In vizor

Băile Someșeni se transformă în lada de gunoi a Clujului 

Scris de 572

În Clujul ecologic și verde, o zonă cu imens potențial turistic balneologic se preface într-un adevărat depozit de gunoaie, fără ca autoritățile competente să intervină. Imaginile scandaloase sunt surprinse în zona unui izvor.

„Foarte mulţi clujeni cu probleme de sănătate merg acolo după apă şi aceste deşeuri pot contamina apa de acolo”, semnalează un clujean cazul cât se poate de toxic din zona Băile Someșeni a Clujului smart și ecologic.

„Am impresia ca se aduc gunoaie acum tocmai ca sa se polueze zona”, notează acesta.

Situația deșeurilor din zonă a fost deja semnalată autorităților în domeniu, însă deocamdată nu s-a schimbat nimic, context în care pare a fi vorba de o acțiune premeditată și de durată – spațiul este cuprins de gunoaie de la o zi la alta.

„La Cluj, la Băile Someşeni, lângă unul dintre izvoare s-a aruncat o mare cantitate de gunoaie în urmă cu circa 2 săptămâni, pozele sunt din 8 Mai. Moloz, jucării, materiale de construcţii!

Foarte mulţi clujeni cu probleme de sănătate merg acolo după apă şi aceste deşeuri pot contamina apa de acolo! De natura estetică nici nu mai vorbesc!
Am scris acum câteva sesizări la MyCluj şi Garda de Mediu”, a notat L.G.Luka în clujul civic de socializare al clujenilor.

Reamintim faptul că Primăria Cluj-Napoca a fost obligată, după 4 ani de procese și cereri, să încadreze din punct de vedere urbanistic zona Băilor Someșeni, aflate acum într-o cruntă paragină, drept una dedicată turismului balnear.
Băile Someșeni au devenit, recent, printr-o decizie a instanței asumată de Primărie prin modificarea actualului Plan Urbanistic General (PUG) al Clujului, stațiune balneoclimaterică cu regim strict de protecție pe un areal de 24 de hectare (care include și vechile băi situate pe circa 5 hectare).

În trecut, Emil Boc a promis că va face Aquapark în zona Băile Someșeni.

Acum, potrivit noilor planuri ale administrației Boc, centura ocolitoare a Clujului va trece exact prin acest spațiu, context în care proprietarul acestora Stanca Gidro, a arătat, la dezbaterea privind emiterea acordului de mediu pentru proiectul Centurii Metropolitane a Clujului, că traseul ales, care trece chiar prin această zonă cu regim strict de protecție, distruge nămolul și izvoarele cu proprietăți terapeutice, studiate și certificate, din acest areal. Ea spune că s-a bătut de ani de zile pentru reabilitarea stațiunii Băile Someșeni în timp ce acum toată lumea vrea să facă aici blocuri sau un drum de legătură prin respectiva zonă cu restricții severe de protecție, fără studii asupra afectării nămolului și izvoarelor termale care conferă unicitatea acestor băi.

Avocata a avertizat că, deși acum a ajuns „proasta satului” pentru că s-a luptat ca orașul să aibă o astfel de staține belneoclimaterică, este pregătită să lupte până în pânzele albe și să atace proiectul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 2 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 3 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 3 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 4 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 5 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 6 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 8 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 19 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE