In vizor

Ministrul Sănătății: Unele operații ar putea fi amânate. Forțele vor fi concentrate pe îngrijirea pacienților cu COVID

Scris de 139

Ministrul Sănătății a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre evoluția pandemiei în România. Voiculescu a subliniat că astăzi s-au înregistrat cel mai mare număr de pacienți cu Covid internați în spitale (13.714), dar și cel mai mare număr de pacienți internați în secțiile ATI (1.456). În acest context, a transmis prioritățile ministerului pentru perioada următoare: suplimentarea numărului de paturi la terapie intensivă, reducerea presiunii pe unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, unde adesea sunt internați pacienți cu Covid-19, dar și concentrarea forțelor pe îngrijirea pacienților cu Covid.

De asemea, Ministrul a Ministrul Sănătății a anunțat că unele operații ar putea fi amânate pentru că personalul medical se va concentra în perioada următoare pe tratarea pacienților cu Covid-19.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății potrivit biziday.ro

Avem azi două noi recorduri: cel mai mare număr de pacienți internați cu Covid-19 (13.714), dar și cel mai mare număr de pacienți internați la terapie intensivă (1.456). Cred că va fi nevoie de un efort personal al fiecăruia, ca să vedem o ieșire din pandemie.
Prioritatea 0 este salvarea de vieți și limitarea la minimum a deceselor evitabile.

Acest val trei nu ar trebui judecat doar după cifrele din fiecare zi, ci vine peste valurile anterioare care au lăsat pacienți în secțiile ATI. Valul trei vine cu noi pacienți care suplimentează număr de internări. Vedem și o creștere a ratei de transmitere a virusului. Mai pe românește, vedem familii întregi care vin infectate la spital, la câteva zile după confirmarea unui membru. Se observă scăderea vârstei medii a pacienților și creșterea celor internați fără alte comorbidități. Dacă la începutul pandemiei știam că virusul face rău oamenilor bolnavi. Acum vedem că și persoane sănătoase ajung să dezvolte cazuri grave.

Avem 167 de copii internați, din care 16 la ATI, iar doi intubați. Din totalul cazurilor critice, mai mult de o treime sunt intubați.

Aș vrea să subliniez că transportul pacientului critic pe distanțe mari este riscant. E o soluție unde nu sunt alternative. E important să folosim la maximum resursele materiale și personalul. Prioritățile:
– ne-am îndreptat către spitale la care nu voiam să apelăm, la spitale de boli cronice, Institutul Oncologic, Spitalul Fundeni, Spitalul Colentina, Gerota, Colțea, pentru suplimentarea paturilor. Am instalat unități mobile, cum sunt cele de la Nasta, Babeș, și adăugarea de 45 de paturi ATI la Spitalul Pantelimon.

De mâine vom avea 12 paturi în plus la Victor Babeș în București.

– regândirea și optimizarea fluxurilor medicale. Urmărim reducerea presiuni pe UPU, unde rămân pentru mai mult decât trebuie pacienții cu Covid. Vom lărgi centrele de evaluare pentru pacienții fără forme severe. De asemenea, redirecționarea urgențelor de patologie non-Covid către alte spitale care nu au oferit servicii de urgență. Acele numite spitale de cronici. Solicităm o implicare mai puternică a rețelelor de Spitale MAI, SRI, MApN, Transporturi.

– concentrarea forțelor pe îngrijirea pacienților cu Covid-19. Ar putea însemna amânarea unor operații elective, sau că anumite secții/spitale vor fi concentrate către pacienților cu Covid-19. Asta vine cu un cost care ține de cei care deja au avut de suferit în această pandemie. Avem o grijă deosebită și pentru pacienții non-Covid, pentru care am reglementat fluxuri de îngrijire separată. Solicitarea către toate spitalele este de a contribui masiv pentru a gestiona acest ultim val care pune o astfel de presiune asupra sistemului medical.

Sistemul medical nu poate duce pe umerii săi singur povara pandemiei. Limitele nu țin doar de investiții, cât de resursa umană. Nu putem trage infinit de aceeași oameni. Avem nevoie să evitați aglomerările, să purtați masca, să nu ieșim din casă dacă nu avem de ce, să ne spălăm mâinile și să ne vaccinăm.

Am cerut CNCAV accelerarea ritmului de vaccinare. Vom avea, în perioada viitoare, destule vaccinuri pentru toți. Prin respectarea măsurilor de siguranță pentru vaccinare. Dacă ne vaccinăm, vom vedea într-o lună două un număr semnificativ de oameni care au trecut prin boală sau care s-au vaccinat. Vom vedea probabil ultimul val pentru care se impun restricții.

Perioada dintre Paștele Catolic și cel Ortodox va fi probabil proba unei generații. În perioada următoare, vom vedea cât de solidari și responsabili putem fi.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 9 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 17 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 20 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE