In vizor

Cel mai asfaltat drum din județul Cluj, DJ 107 M Luna de Sus-Băișoara-Surduc, va fi modernizat. Lucrările costă 63,5 milioane de lei

Epopea drumului județean DJ 107 M Luna de Sus-Băișoara-Surduc se află în fața unui nou capitol. Consiliul Județean Cluj a scos din nou la licitație lucrările de modernizare a acestui drum. DJ 107 M este un drum care a înghițit deja sume importante de bani, acum urmează să fie modernizat, iar valoarea contractului este de 63.558.431 de lei.

Un proiect dn fonduri europene demarat încă din 2017 și care s-a dovedit a fi un eșec în special din cauza firmei KIAT, cea care a câștigat licitația de execuție.

Drumul județean DJ 107 M, cu originea în drumul național DN1 (E60) în localitatea Luna de Sus, are o lungime totală de 42,00 km. Sectorul începe din drumul național DN1 (E 60) în zona localității Luna de Sus și străbate localitățile Luna de Sus, Vlaha, Săvădisla, Lita, Liteni, Săcel, Băișoara, Iara, Surduc.

Durata de executie a contractului este de 18 luni, de la data emiterii ordinului de începere, respectiv 2 luni actualizarea Proiectului Tehnic și a documentațiilor suport inclusiv autorizarea (daca va fi cazul) și 16 luni execuția lucrarilor,

Acest drum a fost plin de gropi și ocolit de șoferi mult timp, tot așteptând ca firma Kiat să se mobilizeze și să demareze lucrările de modernizare. Când în sfârșit au început să lucreze pe acest drum, lucrările au fost atât de proaste încât au trebuit refăcute de către Consiliul Județean. De altfel, acest drum a tot fost asfaltat și reparat atât în 2019 cât și în 2020, însă lucrările au cedat de fiecare dată.

”Tocmai pentru că lucrările derulate pe acest drum nu au îndeplinit cerințele de calitate, Consiliul Județean a reziliat contractul cu societatea care le-a executat, nu le-a recepționat și, în mod evident, nu le-a decontat. De altfel, se află în plină derulare un proces cu acea societate. După cum am mai afirmat, cei care au greșit, vor plăti, asta solicităm noi în instanță. În ceea ce privește lucrările derulate acum, acestea sunt supravegheate de diriginții de șantier și responsabilii din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat a Consiliului Județean. Oricum, rămâne valabil faptul că lucrările nu vor fi decontate decât dacă vor fi pe deplin conforme cu legislația și normativele în vigoare și cu prevederile din contractele semnate”, erau explicațiile oferite de Consiliul Județean anul trecut.

Povestea unul contract eșuat și a unui drum ce a ajuns să fie reparat de trei ori într-un singur an

În anul 2011 a fost încheiat între Județul Cluj și ASOCIEREA SC KIAT GROUP CONSTRUCT SRL, SC TEHNIC-ASIST SRL și SC DAMAR CONSULT SRL, Contractul Subsecvent pentru Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din Județul Cluj pentru perioada 2011-2015 – LOT II – DJ 707 M Luna de Sus – Băișoara – Buru -lim. Jud. Alba, km 0+000 – km 42+000.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 08.05.2018, în cadrul căruia s-a solicitat executantului începerea lucrărilor de execuție doar pentru categoriile de lucrări rămase neschimbate care se regăsesc în oferta financiară aferentă procedurii de licitație. Proiectul tehnic întocmit de către Asociere, în anul 2016 a făcut obiectul unei expertizări (solicitata de către Consiliul Județean Cluj), necesară ca urmare a modificărilor survenite asupra unor STAS-uri și Normative în vigoare, fiind efectuate modificări pentru anumite categorii de lucrări și materiale fata de cele cuprinse în DALI din anul 2010, dar și datorita situației existente din teren.

Începând cu data de 14.03.2019 s-a dispus reluarea lucrărilor pentru DJ 707M. După reluarea lucrărilor de către firma SC KIAT Construct SRL, urmărirea lucrărilor s-a efectuat de către Dirigintele de șantier. Ca urmare a celor constatate în teren, dirigintele de șantier a întocmit o informare asupra situației reale pe drumul județean DJ 707M la data de 23.08.2019, din punct de vedere tehnic. Au fost întocmite note de constatare și Referate în cadrul cărora a fost consemnata situația de fapt prezenta pe șantier. Autoritatea Contractanta a transmis executantului Notificarea de punere în întârziere prin care s-a comunicat ” … dacă in termen de 10 zile de la data comunicării prezentei și după împlinirea termenului de preaviz de 30 de zile mai sus indicat, nu înțeleg să îndeplinească obligațiile asumate se va dispune rezilierea contractului și evacuarea din șantier”.

Având în vedere faptul că termenul de preaviz de 40 de zile stabilit pentru recuperarea întârzierilor constatate, a expirat fără a se vedea o îmbunătățire/optimizare a situației din teren, s-a întocmit Nota de fundamentare pentru rezilierea contractului, respectiv, Notificarea de reziliere care s-a comunicat SC KIAT Construct SRL Ulterior Consiliul Județean Cluj a contractat realizarea unei Expertize asupra proiectului care a stat la baza execuției lucrărilor, expertizarea tehnică a lucrărilor executate precum și a lucrărilor rămase de executat conform Proiectului Tehnic (PT) licitat. În luna august 2020 a fost predat autorității contractante Raportul de expertiza pentru DJ 707M, însoțit de Studii topografice, Studii Geotehnic etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *