Editorial

Autorităţile, cu două viteze: încet şi foarte încet

Scris de 50

Scriam săptămânile trecute că valul trei al pandemiei Covid ne va prinde nepregătiţi şi cu mulţi români care nu respectă restrictiile şi-l vom încasa direct în faţă. Ceea ce, din nefericire, s-a şi întâmplat. Astăzi, duminică, 4 aprilie, a fost stabilit un nou record de pacienţi la ATI, 1.456, spitalele sunt aproape pline iar personalul medical, epuizat. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, publică poze pe facebook cu cârduri de ambulanţe care aşteaptă să intre în spitale cu pacienţi Covid şi face conferinţe de presă, în speranţa că-i va sensibiliza pe oameni să respecte restricţiile pentru a limita proporţiile dezastrului.

Acest lucru se întâmplă bineînţeles după ce acelaşi ministru a fost surprins fără mască, într-un moment de neglijenţă, chiar în clădirea parlamentului. Şi la fel ca şi el, tot fără mască a fost surprinsă şi Raluca Turcan, ministrul Muncii, care ulterior a vrut să ne arate cât spirit civic are şi a cerut chiar ea să fie amendată. Populism ieftin. Nu amenzile respective sunt neapărat problema, ci faptul că demnitarii noştrii trebuie să fie un exemplu prin propriul comportament pentru cetăţeni în acest timp.

În ultimele săptămâni oamenii au mai putut remarca ceva la autorităţile noastre, şi în special la cele din Ministerul Afacerilor Interne, responsabile cu ordinea publică şi şancţionarea celor care încalcă legea. O inexplicabilă lentoare în reacţia faţă de protestatarii care sfidau legea şi pe românii corecţi şi responsabili. Prima ezitare au avut-o “oamenii legii” în momentul în care unii sindicalişti de la metrou au ocupat abuziv şinele de metrou şi au bulversat transportul în ditamai capitala ţării, iar jandarmii nu i-au deranjat nici măcar cu o floare.

Apoi, la protestele împotriva restricţiilor, alte sfidări şi altă bătaie de joc la adresa autorităţilor noastre. Nimeni nu purta mască, deşi era obligatoriu prin lege, unele grupuri erau mult mai numeroase decât maximul de persoane permis, adică 100, iar despre ora limită de intrare în casă, nu mai are rost să mai vorbim. Ba, mai mult, unii golănaşi cu sângele înfierbântat şi-au permis chiar să atace forţele de ordine cu bucăţi din asfalt şi trotuare.  

Jandarmii au anunţat că au dat amenzi, dar este evident că numărul amenzilor a fost considerabil mai mic decât numărul celor care nu au respectat legea în acele zile. Au fost însă unele reacţii venite din partea unor români care au impresionat o ţară întreagă. L-aţi văzut pe domnul de la Constanţa, care a strigat de la geam: “Tata a murit acum două zile de Covid şi voi protestaţi?”? Ţi se cam face pielea de găină…Şi au mai fost şi alţii care au luat atitudine, e adevărat, mai mulţi pe facebook, că acolo sunt mai mulţi viteji decât în viaţa reală.

Am observant că în acest weekend au fost mult mai puţini protestatari în stradă la mitingurile împotriva restricţiilor, decât săptămâna trecută. Câteva sute în Bucureşti şi cîteva zeci în oraşe mari precum Cluj-Napoca şi Iaşi. Important de precizat este faptul că, la Iaşi, în fruntea “numerosului” grup de circa 20 de persoane a stat chiar senatoarea Diana Şoşoacă. Doua ar putea fi explicaţiile pentru prezenţa redusă la protestele “jos masca”, fie le-a venit mintea la cap acestor zvăpăiaţi, fie frigul şi ploaia, mult mai eficiente decât autorităţile noastre, au făcut diferenţa.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 3 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 5 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 5 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 6 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 7 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 8 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 8 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 10 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 22 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 23 hours FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE