De cartier

Atunci când țeava de utilități este multifuncțională: băncuță smart, teren de joacă și spațiu de plimbat câini

Spațiile amenajate pentru petrecerea timpului liber sunt doar o glumă proastă: cartierele mărginașe ale Clujului sunt lipsite de un asemenea lux, astfel încât țeava de utilități este folosită de persoanele vârstnice pe post de băncuță. Ca o ironie a sorții, acest spațiu nici nu le este dedicat. Singura zonă verde, de unde poți urmări autoturismele aflate în trafic sau să te lansezi în jocul mașinuțelor colorate, este dotat cu o inscripție: „Loc de plimbat câini”. Prin urmare, iarba verde a fost prevăzută de Primărie pentru animalele de companie, dar fără să fie amenajată în acest scop. Spațiul nu este câtuși de puțin organizat, îngrădit sau amenajat.

Astfel, pe singura băncuță amplasată aici, la marginea străzii Constantin Brâncuși, își fac loc cum pot localnicii din zonă, după principiul primul venit, primul servit.

În rest, persoanele vârstnice nu au decât să se instaleze confortabil pe țeava de utilități: e cât se poate de încăpătoare. De-a lungul acesteia se adună seară de seară pensionarii, localnicii care găsesc câteva clipe libere pentru a-și plimba animalul de companie.

Da, chiar și aici, într-un loc prea puțin amenajat, aceștia ies pentru a respira puțin aer curat, la o distanță de câțiva metri de traficul gâtuit în intersecția străzilor Brâncuși-Borhanci-Fagului cu Romul Ladea. 

CITEȘTE ȘIBORHANCI: imagini dintr-un cartier uitat FOTO&VIDEO

CITEȘTE ȘIStrada ROMUL LADEA. Acolo unde se termină civilizația, începe marea căpătuială FOTO

Desigur, formula aer curat nu este decât o vorbă de duh…

În rest, numai de bine: o stradă fără trotuare și fără spații verzi, care nu trezește interesul autorităților. Iar dacă acest puțin spațiu verde chiar există, atunci nu este amenajat, astfel încât aici își fac loc vârstnicii cu animalele de companie, pe un teren care nu este nici măcar îngrădit. Ați mai văzut spații „pentru plimbat câini” care să dea direct în stradă? Tot aici este și locul de joacă al copiilor supravegheați de bunici. Altfel, pericolul de a-ți lăsa copilul nesupravegheat să se joace aici este mai mult decât evident. 

Din păcate, Clujul betoanelor nu are nimic de-a face nici cu spațiul verde, nici cu petrecerea timpului liber, nici cu locurile de joacă, nici cu zonele dedicate animalelor de companie. 

Țeava de utilități este una multifuncțională: loc de odihnă, teren de joacă și spațiu de plimbat câini. O adevărată băncuță smart. Pe bune? 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *