Justitie

Avram Gal, afaceristul și politicianul de la Câmpia Turzii, rămâne sub control judiciar

Tribunalul București i-a respins cererea lui Avram Gal, inculpatul din dosarul ”ȘPAGĂ – COVID 19”, cu privire la revocarea controlului judiciar. Dosarul se află în etapa camerei preliminare, după ce DNA București a decis trimiterea acestuia în judecată pentru trafic de influență. Procurorii susțin că Avram Gal a cerut șpagă de peste o jumătate de milion de lei pentru contracte în perioadă stării de urgență. Acesta a promis denunțătorului că în schimbul șpăgii îi va obține comenzi de echipamente de protecție împotriva COVID. Dosarul se judecă la București, iar Gal are sechestru asigurator pe toate bunurile, în cuantum de aproximativ 440.000 lei. 

„În baza art. 348 alin. (2) Cod procedură penală, coroborat cu prevederile art. 207 Cod procedură penală, constată legalitatea măsurii controlului judiciar dispusă cu privire la inculpatul Gal Avram Marius. În baza art. 348 alin. (2) Cod procedură penală, coroborat cu prevederile art. 207 alin. (4) Cod procedură penală, menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul menţionat anterior, respingându-se totodată ca neîntemeiată cererea de revocare a controlului judiciar formulată de inculpat”, se arată în soluția pe scurt dată de Tribunalul București. 

Dosarul penal al lui Avram Gal a primit denumirea ”ȘPAGĂ – COVID 19” pentru că din comunicatul DNA reiese că bărbatul trafica influență pentru comenzi de materiale sanitare în primăvară, când în România era instaurată Starea de Urgență. 

„În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.
Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.
Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux. Inculpatul s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice. Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate). În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului”, arată cei de la DNA. 

Avram Gal a fost candidatul ALDE la Primăria Câmpia Turzii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *