In vizor

Averile din Urbanism: Legea le permite membrilor Comisiei de Urbanism să nu își publice declarațiile de avere. Dan Domșa, arhitectul care nu este angajat la stat și deține doar o mică firmă de arhitectură

Urbanismul reprezintă o avere la Cluj. Pe construirea de blocuri și case, de blocuri între case, se fac averi colosale. În orașul ”smart”, pentru a-și înălța imperiile imobiliare, dezvoltatorii trebuie să obțină mai întâi aprobări de la Comisia de Urbanism. Este interesant ce avere au făcut sau dețin cei care au în pixul lor puterea de a aproba sau respinge proiecte de zeci de milioane de euro. Din Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din Primăria Cluj-Napoca fac parte și arhitecți care au propriile firme de arhitectură, fără să fie angajați la stat. Potrivit legii, în cazul lor, declarațiile de avere nu sunt publice, deși poate nu ar strica să aibă loc o modificare legislativă prin care și ei să își facă publice averile din moment ce sunt membri ai Comisiei de Urbanism.

După ce anterior v-am prezentat averile și CV-urile unor membri ai Comisiei de Urbanism, astăzi vă aducem în atenție profilul arhitectului Dan Domșa, reprezentant al Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania. Acesta este primul său mandat în Comisia de Urbanism din Primărie.

Dan Domșa are o activitate cât se poate de modestă și normală: deține o firmă mică de arhitectură, are diverse proiecte, din care unele inevitabil au ajuns în comisiile de specialitate din Consiliul Județean și Primărie. Pe viitor, sunt șanse foarte mari ca Dan Domșa să ajungă să își voteze singur propriile proiecte. Astfel de situații au apărut în cazul arhitectului Vlad Negru.

Citește și:

Arhitectul Vlad Negru are triplu rol și își aprobă singur proiectele imobiliare din Cluj-Napoca. Totul este legal, dar imoral. S-ar impune o modificare a legii

Averile din Urbanism: Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al orașului, s-a pensionat în 2014, dar este în continuare membru al Comisiei de Urbanism, funcție pentru care nu este plătită. Cine și cum desemnează componența Comisiei

Averile din urbanism: Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, e din 2013 „sărac și cinstit”

Averile din urbanism: Daniel Pop, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, deține un apartament de numai 43 mp

Averile din Urbanism: Nicolae Burnete, fost ministru al Cercetării și Inovării, actual membru al CTATU

Averile din urbanism: prof.dr.arh. Adrian Iancu, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei, are tot atâtea case cât președintele Iohannis

Potrivit profilului său de Linkedin, Dan Domșa este absolvent al Universității Tehnice Cluj-Napoca, promoția 2001. De-a lungul anilor a fost arhitect pentru mai multe companii: Nikon Yellow Store Romania, SMYK Romania, Hervis Sports & Fashion Romania, Yves Rocher Romania, Pepco, Takko Fashion International.

Din 2003 este senior arhitect și proprietar al DDL SRL Cluj-Napoca, firmă al cărei obiect de activitate este proiectarea de arhitectură, urbanism, design, amenajări interioare si project management. DDL SRL Cluj-Napoca a fost înființată în 2003, asociații firmei fiind Dan Domșa și Lucia Domșa. Potrivit ultimelor date financiare disponibile, compania a avut, în 2019, o cifră de afaceri de peste 113 mii euro, un profit net de aproximativ 43 mii euro și 3 angajați.

Soții Domșa mai au și firma DDL Studio, al cărei obiect de activitate este activități de arhitectură. În ultimii zece ani, DDL Studio a avut zero cifră de afaceri, zero profit și zero angajați. Firma este considerată inactivă.

Din 2017, Dan Domșa este vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania.

La fel ca și alți colegi, arhitectul Dan Domșa este implicat în diverse proiecte de construcții, care ajung la dezbatere și aprobare în Comisia de Urbanism din Consiliul Județean sau Comisia de Urbanism din Primăria Cluj-Napoca. De exemplu, în 2019 a fost arhitect urbanist pentru proiectul de construire a unei biserici penticostale în Huedin.

Într-un articol anterior, v-am arătat cum sunt aleși membrii Comisiei de Urbanism.

„Desemnarea membrilor Comisiei se face pe baza unor recomandări ale instituţiilor profesionale (Ordinul Arhitecților din România, Comisia de Monumente, Registrul Urbaniștilor, școli de arhitectură etc). Primăria trimite solicitări la diverse instituţii, care își desemnează unul sau doi candidați sau chiar mai mulți. Este cam anevoios pentru că este o activitate care nu se plătește, care îți ia destul de mult timp, dar depinde cât ești de interesat de ceea ce se întâmplă din punct de vedere urbanistic în oraș. Este foarte mult de muncă, trebuie să fii foarte atent, foarte responsabil și să ai capacitatea de a sintetiza”, a explicat Ligia Subțirică, fost arhitect șef al municipiului și actual membru al Comisiei de Urbanism.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *