Editorial

Avem o propunere de decoraţie de merit: Conflictual şi mitocan

Scris de 692

Avem voluptatea conflictului: îl cultivăm și îl savurăm. Societatea noastră a fost dintotdeauna parcă ruptă-n două. Evenimentele din ultimii ani, cu ajutorul neprecupețit al mass şi social media, doar au adâncit falia și au făcut-o nevindecabilă.

Oricât de mic ar fi grupul (bula socială), „dialogul” se poartă numai de pe poziții antagonice, din spatele „zidurilor” (mamele fiind principalele beneficiare ale argumentației). Societatea românească are un apetit conflictual de nesăturat, de nepotolit. Hrană pentru ne-minte, ne-omenie şi maculatură…

Clivajul este net. Suntem ceea ce suntem în funcție dinspre ce parte vine înjurătura.

Putem fi „democraţi”, ori „reacţionari”. „Vaccinişti şi botniţari”, „slugile ocultei mondiale”, „sorosişti de-ai lui bilgheiţ”, ori „idioţi utili”, „putinişti”, „îndoctrinaţi”, „bigoţi”, „ţărănoi needucaţi”.

Păi, ori suntem „nostalgici” (comunişti), ori suntem „pro” (capitalişti). Ori „filo”, ori „anti”. „PUIE MSD”, sau „PUIE MNL”. Corecţi politic, ori fascişti, maoiști, staliniști, legionari. Ecologiști ori vânduții mafiei lemnului.

Diferența dintre „stânga” și „dreapta” este o linie atâta de subţire, încât basculează rapid, interlocutorul intrând rapid în categoria celor care vor fi daţi în vileag.

În mod clar mi-au scăpat multe poziții din acest „Nomenclator de opoziţii” – fiecare îl poate completa după bunul plac sau fantezie. Eu am înșirat doar câteva dintre faliile ideologice, de atitudine și de orientare.

Mai gravă este însă falia comportamentală.

Parcă putem vorbi despre două societăți (culturi?) româneşti: una a mitocăniei şi una a decenţei (există și decență în România, fiecare dintre cei care mă ascultă au măcar o imagine a acesteia în minte – nu aș vrea să o alterez cu propriile-mi opinii şi/sau opțiuni).

Partea proastă cu mitocănia este că a devenit un merit în România.

Este gustată, afișată, etalată, revărsată, deversată pe toate canalele mass şi social media: produce audiență, glorie şi bani. În plus, față de ceea ce se arată ca fiind etalon de reușită în viață, nu există post de televiziune care să nu aibă pe statul de plată cel puțin un mitocan de serviciu.

Că e e one-man show, că e invitatul de serviciu, că e excepţionalul „analist”, nu contează, sunt convins că toţi aceştia, în viaţa lor de toate zilele, sunt niște oameni delicaţi şi simţitori la „naturelul” lor. Care, după ce scot ceea ce scot pe gură în direct, se duc acasă la propriii părinți, sau la soție sau soț, și/sau propriii copii – să le spună gingășenii.

Să presupunem că mitocănia de la serviciu este doar o meserie, un rol până la urmă – o cerință a condițiilor de necesitate create de către mitocănia nativă. Din care s-a născut mitocănia ca vocaţie. De a ajuns bădărănia un semn de vitalitate intelectuală și politică.

Extazul mesajului emis către populație nu se mai poate obține decât prin trivialitatea cât mai groasă şi mai viscerală.

Căci este clar că atât cocalarul intelectual, cât și cel politic transcend delimitările ideologice: ca la ușa cortului se vorbește atât pe „limba democrată”, cât şi pe cea „reacţionară”.

Atât de „merituoasă” a ajuns mitocănia în România încât mă mir că nu s-a gândit nimeni s-o transforme în decorație.

Am găsi preşedinţi care să acorde şi astfel de „cocoraţii”.

Şi că tot vorbeam despre starea de „conflict” şi despre cea de „merit”, cum zilele trecute (pe 25 martie) s-au împlinit 200 de ani de atestare „poliţienească”, aş vrea să vă dau un exemplu despre cum o situaţie conflictuală a dat naştere unui regulament organic. Pe merit.

