Sanatate

Acupunctura pentru tulburari specific masculine

Nascuta in China acum mai bine de 5000 de ani, aceasta medicina are marele merit de a fi inteles prima necesitatea de a respecta armonia  ritmurilor naturii si propriile ritmuri, organizarea proprie a sanatatii, importanta dietei, exercitiile fizice si rolul esential al mentalului in declansarea bolilor si in vindecarea lor. Apucuntura vindeca prin infingerea acelor, masarea si aplicarea unor moxe in punctele situate pe retelele energetice de suprafata (meridiane).

 

 

Indicatii principale

Tratamentul prin acupunctura se sprijina pe rezultatul bilantului energetic:

Daca aveti energia scazuta sau un vid de energie, specialistul in acupunctura va utiliza moxele (si nu acele) ca sa incalzeasza unele puncte si sa va dea energie sub forma de infrarosii, emise de incandescenta unui rulou de pelin.

 

 

Daca exista un dezechilibru general (de exemplu, un exces de yang sau de yin), acesta va fi rezolvat prin actiunea de tonifiere sau de disperasre a punctelor yang sau yin, in functie de anotimp.

Daca simtiti tulburari psihosomatice, acupunctura foloseste punctele psihice ale organelor interne.

Daca exista un blocaj sau o stagnare de energie sau de sange, medicul va utiliza fie metode manuale de “osteopatie chineza”, fie activarea unor puncte speciale de deblocare.

 

 

Uneori pot exista dureri sau o disfunctie la nivelul unui traiect de energie, numit “meridian”, sau a unui organ intern.

 

 

Relatii psihosomatice si somato-psihice

La periferie se gasesc cele 5 elemente (sau miscari) constitutive ale materiei vii si elementele corespunzatoare”

 

 

Caldura (vara, foc) – motiv (excitatie, timiditate) – limba, inima, vase sanguine intestine subtire.

 

 

Umiditate (sfarsitul verii, pamant) – memorie (grigi, lene) – gura, pancreas, stomac, tesut conjuctiv, splina.

 

 

Uscaciune (toamna, metal) – instinct (pessimism, lacrimi) – peri, piele, nas, intestine gros, plamani.

 

 

Frig (iarna, apa) – vointa (incapatanare, frica, indecizie) – par, urechi, vezica urinara, oase, rinichi.

 

 

Vant (primavara, lemn) – imaginatie (furie, angoasa) – muschi, vezica biliara, ficat, ochi.

 

 

Interpretare:

Fiecarui element ii corespunde o stare psihica, un organ si un viscer. Un stres psihic poate provoca o disfunctie a organelor ce figureaza in centrul fiecarui element. Exemplu: furia sau angoasa pot declansa crize de vezicula biliara (“criza de ficat”).

 

 

Invers, o vezicula biliara lenesa poate provoca stari de angoasa sau de furie nejustificate. Trebuie neaparat sa cunoastem aceste relatii pentru a nu trata efectul, ci cauza.

 

 

In cazul tulburarilor specific masculine acupunctura vindeca:

Tulburari psihice: distonie neurovegetativa, insomnie, anxietate, depresii nervoase.
Tulburari sexuale: astenie sexuala, impotenta.
Dureri functionale pelviene, dureri ale organelor genitale.
Unele probleme sexuale de origine psihica.
Unele tulburari endocrine: dereglare functionala a hipofizei, a hipotalamusului, a tiroidei, a paratiroidelor, a suprarenalelor, a testiculelor.
Tulburari circulatorii arteriale, venoase si limfatice, hemoroizi.

 

 

Metode complementare:

Digitopunctura: exista numeroase puncte pe care le puteti masa singuri. Digitopunctura este eficienta in usurarea durerilor, in calmarea sau stimularea nervilor. Cu ajutorul unui manual bun puteti actiona local printr-o simpla presiune exercitata in unele puncte. Dar aceasta actiune nu se poate compara cu acupunctura; este doar tratament de intretinere.

 

 

Moxele: indispensabile pentru a va asigura energia, pentru a va stimula sau a va calma. In China, batranii isi incalzesc cele 36 de puncte ale stomacului in fiecare dimineata pentru a-si mentine picioarele si ochii ageri.

 

 

Magnetii ficsi: magnetoterapia este foarte eficienta in lupta contra inflamatiilor si spasmelor. Trebuie sa cunoasteti foarte bine anatomia umana. Principiul este simplu: polul negativ poseda o actiune decontractanta, polul pozitiv actioneaza impotriva durerii si a inflamatiilor (Atentie: nu aplicati magneti in regiunea capului).

 

 

Campurile magnetice pulsate sunt utilizate de terapeuti (osteopati, kinoterapeuti) in scopul relaxarii sau a stimularii unui organ, al sistemului nervos in general, sau pentru a grabi regenerarea tesuturilor (dupa o infectie, fractura sau entorsa).

 

 

Convergenta sau sinergia metodelor naturiste este indispensabila pentru un rezultat optim.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *