In vizor

BANI ARUNCAŢI PE SOMEŞ: După 11 ani și două milioane de euro aruncaţi “pe lucrări”, Consiliul Județean Cluj renunță la Parcul Industrial Tetarom de la Feleacu

Scris de 744

Se alege praful de ambiția președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care în 2011 anunța că în comuna Feleacu se va ridica un nou parc industrial Tetarom. Proiectul a înghițit din bugetul public al județului peste 2 milioane de euro. Între timp au fost demarate lucrările, proiectul a fost redimensionat, s-a renunțat inclusiv la finanțarea europeană primită, acum se propune renunțarea la proiect. Normal, pisica moartă este aruncată în curtea UAT Feleacu. Iar ăia o retrimit în curtea CJ Cluj, cu boltă.

 • Consiliul Județean Cluj aruncă vina pe Primăria Feleacu și susține că din corespondența purtată rezultă că nu se mai dorește realizarea obiectivului care ar fi putut să beneficieze de fonduri europene.

Lucrările au demarat efectiv în anul 2014, printr-un contract estimat la 55 milioane de lei, care avea o finanțare nerambursabilă de 50%. Parcul industrial urma să fie finalizat în 20 de luni, iar Tetarom obținuse și titlul de Parc industrial pentru investiția din Feleacu.

Au apărut însă probleme la implementare, firma câștigătoare a contractului pentru lucrări, ACI, anunțând că există multe scăpări de ordin tehnic la proiect, care vor duce la o majorare de 37% a costurilor.

 • În 2015 Consiliul Județean Cluj a renunțat și la finanțarea europeană nerambursabilă, 18 milioane de lei, pentru că proiectul nu avansa și era imposibil de respectat calendarul de realizare.

După alți 4 ani a fost propusă reinventarea parcului industrial și transformarea lui în hală pentru IMM-uri și stație de producție a energiei electrice. Însă nici acest proiect, mult mai mic, nu a fost pus în practică. Prin urmare, consilierii județeni vor vota, în această săptămână, pentru rezilierea contractului de asociere cu localitatea Feleacu.

Dar nu-i bai, Tetarom IV a căzut, trăiască Tetarom V! Un foarte frumos sprijin de PR pentru primarul Cîmpiei Turzii, Dorin Lojigan

Prin urmare, dacă după un deceniu de zbateri şi 2 milioane de euro irosiţi, parcul industrial din Feleacu a sucombat mortal (acolo a fost o înţelegere de care trebuie să ne aducem aminte dintre primarul PNL al comunei din primul mandat al lui Alin Tişe la CJ Cluj, de sprijin mutual pentru a se primi terenul pentru CMID), sunt speranţe că va avea mai mult noroc parcul industrial Tatarom V, de la Luna. Acesta este propus pe un teren de 115 hectare, iar președintele CJ Cluj, Alin Tișe, anunța la începutul anului că o firmă privată din domeniul construcțiilor de mașini ar fi deja interesată de proiect. Consiliul Județean Cluj a aprobat alocarea unui buget multianual în valoare de peste 48,8 milioane lei, pe o perioadă de trei ani, în parteneriat cu Primăria Luna și Primăria Câmpia Turzii.

Licitația pentru execuție a căilor de acces a fost deja lansată, la fel și procedura de expropriere. Urmează să fie expropriate 60 de parcele, de 41.400 metri pătrați, majoritatea terenuri arabile, extravilane. Prețul propus de către autoritățile județene este de 0,37 bani/mp.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 2 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 3 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 3 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 4 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 5 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 6 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 8 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 19 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE