In vizor

Audierea femeii care a scapat din dosarul DON. DNA-ul i-a dat clasare unui personaj cheie

Judecătorul Marius Lupea, cel ce instrumentează dosarul Mită la AJOFM Cluj, a audiat-o pe Anamaria Chiciudean, femeia ce a fost scoasă de către procurorii DNA din propunerea de trimitere în judecată a inculpaților.

În martie 2016, procurorul șef al DNA Cluj, Anca Mărincean își punea parafa de verificare pe rechizitoriul în care se sugera trimiterea în judecată a lui Daniel Don, Uifălean Cristina, Moteoc Marian- cel care deja și-a recunoscut faptele și a optat pentru procedura simplificată, Apătean Vasile Dumitru, Enedy Andrei, Crișan Bodea Mărioara și Ana Maria Chiciudean, pentru care DNA Cluj a făcut mențiunea că are calitatea doar de suspectă. 

Chemată în instanță pentru a fi audiată…culmea!…ca martor…reiese din cele povestite de aceasta, sub jurământ, că e cam greu să o consideri doar suspectă în vreme ce era prezentă în acțiunile celorlalți inculpați, a beneficiat de bani de pe proiectele europene (la fel ca și ceilalți) și a continuat să activeze în cadrul AJOFM pe funcție autoritară. 

„Mi-am început activitatea în anul 2010 pe proiectele AJOFM în calitate de expert de implementare. Am lucrat în cadrul proiectului Funcţionarul electronic 1, Nokia, Centrul de tranziţie de la Job la Smart Job, Skills for Jobs şi, pentru o perioadă foarte scurtă, o lună sau 2, din câte îmi amintesc, în cadrul proiectului Mechel. La începutul activităţii mele pe proiecte, aşa cum am specificat, am fost expert pe implementare. Nu am cunoştinţă despre modalitatea în care se recrutau experţii. Am lucrat alături de colegii mei din AJOFM Cluj, sub coordonarea domnului Don, care era managerul de proiect şi directorul executiv al AJOFM. Nu eram responsabilă doar de activităţile din fişa de atribuţii, ci eram implicaţi în toate activităţile de implementare, astfel încât proiectul să-şi atingă indicatorii. Am lucrat pe bază de contract civil de prestări servicii, care avea o durată determinată de 6 luni, se făcea o lună de pauză şi era reluată activitatea” a declarat la audieri, Ana Maria Chiciudean. 

 

Recunoaștere fără efect 

Întrebată dacă a semnat contractele civile, rapoarte de activitate şi fişe pontaj ale experţilor pe proiectele Funcţionarul electronic, Nokia şi Skills for Jobs şi, în ce calitate, Chiciudean ”s-a spovedit” în instanță: 

„Pe perioada în care am avut convenţie civilă sau contract individual de muncă pe proiectele Nokia şi Skills for Jobs am semnat ca şi delegat „pentru” directorul executiv”. Toate contractele civile sau de muncă pe care le-am semnat cu „pentru” sunt încheiate cu AJOFM Cluj, reprezentantă prin Don Daniel. Semnătura mea pe convenţiile civile şi pe contractele de muncă a fost doar de pură formalitate. În ceea ce priveşte rapoartele de activitate şi fişele de pontaj depuse de către experţi, le-am semnat cu „pentru”, ca şi vizat, manager de proiect Don Daniel”. Pe proiectul Funcţionarul 1 nu-mi amintesc să fi primit vreo delegare de competenţă, iar pe Funcţionarul electronic 2. nu am lucrat” a declarat aceasta. 

La fel ca în cazul lui Răzvan Pop, turnătorul din dosarul Mită la Consiliul Județean Cluj, recunoașterea faptelor i-a oferit imunitate.

A rămas cu banii în buzunar…

Aproape 10 % din prejudiciul imputat lui Daniel Don de către DNA Cluj ca mită provenea de la angajata AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean. Și totuși a rămas cu banii în buzunar și netrimisă în judecată. 

„ (…)la solicitarea inculpatului Don Daniel i-au remis acestuia parte din veniturile obținute – au încasat o sumă extrem de ridicată, ce totalizează 13.081.678 lei (echivalentul a circa 2.900.000 euro ) ca urmare a activităților derulate în cele 10 proiecte, respectiv: Enyedi Andrei- 1.425.657 lei, Boșca Ciprian -1.551.286 lei, Neagoș Lidia -1.488.403 lei, Apătean Vasile Dumitru -1.560.541 lei, Cenan Daniel – 1.427.035 lei, Crișan Bodea Mărioara -857.914 lei, Uifălean Diana -1.264.989 lei, Moteoc Marcu -1.336.946 lei, Chiciudean Ana Maria -802.890 lei , Manea Alexandru -350.779 lei și Bucur Adina Diana – 1.015.238 lei. Probatoriul administrat atestă că, excepție făcând Neagoș Lidia Monica, logodnica inculpatului și suspecta Chiciudean Ana Maria, toate celelalte persoane mai sus nominalizate au remis inculpatului Don Daniel sume importante din cele încasate” au arătat procurorii. 

Clasare a la DNA Cluj 

Și, cum în fiecare dosar marca DNA Cluj a fost nevoie de mai multe denunțuri, în acest caz, pe lângă Dan Cenan, procurorii au șters păcatele angajatei Chiciudean, o persoană ce a efectuat fapte de corupție și care în continuare lucrează la AJOFM Cluj. 

„Se va dispune soluție de clasare în temeiul art. 16 lit. b C.p.p., față de suspecta Chiciudean Ana Maria sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 C.pen., constând în pretinderea și primirea, în calitate de coordonator al proiectului ,,Skills for jobs”, în perioada noiembrie 2014 – februarie 2015, a sumei de 2.700 lei lunar, de la inculpatul Moteoc Marcu Marian, nefiind întrunite elementele constitutive ale infracțiunii. Astfel, în denunțul formulat și în declarațiile ulterioare, inculpatul Moteoc Marcu Marian a arătat că suspecta Chiciudean Ana Maria i-a pretins plata sumei mai sus indicate, pe care a plătit-o, având în vedere că aceasta avea calitatea de coordonator al proiectului în care a activat ca expert pe termen scurt, încasând un salariu de aproximativ 3.300 lei lunar. În susținerea declarației, Moteoc Marcu Marian a prezentat un înscris tip post-it cu mențiunea olografă ,,Marius – 2.700”, arătând că scrisul aparține suspectei Chiciudean Ana Maria și că, la indicația scrisă, a ridicat din contul bancar suma de 2.700 lei, pe care i-a remis-o acestuia. Prin concluziile expertizei grafoscopice s-a stabilit că scrisul olograf a fost executat de către Chiciudean Ana Maria. Suspecta Chiciudean nu a recunoscut săvârșirea faptei, declarând că în nici un caz nu a pretins și nu a primit sume de bani de la inculpatul Moteoc sau vreo altă persoană, în perioada în care a deținut funcția de expert coordonator în cadrul proiectului ,,Skills for jobs”; aceasta a declarat că scrisul depus pe biletul predat îi aparține, suma reprezentând salariul inculpatului Moteoc aferent lunii februarie 2015, care nu îi fusese virat acestuia. Suspecta a arătat că la solicitarea inculpatului Moteoc de a-i explicita situația nevirării salariului, a notat suma care i s-ar fi cuvenit acestuia în luna februarie 2015. Explicația suspectei nu este elocventă, din analiza extrasului de cont al inculpatului Moteoc Marcu Marian rezultă că acesta a încasat în data de 13.02.2015 suma de 3.143 lei aferent proiectului Skills, astfel că apreciem sinceră susținerea inculpatului Moteoc Marcu Marian” se arată în rechizitoriu. 

În continuare, la termenele de judecată sunt audiați martori și experți ce au făcut parte din proiectele obținute de AJOFM Cluj de la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, la un an de la trimiterea lui în judecată, Daniel Don nu a fost încă audiat în ședință publică. Acest aspect este relevant și prin prisma faptului că, după ce va fi adudiat de către jduecătorul de la Tribunalul Cluj, Marius Lupea, ex-directorul AJOFM va trebui să răspundă și întrebărilor celorlalți avocați ce reprezintă restul de inculpați din dosar și, în special, viitoarelor lămuriri cerute de procurorul de sală, Meda. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *