In vizor

Au construit blocuri peste soldatii morti in Al Doilea Razboi Mondial

Mormintele ostasilor maghiari ucisi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial la Cluj continua si pe terenul vecin, unde, in urma cu cativa ani, au fost ridicate blocuri de locuinte. Proprietarul terenului, fostul secretar general al Primariei Cluj-Napoca, ar fi construit doua blocuri peste osemintele soldatilor.

Saptamana aceasta, 90 de soldati maghiari cazuti in lupte in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au fost deshumati de pe un teren ce apartine Comunitatii Evreiesti din Cluj. Bucata de pamant din care au fost dezgropate osemintele eroilor se afla in imediata apropiere a Cimitirului Nou Evreiesc, dar si in proximitatea unor blocuri construite pe strada Cometei. Conform expertilor prezenti la deshumari, reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale a Ungariei si ai Asociatiei Exploratorii Transilvaniei, gropile comune din care oasele au fost scoase se intind pana dincolo de gardul ce delimiteaza cimitirul de blocuile vecine. Adica numarul soldatilor cazuti in luptele de la Cluj si ingropati aici in graba este mai mare de 90, doar ca expertii nu au avut autorizatie sa sape si in curtea vecina, proprietate privata.

Acest cimitir se intinde pana dupa gard, unde este o alta proprietate si unde nu ne mai permitem sa sapam. Chiar in coltul acela am sapat foarte adanc si am gasit foarte multe oseminte. Erau ingropate in 5-6 straturi. Asta denota faptul ca locul de veci se extinde”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Vasarhelyi Gabor Jozsef, presedintele Asociatiei Exploratorii Transilvaniei.

Potrivit autorizatiei de construire pentru imobilele de pe strada Cometei nr. 21-23, scria Ziua de Cluj in urma cu opt ani, beneficiarii sunt Aurelia Cseh si Vasile Petre Gherman.

Vasile Gherman este fostul secretar general al Primariei clujene, de pe vremea lui Gheorghe Funar. Numirea lui in aceasta functie in 2003 a generat un scandal in administratie, prefectul de atunci atacand in instanta actul de numire emis de Funar. Apoi, Gherman a fost pus sef al Serviciului de Stare Civia. In aceasta functie a devenit celebru dupa ce a refuzat sa cunune cetateni maghiari care i-au raspuns “da-igen”. Primarul Emil Boc l-a demis in 2004, insa Gherman a anulat in instanta actul de demitere, iar apoi s-a transferat pe alta functie.

Tot in 2004, functionarul a infiintat, impreuna cu Aurelia Ludovica Cseh, societatea Compania pentru Locuinte SRL. Din noiembrie 2004 pana in 23 august 2007, Gherman a fost consilier juridic in cadrul Primariei.

Am demisionat pentru ca ar fi putut aparea o incompatibilitate din cauza proiectelor imobiliare mari desfasurate de mine”, a explicat fostul functionar pentru Ziua de Cluj.

Autorizatie obtinuta pe alte nume

Autorizatia de construire pentru locuintele colective de pe Cometei a fost emisa de Primarie in martie 2006 pe numele a doua persoane, Stefan Molnar si Arpad Kosoros. Autorizatia a fost modificata in aprilie 2007, fiind trecuti ca beneficiari Gherman si Cseh. Iar pe autorizatie scrie clar: “Fara posibilitate de mansardare”.

Actul prevede imobile cu regim de inaltime D+P+2E, adica locuinte colective mici. In astfel de constructii aflate in zona urbanistica L3a, Consiliul Local permitea in martie 2006 un numar maxim de sase apartamente, iar din iulie 2006 s-a redus numarul apartamentelor la trei. Cu toate acestea, in 2007, intre casele de pe strada Cometei s-au ridicat mandre doua blocuri cu cate 8 apartamente. Serviciul control urbanism si disciplina in constructii a aplicat atunci o amenda de 4.000 de lei beneficiarului constructiei. Conform locatarilor din blocuri, cel care le-a vandut apartamentele este fostul sef al Starii Civile.

Secretarul Primariei si terenul cu morminte

Compania pentru Locuinte, patronata de Gherman si de asociata lui, a incheiat un contract cu Federatia Evreilor, pentru ca aceasta din urma sa puna la dispozitia investitorului un teren de 24.000 mp din zona Hajongard (Calea Turzii nr. 154-156).

Pe respectivul teren, conform Planului Urbanistic depus la Primarie, Gherman intentiona sa construiasca 13 imobile de locuit cu regim de inaltime S+D+P+5E+M, in vecinatatea cimitirului evreiesc si intre gropile comune cu soldati germani si maghiari cazuti in Al Doilea Razboi Mondial. Federatia Evreilor urma sa primeasca, asa scria in contract, 30% din apartamente.

Locatarii de pe latura sudica a strazii Cometei, care se invecineaza cu terenul pe care trebuiau sa fie construite blocurile, au depus o plangere la Primarie in care precizau ca nu doresc sa se invecineze cu mini-cartierul pe care Gherman intentioa sa il construiasca aici. Planul lui a fost anulat, in final.

Stiu ca a fost un contract semnat intre Federatia Evreilor si domnul Vasile Gherman, dar despre asta trebuie sa vorbiti cu el, nu cu mine. Eu nu eram presedinte pe vremea aceea, nu stiu foarte multe despre subiect”, a declarat Robert Schwartz pentru Ziar de Cluj.   

Fostul Presedinte al Federatiei Evreilor a decedat, insa, in urma cu cativa ani. Nici Aurelia Ludovica Cseh nu a vrut sa vorbeasca despre imobilele construite pe strada Cometei, desi a fost unul dintre beneficiarii autorizatiei de construire si inca asociata in Compania pentru Locuinte SA in momentul in care societatea comerciala a incheiat contractul cu Federatia Evreilor pentru construirea celor 13 blocuri.

Vorbiti cu domnul Gherman despre asta„, ne-a repezit Cseh.

Vasile Gherman, fostul secretar general al Primariei, nu a putut fi contactat pentru declaratii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *