Universitățile de stat sunt adevărate fabrici de bani. Dețin proprietăți, imobile, chiar afaceri profitabile. De exemplu, Universitatea Tehnică achiziționează clădiri importante din oraș cu sume de ordinul milioanelor de euro, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară are propria podgorie și stațiuni de cercetare horticolă, produsele fiind valorificate în magazinele universității.
În acest context, Ziar de Cluj vă prezintă averile rectorilor și decanilor clujeni, pentru a vă face o idee asupra veniturilor și proprietăților celor care conduc profitabilele instituții de învățământ superior.
Prof. univ. dr. Adrian Nicolae Opre este decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.
Opre este unul dintre cei mai bogați decani din cadrul UBB. Potrivit declarației de avere pentru anul 2020, Opre are cinci terenuri, dobândite fie prin moștenire, fie prin cumpărare. Terenurile sunt în Cluj-Napoca, Muntele Băișorii și Cinciș, județul Hunedoara.
La capitolul imobile, Opre are un apartament în Cluj-Napoca, două case de vacanță (Muntele Băișorii, Cinciș), o casă de locuit în Cluj-Napoca și una în Cinciș.
Decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației are un autoturism Audi A4, an fabricație 2004 și o remorcă auto marca Stedele Au 601, an fabricație 1992.
Adrian Nicolae Opre are mai multe conturi bancare în valoare totală de peste 391.000 lei, 5134 euro și 6500 dolari.
Decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a și acordat împrumuturi.
Veniturile pe anul 2020 sunt considerabile: 277.775 lei din activitatea de bază la UBB Cluj-Napoca și 72732 lei din calitatea de expert evaluator și membru în Consiliul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior. Veniturile soției sunt de 97.528 lei din activitatea de bază în cadrul UBB.