Eveniment

Daniel DAVID (UBB), despre preluarea Grădinii Botanice din Jibou: „Nu intră în subordinea UBB-ului, intră în structura Universităţii Babeş-Bolyai”

Scris de 209

Grădina Botanică şi Centrul de Cercetări din Jibou nu trec în subordinea universităţii clujene, ci intră în structura ei, pentru dezvoltarea zonei de educaţie şi de cercetare, dar şi legătura cu societatea, potrivit rectorului Universității Babeș-Baolyai, Daniel David. 

Centrul de Cercetări Biologice şi Grădina Botanică din Jibou au trecut recent, printr-o Hotărâre de Guvern, din coordonarea Ministerului Sănătăţii, în cea a UBB Cluj Napoca.

„În judeţul Sălaj noi avem extensiile UBB în oraşul Zalău, acum vom avea o prezenţă a UBB-ului şi în Jibou.

Chiar dacă pare pompos pentru unii, acesta este adevărul.

Prin prezenţa universităţii aici, oraşul are un centru academic al Universităţii Babeş-Bolyai.

Eu sper să colaborăm împreună, fiindcă noi suntem aici pentru a dezvolta zona de educaţie, zona de cercetare, dar în acelaşi timp să gândim împreună cu autorităţile locale proiecte mari şi importante, pe fonduri europene, pe fonduri structurale, pe fonduri naţionale şi internaţionale. Depinde de noi cum ne definim problemele şi unde căutăm resursele. E clar că educaţia şi cercetarea sunt misiuni fundamentale, dar a treia misiune, de legătură cu societatea, este cel puţin la fel de importantă. Sper să fie un început bun.

Cum îi spuneam domnului director Cosmin Sicora, nu intră în subordinea UBB-ului, intră în structura Universităţii Babeş-Bolyai. Din acest moment, noi suntem toţi în UBB şi depinde de noi cum facem ca lucrurile să funcţioneze bine”, a declarat Daniel David în cadrul unei conferinţe de presă susținute la sediul Grădinii Botanice Jibou, citat de Agerpres.ro

Potrivit acestuia, UBB va putea organiza, inclusiv din punct de vedere turistic, cea mai extinsă reţea de grădini botanice din ţară – în Cluj (Cluj-Napoca), Bistriţa Năsăud (Arcalia) şi Sălaj (Jibou).

În opinia sa, un rol important în buna colaborare dintre cele două instituţii îl va avea şi administraţia locală din Jibou.

„Vă asigur de un parteneriat corect.

Dacă dumneavoastră veţi face un pas spre noi, spre autoritatea locală, vă asigur că noi vom face doi.

Ne-am dorit de la început să fim colaboratorii apropiaţi ai Grădinii Botanice, pentru că am ştiut că aşa putem creşte şi noi. Suntem asociaţi direct. E grădina botanică din Jibou”, a precizat, la rândul său, primarul oraşului Jibou, Dan Ghiurco.

Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, a precizat că va exista acum acces la infrastructura de cercetare a universităţii, ceea ce va duce la dezvoltarea instituţiei.

„Cred că împreună vom fi mai puternici. Grădina şi Universitatea fac mai mult împreună decât fiecare separat.

Suntem o parte a acestei universităţi, cu drepturi dar şi obligaţiile pe care le implică acest lucru. Indiferent cât de bine am fi noi dotaţi pe o anumită ramură de cercetare, întotdeauna există nevoi şi aparatură nouă, pe care poţi să o accesezi de la parteneri. Pentru noi e o deschidere extraordinară că suntem parte din Universitate Babeş-Bolyai şi că avem acces la infrastructura de cercetare a universităţii, la resursele ei.

Eu sper că pe viitor atât partea de resursă umană cât şi cea materială de la Jibou de vor dezvolta, că Grădina şi Centru de Cercetări îşi vor creşte eficienţa şi rezultatele ştiinţifice”, a punctat Cosmin Sicora.

 

 

 

sursa foto: captură gradinabotanicavasilefatijibou/facebook.comULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 2 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 3 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 5 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
 • Acum 13 hours General
  EXCLUSIV! Bătăușele au fost date afară din PSD Cluj
 • Acum 21 hours Focus
  Specialiștii clujeni, despre reacția PSD ȘI ANPC la automatizarea sistemului de cumpărături la Auchan: „discurs „populist” în cazul Auchan – VIDEO
 • Acum 21 hours In vizor
  VIDEO: Pe Calea Florești, Emil Boc a aprobat o huidumă de 25 de etaje. Atât în disprețul clujenilor, cât și al celor mai elementare măsuri de siguranță, hiuduma fiind înfiptă în structura de rezistență a unui zid de sprijin al unei lucrări arhitectonice, Nodul ”N”
 • Acum 22 hours In vizor
  Boc, mână în mână cu judecătorii de la Cluj. Cum încearcă să evite plata de milioane de euro – totul pentru părculeț
 • Acum 23 hours General
  Presa de chitanțier ne dă știri triumfaliste despre ”noul punct de belvedere al Clujului, Turnul Pompierilor”. ȘAPTE ANI A DURAT REABILITAREA UNUI FLEAC. Între timp, adevăratul ”punct de belvedere”, Cetățuia, zace în paragină
 • Acum 1 day Din oras
  Un american din Cluj şi-a sechestrat soţia şi a ameninţat că o ucide. A urcat pe acoperișul casei, înarmat cu o lingură
 • Acum 1 day Focus
  Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, la NCN, despre legile educației: „Au fost mai multe lucruri pe care le-am dorit a fi luate în seamă, nu le-am văzut aprobate” – VIDEO
 • Acum 1 day General
  CU CE SE MAI OCUPĂ ORGANELE STATULUI: Descinderi ale poliţiştilor de la Transporturi la patru tineri din Cluj și Oradea care au desenat graffiti pe vagoanele unor trenuri
 • Acum 1 day Focus
  Fram, ursul polar, ajunge pe marile ecrane – VIDEO
Citește și...
Eveniment

Camion răsturnat pe A3

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Gilău au asigurat în această dimineață măsuri de prevenire […]

Recomandările redacției
TOP CITITE