In vizor

Cum raspunde Ciuce acuzatiilor lui Susca: "Ati facut obsesie in incercarea de a ma discredita"

Seful Clinicii Chirurgie Generala I, medicul Constantin Ciuce, a raspuns managerului Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Petru Susca, in scandalul mediatic creat in jurul decesului fetitei Sara Maria Sendroiu. Dupa ce Petru Susca a transmis, ieri, o nota interna tuturor sectiilor din spital, seful Clinicii Chirurgie I, prof. dr. Constantin Ciuce, lamureste sitiuatia si sustine ca Susca a mintit in multe privinte.

„Desi in adresa sustineti ca Sara Maria ar fi avut o sansa daca era dirijata la Spitalul de Copii Marie Curie, sugerand ca ar fi beneficiat de acest suport, exista o singura problema: la spitalul de copii Marie Curie exista ECMO, dar nu exista experienta de a fi utilizat. (…) Mai mult decat atat, daca EMCO exisa, era datoria Ministerului sa anunte in tara tot medicii ginecologi si neonatologi pentru a trimite copiii cu aceasta malformatie congenitala in locul in care s-a organizat un centru de referinta. Nici unul dintre medicii ginecologi dinn Cluj pe care i-am intrebat nu stiu de existenta ECMO in Romania pentru copii. Acest lucru este valabil si pentru ginecologii din Bucuresti. Cu alte cuvinte, ati incercat sa induceti in eroare nu doar colegii din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ci si pe sefii dumneavoastra directi”, arata prof. dr. Constantin Ciuce.

Ciuce il contrazice pe Susca, aratand ca nu a trimis parintii copilului la conducerea SCJU Cluj-Napoca. „In legatura cu actul premeditarii, regasesc ca transferati spre mine practica pe care o utilizati. Regret, dar suntem diferiti, si, structural, nu pot face parte din lumea in care traiti. Pe mine nu m-ati contactat in nici un fel, dimpotriva, ati trimis un tata traumatizat psihic sa isi rezolve problemele cu directorul Spitalului de copii si sa ma convinga pe mine sa il operez in Chirurgie Infantila”.

Reaminim, Sara Maria a decedat la doar cateva ore dupa ce s-a nascut, suferind de o malformatie congenitala grava – hernie diafragmatica. Constantin Ciuce, medicul care a mai salvat si alti bebelusi de la moarte in cazuri similare, ar fi dorit sa o opereze pe micuta, insa a fost oprit de birocratia impusa de managerul Spitalului Clinic Judetean Cluj, Petru Susca, „pe motiv ca nu are specializare in chirurgie pediatrica”.

„Dupa cu, scrieti la punctul 7, timp de 20 de ani nu am cderut nimanui sa operez copii. Directori si manageri de spital, Case de asigurari de sanatate si organizmul national care valideaza costurile pe pacient si deconteaza catre spital, nu mi-au atras atetia ca operez ilegal. Nu sunt singurul chirurg generalist care opereaza copii, nici din Cluj si nici din tara, dar sunt singurul pentru care ati facut obsesie in incercarea de a ma discredita”.

„Ar trebui sa stiti ca, in ordinea fireasca a lucrurilor, chirurgul este avertizat de catre ginecolog cu data posibila a nasterii pentru a fi pregatit sa intervina, dar neonatologul si medicul anestezist sunt cei care hotarasc momentul in care se intervine chirurgical!”
 

„In baza carei legi un medic isi asuma in fata conducerii administrative raspunderea cazului? Va readuc aminte ca decizia medicala si raspunderea profesionala apartine strict medicului. Cititi va rog drepturile pe care le avem. Sau doriti sa va prezentam fiecare caz pe care il internam si sa va solicitam aprobarea?”

Constantin Ciuce a cerut ca acest raspuns sa fie transmis tuturor sectiilor din spital, dar acest lucru nu s-a intamplat. Ca urmare, Ziar de Cluj publica replica medicului Ciuce, care a fost trimisa si sefilor de sectii din Spitalul clinic Judetean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *