Plantele din mediul natural inconjurator reprezenta alternative eficiente la creme si unguente antiseptice si antiinflamatoare standard, putand fi folosite in cazul accidentelor care au loc atunci cand suntem acasa sau departe de centre de tratament spitalicesc.
Vindecarea vanatailor
Vanataile sau echimozele sunt pete de marimi si culori variate, cauzate de sangele care, in urma unei contuzii, se scurge din vasele de sange deteriorate, care se afla chiar sub piele. Vindecarea sau resorbtia (dispersia sangelui) poate dura si doua saptamani.
Arnica si tataneasa pot amandoua sa accelereze acest proces de vindecare. Inmuiati o bucata de panza intr-o solutie preparata cu o lingurita de tinctura de arnica la 500 ml apa calda si aplicati aceasta compresa pe vanataile proaspete. Inlocuiti compresa cu una noua si calda, atunci cand prima s-a racit, si repetati acest procedeu cat de mult puteti, timp de cateva ore sau pana cand durerea cedeaza.
O alta varianta de tratament este sa aplicati crema de arnica, tataneasa sau ulei in care s-a macerat tataneasa la fiecare cateva ore, sau, daca aveti in gradina tataneasa proaspata, macinati o mana de plante proaspete cu mixerul si folositi preparatul ca si o cataplasma intinsa pe un bandaj.
Vindecarea taieturilor si juliturilor
Taieturile usoare si juliturile necesita de cele mai multe ori numai o spalare cu apa calduta pentru a curata de impuritati rana, apoi o lotiune sau o crema de plante care sa opreasca sangerarea, sa grabeasca cicatrizarea si sa previna aparitia unei infectii. Spalati ranile intotdeauna de la mijloc spre margine, astfel incat mizeria sa fie indepartata din rana. Infuzia de galbenele este o lotiune antiseptica foarte eficienta.
Pentru a opri sangerarea, inmuiati un tampon de vata intr-o ceasca de apa calda, in care ati pus o lingurita de tinctura de traista-ciobanului, si presati pe rana cateva minute. Aplicati putina crema de galbenele sau crema de arbore de ceai ca antiseptic si acoperiti cu un plasture si lasati astfel cel putin trei ore. Acest procedeu aduce de obicei aschia la suprafata pielii, de unde poate fi indepartata cu usurinta. Pentru julituri usoare, dupa ce ati curata rana, intindeti peste ea seva proaspata a unei frunze de Aloe vera.
Extragerea aschiilor
De obicei este usor sa extragem aschii folosind un ac sterilizat si o penseta, dar atunci cand aschiile au intrat mai adanc sub piele, va pot fi de folos unguente extractive facute din plante. Aplicati unguent de ulm rosu sau de rocoina direct.
Vindecarea arsurilor
Cumparati-va o planta de Aloe vera – rupeti pur si simplu o frunza, taiati-o si aplicati seva care se scurge din ea pe arsurile usoare, arsurile cauzate de lichide clocotite sau aburi, arsuri solare sau julituri.
Trusa naturista de prim ajutor pentru afectiuni minore
Pe langa obisnuitele pansamente si preparate, trusa naturista de prim ajutor poate sa includa si produse familiare din bucatarie sau din mediul natural, precum ceaiul indian impotriva diareei, usturoi proaspat pentru bataturi, miere pentru indepartarea puroiului din rani si ghimbir proaspat pentru greata sau frisoane.
Cand mergeti in excursii sau concedii mai puneti in bagajul dvs. urmatoarele produse pentru afectiuni minore ce pot aparea pe parcursul sejurului:
– 5 ml ulei de lavanda in 20 ml ulei in care s-a macerat sunatoare, totul intr-o sticluta de 25 ml, ca un tratament calmant pentru arsurile solare;
– 5 ml ulei de roinita in 20 ml ulei de migdale, totul intr-o sticluta de 25 ml, ca substanta pentru indepartarea insectelor;
– o sticluta de 50 ml care contine cantitati egale de tinctura de sunatoare si tinctura de galbenele – diluati in apa pentru a curata taieturi, julituri si intepaturi de insecte;
– crema de arnica pentru vanatai, contuzii;
– o sticluta de 50 ml tinctura de cretusca pentru tulburari stomacale – luati in doze de 5 ml;
– pliculete de ceai negru sau ceai indian pentru tratarea diareei sau a mahmurelii;
– ghimbir cristalizat pentru a-l mesteca in cazul raului de masina, al raului de miscare;
– tablete de ginseng siberian impotriva starilor de diferenta de fus orar.
.ro
Foto: http://www.grpharmaa.net/