluj, se pare ca Quatro Eco Salub ar fi notificat Primaria (propria conducere ca sa spunem asa) ca se inchide rampa. „Primaria”, ca asociat al firmei de salubritate de ce nu a verificat informatia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *