In vizor

Iluminatul festiv de sărbători, ediția 2017, stoarce de la bugetul local 5 milioane lei. Cum ia ochii clujenilor Primăria cu aceeași strategie, an de an

În ultimii opt ani, Primăria Cluj-Napoca a cheltuit peste 12 milioane lei pentru iluminatul ornamental în timpul sărbătorilor de iarnă. Asocierea SC Elba SA- SC Neon Lighting SRL deține monopolul pentru aceste servicii. Primăria va plăti și anul acesta 5 milioane lei pentru iluminatul festiv al străzilor. Cetățenii nu au nici un cuvânt de spus în alegerea modelului de pavoazare deoarece nu are loc o consultare publică. Ca în fiecare an, municipalitatea ”învârte” suveica banilor cu firmele ei de casă.

Primăria Cluj-Napoca se pregătește să achite din nou o factură uriașă pentru instalațiile pe bază de LED-uri care vor fi montate pe cel puțin 17 kilometri în municipiu. Banii pe iluminatul ornamental de sărbători se plătesc în baza unui acord cadru încheiat in 2013, pe patru ani, cu asocierea Elba Timisoara- Neon Lighting Cluj.

Anul trecut, Primăria a cheltuit pentru decorațiunile asigurate de Asocierea SC Elba SA- SC Neon Lighting SRL suma de suma de 1.780.774.53 lei fără TVA. Anul acesta, municipalitatea a decis să organizeze o licitație pentru Piața Unirii, iar iluminatul ornamental (pentru următorii doi ani) este estimat la 5.122.447,6 lei, fără TVA.

După ce a transformat câțiva ani la rând Clujul într-un kitsch decorat din belșug cu roz, galben, verde, mov, plus nelipsitele ghirlande albastre, municipalitatea a introdus în 2015 albul cald. Anul acesta, în luna ianuarie, doi angajați din Primărie au fost trimiși pentru două zile în Frankfurt să studieze iluminatul public și să ia notițe.

Pe surse, Ziar de Cluj a aflat că transportul și cheltuielile au fost decontate numai pentru Frankfurt, dar angajații s-au plimbat și la Koln. Pe banii publici, evident. Rămâne de văzut dacă aceste călătorii vor avea ca rezultat, în decembrie, un sistem de iluminat festiv de nivel european.

În Caietul de Sarcini se arată că firmele Elba Timisoara- Neon Lighting Cluj trebuie să vină cu cel puțin trei propuneri, în fiecare an: ”Pana in data de 10 septembrie a fiecarui an, furnizorul are obligatia de a prezenta cel putin 3 variante cu propuneri pentru realizarea iluminatului ornamental festiv pentru strazile si pietele din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca si cel putin 10 variante de instalatii de iluminat ornamental festiv generale pentru alte stazi si piete din municipiul Cluj-Napoca folosind elemente decorative noi ( elemente decorative noi = sunt produsele de conceptie 100% noua, nu produse folosite in trecut) sau combinatii de elemente decorative luminoase noi cu cele existente (aflate in proprietatea municipiului Cluj Napoca)”. 

Cu toate acestea, Direcția Tehnică, Biroul de Eficiență Energetică, Iluminat Public din cadrul Primăriei a modificat permanent în ultimele 12 luni caietul de sarcini. Într-un comunicat trimis către Ziar de Cluj în luna septembrie, biroul mass-media ne anunța că a fost modificat ”pentru a corespunde cerințelor din domeniu”.

Ne întrebăm căror cerințe, din moment ce caietul de sarcini ”modificat” are aceleași specificații tehnice ca și cel anterior- aceeași Mărie care și-a schimbat pălăria să ia ochii celor care achită nota de plată pentru iluminatul festiv, adică cetățenii de rând. Specificațiile prevăd expres decorațiuni pe bază de LED-uri. Ca o bizară ”coincidență”, firma Neon Lighting este singurul furnizor din Cluj care are produse și soluții de iluminat stradal pe bază de LED-uri. O altă coincidență este faptul că soțul Oanei Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, lucrează la Neon Lighting.

În fiecare an, Emil Boc, întinde mii de beculețe în fiecare piață a orașului, plătite din buzunarul contribuabilor. În fiecare an, clujenii cotizează pentru ornamente pe care nu le-au ales și care satisfac obsesiile unor funcționari. Pe lângă toate acestea, LED-urile festive sunt sursă de poluare luminoasă și vizuală. Unii clujeni s-au săturat de ele.

”Sunt de prost gust aceste decorațiuni, haotic amplasate și nu țin cont de nici un cod de culoare. Pe aceeași stradă găsești culoare rece, culoare caldă și nu sunt aranjate cum trebuie, par trântite. Într-o oarecare măsură, sunt și sursă de poluare, fiind cu lumină albastră”, a declarat Alex P.
”Sunt oribile, majoritatea. Ar trebui să ia lecții cei care le aleg de la orașe precum Sibiu”, a afirmat și o tânără.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca nu ne-au precizat, până în acest moment, cine sunt persoanele care au făcut parte din echipa care s-a ocupat de proiectul iluminatului festiv.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *