In vizor

Averile din urbanism: Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, e din 2013 „sărac și cinstit”

Scris de 428

Urbanismul reprezintă o avere la Cluj. Pe construirea de blocuri și case, de blocuri între case, se fac averi colosale. În orașul și în județul ”smart”, dezvoltatorii, înainte de a-și înălța imperiile imobiliare, trebuie să obțină mai întâi aprobări de la Comisiile de Urbanism. Este interesant ce avere au făcut sau dețin cei care au în pixul lor puterea de a aproba sau respinge proiecte de zeci de milioane de euro.

Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj, este membru și în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Pe site-ul ANI și pe cel al Consiliului Județean Cluj  sunt disponibile declarațiile sale de avere din 2013 până în 2020. Să vedem cum a evoluat averea arhitectului Claudiu Salanță în ultimii 7 ani:

2013

Potrivit declarației sale de avere din anul 2013, Claudiu Salanță deținea un teren intravilan în municipiul Cluj-Napoca, dobândit prin moștenire în anul 2013, un apartament în Cluj-Napoca, cu o suprafață de 49 mp, moștenit în același an (în cotă-parte). Moștenise și un autoturism Opel, fabricat în anul 2004.

Arhitectul deținea monede și metale prețioase în valoare de 10 000 de euro, bijuterii și obiecte de artă în valoare de 25 000 de lei.

Salanță acumulase 17 000 de euro economii personale.

În calitate de arhitect la S.C. PROMOTER I.P.P. Cluj-Napoca, obținuse în 2012 un venit anual de 30 540 lei, iar ca arhitect la S.C. INTER PROIECT Cluj-Napoca, 2 0004 lei.

Arhitectul șef al județului era, conform declarației sale de interese din 2013, membru în Consiliul Director al Asociației culturale Pro Armenopolis din municipiul Gherla, membru al Ordinului Arhitecților din România, în Registrul Urbaniștilor din România, în Asociația Profesională a Urbaniștilor din România și în Sindicatul Liber Transilvania.

2014

În 2014, arhitectul șef al județului deținea aceleași moșteniri și obiecte de valoare.

Economiile personale numai i s-au diminuat, ajungând la 14 000 de euro. Poate, pentru că veniturile i-au scăzut, cu toate că a avut mai multe surse de câștig.

Salanță a obținut următoarele venituri anuale: 4 088 lei, în calitate de arhitect la S.C. PROMOTER I.P.P. Cluj-Napoca, 280 lei ca arhitect la S.C. INTER PROIECT Cluj-Napoca, 313 lei în calitate de consilier asistent la Primăria Chinteni, 5 206 lei ca arhitect șef al județului.

A mai primit de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială o indemnizație de creștere a copilului de 14 848 lei și alocație de stat 2000 de lei.

Declarația sa de interese a rămas identică cu cea din 2013.

2015

Și în 2015 regăsim în declarația de avere a arhitectului șef al județului aceleași bunuri moștenite și obiecte de valoare.

Economiile personale au scăzut din nou, Salanță mai având doar 12 500 de euro, în ciuda faptului că veniturile i-au crescut, obținând, de la Consiliul Județean Cluj, un salariu anual de 50 168 lei.

De la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, a primit un stimulent de reinserție de 6 000 de lei și alocație de stat pentru copil – 2 400 de lei.

Declarația sa de interese a rămas neschimbată.

2016

În 2016, regăsim în declarația de avere a lui Claudiu Salanță aceleași moșteniri.

Valoarea estimată a monedelor, metalelor prețioase, bijuteriilor și obiectelor de artă deținute s-a diminuat la mai puțin de 10 000 de euro.

Arhitectul șef nu a mai umblat la economiile personale, care au rămas 12 500 de euro.

De la Consiliul Județean Cluj a încasat un venit anual de 61 072 lei.

De la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a primit o alocație de stat, stimulent cf. OUG 111/2010, în valoare de 1 750 lei.

În declarația sa de interese a mai apărut o calitate de membru în cadrul Asociației Arhitecților-Șefi de Județ.

2017

În 2017, Claudiu Salanță deținea aceleași moșteniri, obiecte de valoare și economii personale.

De la Consiliul Județean a încasat un venit anual de 70 569 lei.

De la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a primit o alocație de stat de 1 008 lei.

Declarația sa de interese a rămas neschimbată.

2018

Proprietățile deținute au rămas aceleași, obiectele de valoare și-au păstrat valoarea neschimbată, la fel economiile – 12 500 de euro.

Drepturile salariale de la Consiliul Județean Cluj au crescut la 102 981 de lei anual.

Salanță a mai primit o indemnizație de 91 de lei din partea municipiului Cluj-Napoca, în calitate de membru într-o comisie de concurs.

A câștigat, ca lector de urbanism, 1100 de lei de la Fundația Centrul de Analiză, Management și Politici Publice, Cluj-Napoca.

A primit și o alocație de stat de 1008 lei de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

2019

Arhitectul șef avea în 2019 aceleași proprietăți moștenite și obiecte prețioase.

Pe lângă economiile în euro (12 500), rămase neatinse, a mai economisit 10 000 de lei.

De la Consiliul Județean Cluj, a încasat un venit anual de 107 090 lei.

De la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a primit o alocație de stat de 1008 lei.

2020

Proprietățile lui Salanță au rămas, și în anul 2020, aceleași moșteniri. Și valoarea obiectelor de valoare a rămas neschimbată.

Economiile sale însă au crescut. Salanță avea 12 500 de euro, 25 000 de lei și 2 500 de euro în contul curent deschis în 2019 la BT.

A obținut, ca arhitect șef al județului, un venit anual de 117 189 lei, iar ca lector workshop proiect ”Integrated Urban Development in Ukraine”, suma de 4 816 euro, de la Deutschen Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit, Bonn, Germania.

De la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a primit o alocație de stat pentru copil de 1800 de lei.

Așadar, din declarațiile sale de avere din ultimii 7 ani reiese că arhitectul șef al județului a fost „sărac și cinstit”. Nu a acumulat nici proprietăți imobiliare, nu și-a cumpărat nici mașini de lux, nici obiecte, nu a strâns sute de mii de euro în conturi. De la numirea sa în funcție, din anul 2013, a acumulat, conform declarațiilor de avere, mai mult experiență. Și salariul i-a crescut substanțial.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 9 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 13 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE