Politica

Banii de la judeţ, motiv de ceartă între primari. Cea mai mare comună din ţară a primit cea mai mică sumă

În fiecare an, împărţirea banilor de la Consiliul Judeţean pentru comunele din judeţ a stârnit dispute politice. În funcţie de majorităţile formate la nivelul deliberativului judeţean, minoritatea sare în sus şi acuză că alocarea de fonduri este făcută pe criterii politice. Cei 40 de milioane de lei distribuiţi ieri au dat naştere la discuţii în contradictoriu între primarii din Cluj. 

Un exemplu  de subiectivism în alocarea sumelor de la bugetul jdueţean poate fi considerat diferenţa dintre comuna Baciu, care a primit jumătate din suma alocată comunei Mociu. În opinia primarului Florin Mureşan suma primită de comuna pe care o conduce este mică dacă se face referire la faptul că e nevoie de investiţii în infrastructura de drumuri pentru a susţine dezvoltarea unui spital. 

“Dacă e să comparăm cu Mociu care a primit 520 de mii lei, nu pot să comentez nimic. Aceasta este decizia Consiliului Judeţean, aşa că mergem mai departe. Degeaba strigi că nu îţi dă nimeni nimic. La Mociu se vede că e contribuţia şi a PNL-ului şi a UDMR-ului, pe când aceşti 360 de mii de la Baciu sunt contribuţia PSD-ului. Eu aceşti bani i-am cerut pentru regementarea drumului de la spitalul Polaris, pentru că sunt investiţii destul de mari care aduc bani la buget, aduc bani la bugetul de stat şi sunt investiţii care trebuie sprijinite. Nu neapărat sprijinite cât să ne facem străzile pe care le avem lângă ei,  să poată circula pe ele, asta ne interesează. Ne interesează să mai cumpărăm o maşină de măturat străzile pentru că din cauza construcţiilor avem foarte multe probleme cu praful şi mizeria care este pe troture şi pe drumuri. Întotdeauna loc pentru investiţii se găseşte.  Bugetul preconizat anul acesta e în dezbatere publică.  Avem noroc anul acesta că ne-a intrat un milion de euro de la fonduri europene. Noi practic ne-am dublat bugetul faţă de anul trecut şi l-am triplat faţă de acum trei ani prin aceste programe pe fonduri europene”, a declarat Florin Mureşan, primarul comunei Baciu. 

Comuna Floreşti, cea mai populată cumună din ţară, a primit cea mai mică sumă din judeţul Cluj. Horia Şulea a explicat motivul de ce nu reprezintă un motiv de supărare alocarea pentru Floreşti a doar  208 mii de lei.  

“În primul rând noi nu am avut arierate. În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte relaţia cu CJ Cluj, eu zic că este una foarte bună şi trebuie să ţinem cont de  faptul că fraţii  mai săraci trebuie ajutaţi când au nevoie. Dumnezeu ne-a ajutat şi am reuşit să ne construim un proiect de venituri bugetare de aproximativ 100 de milioane de lei. Sunt primării care au nevoie. Sunt mulţi care au arierate, care nu îşi pot plăti facturile. Dacă stăm să discutăm despre banii alocaţi municipiului Câmpia Turzii, putem comenta. Trebuie să ţinem cont de un aspect pentru că a comenta că aici s-a dat mai puţin decât dincolo, e uşor. Ideea e că dacă ne uităm pe statisticile de la Direcţia de Muncă, şomajul în Floreşti e zero. Probabil că aceşti bani, îndreptandu-i spre Câmpia Turzii, probabil că la un moment dat vor fi beneficii în atragerea de investitori si crearea de locuri de muncă”, a comentat Horia Şulea. 

Municipiul Turda a primit “la marea împărţeală a cash-ului” din şedinţa de ieri a CJ o sumă mai mică decât multe dintre comunele din judeţul Cluj. Turzii i-au fost alocate 720 de mii de lei, mai puţin decât la Suatu, Săvădisla sau Moldoveneşti.


“Mai puţin aş putea comenta pentru că nu cunosc criteriile după care s-au alocat aceşti bani. M-a deranjat foarte mutl acest lucru ţinând cont de faptul că o comună de 300 de locuitori a primit 518 mii de lei şi  un municipiu de 60.000 de locuitori a primit 720 de mii de lei. Să nu mai vorbim de alte comune care au primit mai mult decât Turda. Se vede evident că majoritatea sumelor s-au alocat fără niciun criteriu. Sunt nemulţumit de modul de împărţire a banilor. Suntem un municipiu care a lansat 28 de proiecte şi proiecte mari. Mobilitate urbană, Castru Roman, refacerea părţii istorice a Turzii, transformarea în Centru Cultural a clădirii fostei Judecătorii care e o clădire monument istoric. Toate acestea presupun studii de fezabilitate care costă mult şi sunt sume mari alocate în buget alocate, depăşind 2 milioane de lei. Era foarte important ca alocarea banilor să ţină seama de numărul locuitorilor şi de caracterul specific al zonei şi de faptul că Turda va fi un important centru rutier şi comercial al zonei. Ni s-au dat să nu spună ca nu ne-au dat. După cum apare situaţia e clar că s-au împărţit politic banii. Atâta timp cât cei care formează  majoritatea în CJ au dat sume mai mari primăriilor unde sunt primari din coaliţia de la putere, ce să mai spunem altceva. Dacă ţinem cont de faptul că în Turda avem 75% din străzi neasfaltate şi Câmpia Turzii are 98% asfaltate, ei au primit 1.137 mii de lei. Cei mai mulţi bani se duc pe infrastructură. Sunt nedumerit de ceea ce se întâmplă. Mă mir de preşedintele Tişe că este un om echilibrat, cel puţin aşa voia să pară la începutul mandatului. De aici şi până a aloca în felul acesta şi după criterii total necunoscute nu mai  ştiu ce să cred”, a declarat Cristian Matei primarul muicipiului Turda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *