Politica

Avertismentul lui BOC: „Acuma trebuie plafonate prețurile la energie. Oamenii o vor duce din ce în ce mai greu! Mesajul a fost recepționat de premier: a mărit salariul minim și a venit cu plafonarea prețurilor la energie, da?”

După ce tema vaccinării a fost abandonată în plină vară în scopuri festivaliere, iar preocuparea pentru calitatea vieții românilor a fost surclasată de interesele politicianist-partinice, acum reprezentanții autorităților clamează urgența măsurilor privind plafonarea prețurilor la energie și inflația scăpată de sub control: „Nu te-ai gândit că cresc prețurile la facturi la oameni și trebuie să iei măsuri, și cu un guvern demis nu mai poți lua măsuri?”, a avertizat Emil Boc în privința măsurilor iminente pe care trebuie să le ia Guvernul Cîțu, în condițiile în care negocierile pentru un nou executiv sunt proiectate în viitor, după consultările anunțate pentru luni de Cotroceni.

„Cea mai sănătoasă și logică formulă este PNL-USRPlus”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 

„PSD-ul fuge și spune: Nu, noi nu mergem la guvernare. Nu ne interesează.

AUR-ul – nici poveste, noi nu mergem la guvernare. 

USR ridică un degețel mic și zice: Știți, noi avem și noi niște candidați la funcția de prim-ministru, dacă doriți. 

Băi, fraților, dar de ce n-ați discutat înainte de a da jos Guvernul ce faceți după?”, a explicat Boc actualul context politic de criză. 

Lumină de la Cotroceni

„Acuma, evident, totul se concentrează la Cotroceni! Acolo vin toți cu ideile și de acolo, președintele va decela ce poate să extragă din ce vor spune partidele politice.

Eu ce spun?! Spun doar că, aș dori și susțin crearea unui guvern de centru-dreapta, PNL-UDMR-USRPlus”, a afirmat Boc. 

„Acuma, cu doi președinți noi, care n-au fost președinți la momentul crizei politice – nici Ludovic Orban nu mai este, nici Barna nu mai este – cu doi președinți noi, Florin Cîțu și Dacian Cioloș, am încredere în maturitatea lor, și de-acolo-ncolo decizia-i la Cotroceni”, și-a exprimat încrederea privind rezolvarea crizei politice Emil Boc.

„Oameni buni, acuma trebuie plafonate prețurile la energie!

Pentru că asta e marea problemă, dacă nu facem în termeni foarte scurți asta, o să avem o problemă cât casa la iarnă și în primăvara viitoare!”, a avertizat Boc. 

„Milioane de români vor intra în „incapacitate de plată”. Pentru că nu vor putea să-și plătească facturi dacă nu intervenim acum, urgent.

Mă bucur că premierul a fost receptiv, și n-a rămas în prima variantă inițială, că nu putem plafona, ne-a ascultat și, da, a spus: plafonăm prețurile. 

Evident că acum are nevoie de un guvern legitim să poată interveni urgent. 

Deci, premierul a venit și a spus: da, domnule… a înțeles. 

Atenție mare! Oamenii o duc greu și o vor duce din ce în ce mai greu. Atenție! Cresc prețurile, este inflație! Atenție! Firmele se sufocă pentru că creșterea prețurilor le pune și pe ele pe butuci. 
Dacă nu intervenim acum, mâine va fi prea târziu!

Acest mesaj a fost recepționat de premier. A venit cu câteva soluții.

Prima dată, a mărit salariul minim, pe care îl avem în plată, cu 11%. 

A venit cu măsura plafonării prețurilor la energie, da?

Ca să pună capăt, să tempereze nebunia asta a prețurilor”, a avertizat Emil Boc în intervenția sa telefonică. 

În septembrie 2021, Florin Vasile Cîțu susținea că plafonarea prețurilor nu poate fi realizată, ci doar aplicate măsuri speciale:

„Este important să nu afectăm prea mult piața, trebuie să recunoaștem că există o situație specială care necesită soluții speciale”, declara Câțu în septembrie 2021. 

„Nu vom interveni pentru a plafona prețurile.

Am înteles că această creștere a prețurilor este peste tot în UE, dar am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie pentru că nu producem cât trebuie”, explica Cîțu în urma unei întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței privind creșterea prețurilor la energie, la finalului lunii august, potrivit digi24. 

Acum, după demiterea prin moțiune de cenzură, Cîțu clamează interesul pentru creșterea facturilor românilor și necesitatea plafonării prețurilor la energie.  

Salariul minim net se majorează cu 10% abia de la 1 ianuarie 2022, adică cu doar 138 de lei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *