Focus

Aurel Bizo, unul dintre pionierii nefrologiei pediatrice a încetat din viață

Scris de 1,377

Medicul pediatru Aurel Bizo, după zeci de ani de carieră în care a salvat nenumărate vieți și a devenit un al doilea tată pentru copiii care suferă de insuficiență renală, a încetat din viață la vârsta de 62 de ani. 

Aurel Bizo a tratat nenumărați copii care sufereau de insuficiență renală. Le-a oferit  o a doua viață. 
În anul 1992, după ce un băiețel de doar 10 ani s-a stins în brațele medicului din cauza insuficienței renale, doctorul a decis să se specializeze și în nefrologie. Astfel, a început o luptă cu o boală nemiloasă. S-a luptat să aducă aparatură performantă la spitalul din Cluj-Napoca și cu ajutorul Crucii Roșii din Italia, în anul 1994 a reușit să deschidă cel de-al doilea Centru de Dializă pediatrică din țară. 
Un an mai târziu, medicul Aurel Bizoa a intrat în echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca. Astfel a început să pregătească copii pentru transplant de rinichi și să le monitorizeze evoluția. Din anul 1995 și până în present, peste 130 de copii au primit un rinichi sănătos trecând prin mâinile grijulii ale doctorului. 

„Nu mă consider un salvator. Mă consider un doctor care îşi face meseria. Care – atâta câtă pricepere şi resurse are – contribuie la salvarea unei vieţi”, a declarat conf. univ.dr. Aurel Bizo pentru Digi24 în urmă cu doi ani. 

În anul 2008, medicul a pus pe picioare şi singurul centru de toxicologie din Transilvania, care deserveşte 10 judeţe.
Trecerea în neființă a medicului pediatru a fost un șoc pentru toți cei care au intrat în contact cu el, de la pacienți, până la colaboratori. 

„A murit doctorul Bizo! Simt un gol în inimă. Copiii dependenți de dializă din familia Asociației pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru l-au numit pe acest medic care a iubit enorm copiii, Tata Bizo. Omul acesta a stat mii de ore la căpătâiul unor copii cu boală cronică de rinichi în încercarea de a le salva viața. Primele tabere pentru acești bolnavi de care m-am atașat acum 15 ani le-am organizat împreună cu acest medic. Sunt profund îndurerat de moartea lui. Transmit familiei îndoliate, compasiunea mea sinceră și regretul împărtășit de cei peste 100 de copii și tineri din Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru îndurerați de dispariția lui prematură. Domnule doctor, vă așteaptă în Cer mai mulți îngeri: Delia, Gheorghiță, Ligia, Adi Taloș, Iulian, Adina Fiț, Daniela Liteanu și mult prea mulți alții. Drum bun spre Lumină!” a scris deputatul Emanuel  Ungureanu pe pagina unei rețele de socializare. ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 4 hours Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 4 hours Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 9 hours Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
 • Acum 22 hours Politica
  Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. Astfel de declarații nu corespund standardelor europene”
 • Acum 1 day Reportaj
  INTERVIU – Claudiu Olenici, președintele Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „E și rușine pentru un oraș care se compară cu Barcelona și mâine poate și cu New York, să aibă dejecții pe râul care trece prin mijlocul Grădinii Botanice!”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu: Nu sunt un mare fan al reducerii TVA, trebuie să definim produse strategice la care să plafonăm prețul
 • Acum 1 day Justitie
  Evazioniștii de la Cridov au toate șansele să revină în forță, după ce Tribunalul Cluj a ridicat sechestrul pentru peste 2 milioane de lei
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  1,3 MILIOANE EURO profit pentru Telenav Software Cluj-Napoca, cel mai mare profit din istoria firmei
 • Acum 1 day Justitie
  Soții Cătinean de la Gherla, condamnați pentru cămătărie. Adrian Cătinean a primit închisoare cu executare
 • Acum 1 day Din oras
  Calea Someșeni este inundată după fiecare ploaie. City managerul Gheorghe Șurubaru: “Situația este complicată pentru că va trebui să facem o săpătură”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE