Grădina Botanică şi Centrul de Cercetări din Jibou nu trec în subordinea universităţii clujene, ci intră în structura ei, pentru dezvoltarea zonei de educaţie şi de cercetare, dar şi legătura cu societatea, potrivit rectorului Universității Babeș-Baolyai, Daniel David.
Centrul de Cercetări Biologice şi Grădina Botanică din Jibou au trecut recent, printr-o Hotărâre de Guvern, din coordonarea Ministerului Sănătăţii, în cea a UBB Cluj Napoca.
„În judeţul Sălaj noi avem extensiile UBB în oraşul Zalău, acum vom avea o prezenţă a UBB-ului şi în Jibou.
Chiar dacă pare pompos pentru unii, acesta este adevărul.
Prin prezenţa universităţii aici, oraşul are un centru academic al Universităţii Babeş-Bolyai.
Eu sper să colaborăm împreună, fiindcă noi suntem aici pentru a dezvolta zona de educaţie, zona de cercetare, dar în acelaşi timp să gândim împreună cu autorităţile locale proiecte mari şi importante, pe fonduri europene, pe fonduri structurale, pe fonduri naţionale şi internaţionale. Depinde de noi cum ne definim problemele şi unde căutăm resursele. E clar că educaţia şi cercetarea sunt misiuni fundamentale, dar a treia misiune, de legătură cu societatea, este cel puţin la fel de importantă. Sper să fie un început bun.
Cum îi spuneam domnului director Cosmin Sicora, nu intră în subordinea UBB-ului, intră în structura Universităţii Babeş-Bolyai. Din acest moment, noi suntem toţi în UBB şi depinde de noi cum facem ca lucrurile să funcţioneze bine”, a declarat Daniel David în cadrul unei conferinţe de presă susținute la sediul Grădinii Botanice Jibou, citat de Agerpres.ro
Potrivit acestuia, UBB va putea organiza, inclusiv din punct de vedere turistic, cea mai extinsă reţea de grădini botanice din ţară – în Cluj (Cluj-Napoca), Bistriţa Năsăud (Arcalia) şi Sălaj (Jibou).
În opinia sa, un rol important în buna colaborare dintre cele două instituţii îl va avea şi administraţia locală din Jibou.
„Vă asigur de un parteneriat corect.
Dacă dumneavoastră veţi face un pas spre noi, spre autoritatea locală, vă asigur că noi vom face doi.
Ne-am dorit de la început să fim colaboratorii apropiaţi ai Grădinii Botanice, pentru că am ştiut că aşa putem creşte şi noi. Suntem asociaţi direct. E grădina botanică din Jibou”, a precizat, la rândul său, primarul oraşului Jibou, Dan Ghiurco.
Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, a precizat că va exista acum acces la infrastructura de cercetare a universităţii, ceea ce va duce la dezvoltarea instituţiei.
„Cred că împreună vom fi mai puternici. Grădina şi Universitatea fac mai mult împreună decât fiecare separat.
Suntem o parte a acestei universităţi, cu drepturi dar şi obligaţiile pe care le implică acest lucru. Indiferent cât de bine am fi noi dotaţi pe o anumită ramură de cercetare, întotdeauna există nevoi şi aparatură nouă, pe care poţi să o accesezi de la parteneri. Pentru noi e o deschidere extraordinară că suntem parte din Universitate Babeş-Bolyai şi că avem acces la infrastructura de cercetare a universităţii, la resursele ei.
Eu sper că pe viitor atât partea de resursă umană cât şi cea materială de la Jibou de vor dezvolta, că Grădina şi Centru de Cercetări îşi vor creşte eficienţa şi rezultatele ştiinţifice”, a punctat Cosmin Sicora.
sursa foto: captură gradinabotanicavasilefatijibou/facebook.com