Sătul să mai plătească pentru crailâcurile mai tânărului C.A. Rosetti, domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a emis o „Condică Poliţienească”, document prin care a reglementat atribuţiile şi organizarea primei structuri centralizate cu activităţi poliţieneşti („Înalta” şi „obişnuita” poliţie). Şi, pentru a se arăta cine-i domn şi cine slujbaş, s-a reglementat tonsura standard a viitorilor poliţişti.

Rosetti, obişnuit să chefuiască din greu pe banii domnitorului, a avut neplăcuta surpriză ca, într-o zi, exact când nu pentru băutură, taraf şi femei îi trebuiau banii, să fie refuzat la plata datoriilor. Refuzul era un moft al domnitorului, dar a fost tratat cu frustrare.

Printre obligaţiile de serviciu ale lui Rosetti era şi aceea de a însoţi călare caleaşca domnitorului.

Pentru a atrage atenţia acestuia, personajul şi-a decupat fundul pantalonilor. Călărind fără nimic pe dedesubt, de câte ori îl sălta calul în şa, îşi prezenta dosul simandicoasei feţe…

A doua zi, Ghica l-a numit şeful poliţiei la Galaţi. Şi cum trebuia să-l şi usture avansarea, proaspătului avansat i s-a ordonat să se radă pe cap. Conform regulament…

Bun, şi ce învăţăminte să tragem din toate poveştile acestea? Că la noi, la România, este bine să-ţi arăţi fundul şefului pentru a fi avansat?

Apoi ras, tuns şi frezat?

 

(scris pentru strictsecret.ro)ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  De ziua luptei împotriva consumului de droguri, Bode s-a trezit de pe bancheta din spate: ”Drogurile distrug vieţi. Am solicitat tuturor structurilor mai multă implicare”
 • Acum 2 hours In vizor
  33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor românilor se duc pe pensiile și salariile lor nesimțite. Drumuri, nu. Spitale, nu. Educație, nu. Doar hoție și angajări pe pile și relații
 • Acum 1 day PubliNews
  Mercedes-Benz întreabă #whaTIFF și creează scenariul sustenabil al anului 2039
 • Acum 2 days Justitie
  Fosta iubită a rapper-ului Mob Trap rupe tăcerea. Cum a ajuns tânăra să ceară ajutorul polițiștilor după ce cântărețul a amenințat-o cu moartea
 • Acum 2 days Vocea ta
  Nu au auzit de GDPR! O întreprindere publică cu acționar majoritar Consiliul Local Huedin a publicat pe site datele personale ale tuturor acționarilor
 • Acum 2 days In vizor
  Calitatea vieții, tot mai scumpă la Cluj! „Inflația” prețurilor apartamentelor a depășit creșterile salariului mediu real
 • Acum 2 days Sport
  Chipciu rămâne la Cluj: a semnat cu rivala Universitatea!
 • Acum 2 days De cartier
  În sfârșit, un șantier pe care se muncește! La podul Porțelanului, așteptat de ani de zile, lucrările avansează zi de zi
 • Acum 2 days Cooltura
  Teatrul Național Cluj a reușit să îl upgradeze pe Caragiale cu o nouă „Scrisoare pierdută” actuală, muzicală, smart
 • Acum 2 days Justitie
  RECIDIVISTUL Mobi Trap fusese chemat la politie pentru ordinul de protectie pe care l-a cerut fosta lui iubita! Huliganul a fost condamnat si pentru talharie in Bucuresti!
 • Acum 2 days Eveniment
  A murit Leluț Vasilescu, membru al trupei Compact
 • Acum 2 days Politica
  Un fel de: ”Guvernul a anunțat că nu sunt motive de creștere a prețurilor, de aceea ele vor crește fără motiv” – Premierul Ciucă, despre creșterea prețurilor: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”
 • Acum 3 days General
  Vasile Goja, judecător în cadrul Secției Penale a instanței de apel clujene, a solicitat eliberarea din funcţia de magistrat prin pensionare
Citește și...
UMILĂ OPINIE Editorial

Burlescul fotbalului românesc

Adică despre grotescul situaţiei de a face sport cu cocalari, bişniţari şi săgeţi cu muci […]

Recomandările redacției
TOP CITITE