Universitățile de stat sunt adevărate fabrici de bani. Dețin proprietăți, imobile, chiar afaceri profitabile. De exemplu, Universitatea Tehnică achiziționează clădiri importante din oraș cu sume de ordinul milioanelor de euro, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară are propria podgorie și stațiuni de cercetare horticolă, produsele fiind valorificate în magazinele universității.
În acest context, Ziar de Cluj vă prezintă averile rectorilor și decanilor clujeni, pentru a vă face o idee asupra veniturilor și proprietăților celor care conduc profitabilele instituții de învățământ superior.
Prof. dr. Manuela Banciu este decanul Facultății de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca.
Potrivit declarației de avere aferentă anului 2020, Banciu nu are niciun teren, dar deține o cotă parte dintr-o casă de locuit, cu suprafața de 140 mp, în Cluj-Napoca. Imobilul a fost cumpărat în 2015, împreună cu soțul.
Nu are nici autoturism pe numele său și nici bijuterii sau obiecte de artă. Nu are acțiuni la firme, nici credite bancare. Are însă bani în bancă. Manuela Banciu are mai multe conturi și depozite bancare în valoare totală de 105.000 lei și 11.400 euro.
În ceea ce privește veniturile pe anul 2020, decanul Facultății de Biologie și Geologie a declarat 139.403 lei/an din salarii – norma de bază, plata cu ora didactic și cercetare (1 proiect de cercetare). A mai obținut și 3.000 lei din premierea rezultatelor cercetării. Manuela Banciu a declarat și veniturile soțului: 160.394 lei/an din salarii UBB – norma de bază, plata cu ora didactic și cercetare (din 4 proiecte de cercetare/structurale) și indemnizație conducere prodecan. Soțul decanului Facultății de Biologie și Geologie a declarat și 6.974 lei din premierea rezultatelor cercetării și contract expert.